Ashwagandha: een veelzijdig hulpmiddel
Gepubliceerd op 19 februari 2018 - Laatst bijgewerkt op 10 juli 2022
Laatst bijgewerkt op 10 juli 2022
Ashwagandha is een geneeskrachtig kruid uit India dat diverse gezondheidsvoordelen heeft, van slapeloosheid tegengaan tot leverproblemen behandelen. In dit artikel lees je over de oorsprong, het gebruik, de veiligheid en de toepassing van Ashwagandha.
Er zijn ook nog meer onderzoeken voor handen die verschillende voordelen van Ashwagandha konden aantonen.
Wat is Ashwagandha?
Het Indische kruid Ashwagandha (Withania somnifera), ook wel Indische ginseng genoemd, wordt al eeuwenlang gebruikt als een heilzaam poeder voor zowel mannen als vrouwen.
In de Ayurvedische geneeswijze wordt dit kruid gebruikt om ontstekingen en koorts te behandelen, en te beschermen tegen besmettingen.
Ashwagandha poeder verbetert eveneens het immuunsysteem, het geheugen, het humeur en de algemene weerstand tegen stress door de cortisolniveaus te verlagen. Bijgevolg is het aan te raden voor meer energie, een betere slaap en minder vermoeidheid. Ashwagandha heeft net zoals ginseng een adaptogene werking.
Ashwagandha werking
De wortels van de Ashwagandha bevatten choline en beta-sitosterol (een oestrogeen-achtige verbinding) die de cognitieve functies verbeteren en het vetgehalte alsook de cholesterol verlagen. De somniferine uit de wortels versoepelt de spieren en scopoletine controleert de spierstijfheid.
De bladeren van de Ashwagandha bevatten verbindingen, zoals withaferin A, die helpen om de pijn van artritis te verminderen, en schadelijke organismen en kankercellen te doden. De steroïdale alkaloide withanine geeft een versoepeling van de spieren vanaf de inname.
Is Ashwagandha Gevaarlijk?
Ashwagandha wordt al zolang gebruikt door de Indische Ayurvedische genezers dat we met zekerheid kunnen stellen dat het een veilig product is. Overdrijf niet, maar als je het gebruikt in normale dosissen, op dagelijkse basis en voor langere periodes, zullen er geen nevenwerkingen optreden.
Ashwagandha of Withania somnifera is echter van de familie van de nachtschadigen en dan neem je best geen hogere dosissen. Een verkeerd gebruik kan lijden tot buikpijn, diarree en overgeven.
Dit hier zijn 5 bijwerkingen die veroorzaakt kunnen worden door Ashwagandha en mogelijk gevaarlijk zijn.
Dosering van Ashwagandha
Een normale dosering van Ashwagandha of withania somnifera is 500 mg per dag. Het best neem je 250 mg tweemaal per dag tijdens de maaltijd om een zo goed mogelijke opname te garanderen.[1][2]
Ashwagandha bij westerse ziekten
De werking van Ashwagandha kan ingezet worden bij westerse ziekten zoals dementie, de ziekte van Alzheimer, de ziekte van Parkinson en artritis. In klinisch onderzoek bij artritis verminderde Ashwagandha 65% van de ontstekingsreacties en na 49 dagen was dit zelfs verminderd tot 89%.
Ook verstoorde cholesterol- en bloedsuikerniveaus, evenals hormonen, kunnen terug in balans gebracht worden met Ashwagandha. Zijn duidelijke antioxidante werking zorgt er dus voor dat het een beloftevol product is om de vrije radicalen in ons lichaam op te vangen.
Ten slotte boost Ashwagandha poeder de mannelijke vruchtbaarheid. Het sperma wordt beweeglijker en het testosterongehalte gaat omhoog.
Ashwagandha voor het geheugen
Ashwagandha is een adaptogeen dat cortisolniveaus naar beneden haalt. Cortisol wordt geproduceerd wanneer we een vecht-of-vluchtreactie krijgen op stress. Een onderzoek naar cognitieve prestaties vond dat Ashwagandha de focus, de concentratie en het geheugen positief beïnvloedt.
Het onderzoek werd gevoerd bij 20 perfect gezonde mannen, allemaal tussen 20 en 35 jaar oud. Ze scoorden aanzienlijk beter op verschillende tests die hun sensomotorische vaardigheden en alertheid nagingen.[3]
Dankzij z’n adaptogene werking helpt Ashwagandha bij het verminderen van stressuitingen zoals hartkloppingen en overdonderde gevoelens. Er wordt gedacht dat het veel van zijn kalmerende effecten uitoefent via stimulatie van het hormoon GABA dat wordt geproduceerd om ons te kalmeren en te ontspannen.[4]
Ashwagandha voor atleten
De laatste jaren wordt het product meer en meer gebruikt door atleten als adaptogeen om de lichaamsfuncties te normaliseren. Ashwagandha vergroot de wilskracht, vermindert de stress en houdt de pijn onder controle, waardoor men beter in staat is om goed te presteren.
Voor atleten betekent dit dat het kan helpen om de stresshormonen geproduceerd tijdens oefeningen te verminderen alsook het zuurstofverbruik en de vetzuren te verbeteren. Het houdt de suikers onder controle en controleert de aanmaak van melkzuur.
Ashwagandha en kanker
Niet alle eigenschappen van Ashwagandha zijn al bewezen, maar de bladeren die het actieve withanine bevatten zouden een duidelijke anti-kankerwerking hebben en selectief kankergezwellen vernietigen.
Deze activiteit is bewezen bij muizen, maar moet nog verder onderzocht worden op mensen. Het voordeel bij een kankerbehandeling met Ashwagandha is dat het product geen nevenwerkingen heeft zoals gewichtsverlies of diarree.[5]
Ashwagandha en schizofrenie
Uit onderzoek aan de Universiteit van Pittsburgh blijkt dat ashwagandha voordelige effecten kan hebben bij de behandeling van schizofrenie.
66 patiënten met schizofrenie werden verdeeld in twee groepen: de ene groep kreeg, samen met klassieke medicatie tegen schizofrenie, 12 weken lang een kuur met ashwagandha, de andere groep kreeg een placebo. De resultaten wezen erop dat de patiënten die ashwagandha kregen, minder negatieve symptomen zoals stress vertoonden.[6]
Bronnen
↑1 | 3 november 2019, 12 Proven Health Benefits of Ashwagandha |
---|---|
↑2 | april 2020, Ashwagandha: Uses, Side Effects, Interactions, Dosage, and Warning |
↑3 | mei 2014, Effect of Ashwagandha on Tests of Cognitive and Psychomotor Performance |
↑4 | 6 september 2017, Ashwagandha: Nature’s Gift for Anxiety |
↑5 | 29 januari 2016, Withania somnifera: from prevention to treatment of cancer |
↑6 | 2 augustus 2018, Potential Utility of Adjunctive Withania somnifera in Schizophrenia Treatment |