Blauwe bosbessen bieden tal van gezondheidsvoordelen
Gepubliceerd op 23 juni 2016 - Laatst bijgewerkt op 04 november 2020
Laatst bijgewerkt op 4 november 2020
De blauwe bosbes is een bes die aan een lage struik die 15 tot 60 cm hoog wordt. Komt vooral voor in open bossen, heide gebieden en venen. De plant heeft een zeer wijd verspreid wortelstelsel en vermenigvuldigt zich via de wortelstok. De plant houdt niet van een kalkrijke bodem. De kleur van deze bosbes kan gaan van diepblauw tot purperzwart en is eetbaar.
Geschiedenis van de blauwe bosbes
De blauwe bosbes komt oorspronkelijk uit Noord Amerika waar ze nog steeds in het wild voorkomt. Vanaf 1900 begon men deze bes te cultiveren en werden de beste kruisingen gebruikt voor consumptie. Het was pas in 1923 dat deze blauwe bosbes naar Nederland kwam en vanaf 1938 werd deze plant ook hier verbouwd op proefvelden.
Momenteel heeft deze plant zich verspreid over heel West-Europa en vinden we ze ook hier in het wild. Het waren de Indianen die deze bessen medicinale werkingen toeschreven. Er werd een bloedverbeterende thee van gemaakt en het sap gebruikten ze ter behandeling van verkoudheden.
Kenmerken van de blauwe bes
De blauwe bosbes is een bes van dezelfde familie als de cranberry’s. Ze groeien aan lage struiken en de bessen groeien in trossen bij elkaar. De grootte van de bes kan variëren van deze van een erwt tot de omvang van een knikker. De kleur gaat van blauw naar kastanjebruin tot paarszwart en is voorzien van een witgrijze wasachtige beschermlaag. Een dieet rijk aan bosbessen heeft tal van gezondheidsvoordelen.
Gezondheidsvoordelen van de blauwe bosbes
1. Van alle groenten en fruit hebben blauwe bosbessen het hoogste gehalte aan antioxidanten
Blauwe bessen zijn zeer rijk is aan anti-oxidanten zoals anthocyaan, vitamine C, B complex, vitamine E, vitamine A, koper (versterkt de immuniteit en werkt antibacterieel), selenium, zink, ijzer (verhoogt het hemoglobine in het bloed en verhoogt het zuurstof gehalte in het bloed).
De blauwe bosbes versterkt het immuunsysteem en voorkomt infecties. Door het versterken van de immuniteit krijgen verkoudheden, koorts, en vervelende virale en bacteriële ziekten geen kans.
2. Blauwe bosbessen verminderen buikvet
Een dieet met toevoeging van blauwe bosbessen zou het gehalte aan buikvet drastisch doen verlagen. Dit zou dan onrechtstreeks lijden tot een vermindering van de kans op hart- en bloedvataandoeningen evenals de kans op insulineafhankelijke diabetes.
3. Bevordert de gezondheid van de urinewegen
De blauwe bes bevat anti-bacteriële stoffen die de bacteriën in de urinewegen gaan vernietigen, ze aan hun moleculen binden en zo mee naar buiten spoelen.
4. Blauwe bosbessen en de degeneratie van het oog
Het hoge gehalte aan anthocyanosides gaan de veroudering van de oogbol, het ontstaan van maculaire degeneratie, staar en vermindering van het zicht vertragen.
Speciale groepen van anti-oxidanten waaronder carotenoïden (luteïne, zeaxanthine etc.), flavonoïden (zoals rutine, resveritrol, quercetine, enz.), in aanvulling op anderen stoffen zoals vitamine C, vitamine E en vitamine A, selenium, zink en fosfor, zijn zeer nuttig en essentieel voor de gezondheid van het oog.
5. Blauwe bosbes voor gezonde hersenen
Anthocyaan, selenium, vitamines A, B-complex, C en E, zink, natrium, kalium, koper, magnesium, fosfor en mangaan gaan degeneratie van de hersencellen voorkomen, en op die manier de werking optimaliseren en gezond houden. Het zou de kans op de ziekte van Alzheimer verminderen en beschadigde hersencellen herstellen.
6. Houd het hart en de bloedvaten gezond
De aanwezigheid van hoge dosissen antioxidanten en vezelgehalten gaan het cholesterolgehalte in het bloed verlagen, het ontstaan van plaques verminderen en het hart en de bloedvaten gezond houden.
7. De spijsvertering verbeteren
Het hoge gehalte aan vezels gaan de spijsvertering verbeteren en de kans op obstipatie verminderen.
8. Blauwe bosbessen en kanker
Blauwe bosbessen kunnen wel degelijk een weldaad betekenen voor kankerpatiënten. Deze bessen bevatten pterostilbene (nuttig bij lever- en darmkanker), ellaginezuur, die samen met Anthocyaan en andere anti-oxidanten zoals vitamine-C en koper, wonderen kan doen bij het voorkomen en genezen van kanker. Ook de fenolverbindingen in bosbessen kunnen de celgroei van darmkanker remmen.