Bosbessen helpen de levensduur te verlengen
Gepubliceerd op 09 januari 2016 - Laatst bijgewerkt op 13 juli 2022
Laatst bijgewerkt op 13 juli 2022
Bosbessen worden wel eens geëtiketteerd als “superfruit”, ze bezitten het vermogen om veel van de gevolgen van de vergrijzing te blokkeren en zelfs om te kunnen keren.
Lang werd gedacht dat ze hun voordelen voornamelijk leveren door hun antioxidante effecten, maar intussen zijn bosbessen nu erkend omwille van hun aantoonbare invloed op verschillende verouderingsprocessen.
Wat maakt bosbessen speciaal
Het zijn de specifieke flavonoïde bestanddelen van extracten van bosbessen, in plaats van de hele vruchten, die zoveel gezondheidsvoordelen weten te bieden. Die verbindingen worden nu gezien als componenten om overgewicht te voorkomen.
Ze verbeteren de hoge bloeddruk, lipide stoornissen en suikerintolerantie van het metabool syndroom, verminderen het cardiovasculaire risico, staan mee in bij het voorkomen van kanker, en natuurlijk beschermen ze ook de hersenfunctie zowel na beroerte als bij de behandeling van neurodegeneratieve ziekten.
Onderzoek
Tot voor kort was de meerderheid van het wetenschappelijk onderzoek naar bosbessen gericht op de cognitieve voordelen van deze vruchten. Studies hebben aangetoond dat bosbessen in staat zijn de leeftijdsgebonden schade aan hersencellen en geheugen-geassocieerde hersenen van oxiderende en inflammatoire beschadiging te herstellen.
Vooral bij het gebruik van extracten van bosbessen, en dus niet de inname van de volledige vrucht, blijkt dit het geval te zijn.
Onderzoekers hebben nu ook nieuwe gegevens gevonden waaruit blijkt dat bosbessen de veroudering vertragen en de levensduur kunnen bevorderen. Bij laboratoriumexperimenten hebben bosbessen en extracten daarvan de levensduur in twee verschillende modellen van het ouder worden verlengd.
Daarnaast zijn blauwe bessen nuttig bij de bestrijding van DNA-schade, het metabool syndroom, hart- en vaatziekten en zelfs kanker.
Rijk aan anthocyanen en pterostilbenes, zijn bosbessen steeds een essentieel onderdeel van een op wetenschap gebaseerde levensduur programma.
Bosbessen helpen de levensduur te verlengen
Bij het bestuderen van een lange levensduur en de voordelen van verschillende verbindingen, gebruiken wetenschappers vaak fruitvliegen als een laboratorium model van veroudering. Wat onderzoekers ontdekten is dat fruitvliegen 10 % langer leven bij toediening van een normale dieet met bosbessen extract.
Niet alleen de vruchten doen vliegen langer leven, maar ze tonen ook verbeterde niveaus van lichamelijke activiteit aan. Deze verbeteringen vloeien voort zowel uit verhoogde tolerantie van oxidante stress als uit gunstige veranderingen in de manier waarop bepaalde belangrijke genen worden uitgedrukt.
De inname van extracten met bosbessen
Nog een grotere verlenging van de levensduur is aangetoond in een andere ouder model genaamd C. elegans. Na suppletie met bosbessenextract, leefden deze organismen gemiddeld 28% langer, en de maximale levensduur steeg met 14%.
De dieren die bosbessen kregen toegediend vertoonden 20% vermindering van een hoeveelheid leeftijd-gerelateerde eiwitten die voor een schadelijke functie zorgen, en een sterk verbeterde tolerantie van stress in hun omgeving.
Zoogdieren ervaren een toegenomen levensverwachting en vertraagde verouderingsprocessen bij toediening van bosbesextracten, zoals blijkt uit een studie van muizen op caloriebeperking.
Wanneer caloriemuizen bosbesextracten toegevoegd krijgen aan hun voedselrantsoen, overleven zij niet alleen de normaal gevoede muizen, maar ook de caloriemuizen die het supplement niet werden toegediend.
Naast de uitbreiding van de levensduur van hele organismen, vertragen bosbessen en hun extracten veroudering in afzonderlijke weefsels, en zorgen ze ook nog voor het verstrekken van brede fysiologische voordelen. (Zie tabel ).
Samen met toenemende voordelen rondom duurzaamheid, kunnen bosbessen het risico van verschillende degeneratieve ziekten die de menselijke levensduur verminderen specifiek verminderen.
Wat u moet weten over de voordelen van bosbessen
- Wetenschappelijke belangstelling voor blauwe bessen is toegenomen sinds de eerste suggestie dat ze hersenfunctie en cognitie kunnen beschermen, intussen zo’n 10 jaar geleden.
- Die belangstelling heeft nu meerdere bijkomende voordelen voor de gezondheid die bosbessen kunnen bieden onthuld.
- Bosbessen zijn rijk aan flavonoïde moleculen die krachtige antioxidante, anti-inflammatoire en genregulerende kenmerken bezitten.
- Consumptie van bosbessen flavonoïden wordt geassocieerd met een langere levensduur en trager verouderen.
- Blueberry flavonoïde suppletie heeft een positief effect bij effect en gewichtsverlies, evenals een duidelijke vermindering van alle componenten van het metabool syndroom, en een aantoonbare risicoreductie voor specifieke voorwaarden waaronder hartaanvallen, beroertes, kanker, en het verlies van de cognitieve functie.
- Hele bosbessen in de vorm van fruit zijn zowel onpraktisch en minder effectief in het leveren van al deze voordelen voor de gezondheid; gestandaardiseerde bosbes extracten zorgen voor de meest betrouwbare manier die de vitale flavonoïde onderdelen kunnen leveren aan uw lichaam.