Start Hier
  • Gratis E-boeken
  • Vitamines & Supplementen
  • Kwalen & Aandoeningen
  • Dieet & Voeding
  • Quizzes
Zoek je iets?

Kent Ashwagandha meer gevaren dan voordelen? Een kijk op de mogelijke bijwerkingen

Gepubliceerd op 09 juli 2022 - Laatst bijgewerkt op 10 juli 2022

Laatst bijgewerkt op 10 juli 2022

Wat is de werking van ashwagandha?

Ashwagandha is een ayurvedisch kruid en adaptogeen, wat betekent dat het de weerstand van het lichaam tegen ziekten, en lichamelijke en psychische stress verbetert. Voor je ashwagandha denkt te kopen, kijk je best eerst of jouw lichaam het kruid kan tolereren.

Ashwagandha heeft haar naam te danken aan het Sanskriet woord voor ‘geur van het paard’, een toepasselijke naam gezien de geur van het kruid en het potentiële vermogen om kracht te verbeteren.[1] De botanische naam is Withania somnifera, en het is ook bekend onder verschillende andere namen zoals Indiase ginseng en winterkers.

Volgens de Ayurveda draagt het bij aan een fit en lang leven en heeft het een positief effect op het gemoed, de hormonen, het immuunsysteem en zelfs de spierkracht.[2] Over het algemeen heeft ashwagandha dus een gunstig effect op de gehele gezondheid.

De bewezen voordelen van ashwagandha

De indicaties voor het kruid ashwagandha zijn gebaseerd op traditionele toepassingen, preklinische studies en een aantal klinische studies.[3] Verschillende bronnen zijn het eens over de talrijke gunstige effecten die ashwagandha op het lichaam heeft:

  • Het kan de bloedsuiker verlagen
  • Het heeft kankerwerende eigenschappen
  • Het verlaagt cortisol (het stresshormoon)
  • Het helpt tegen angststoornissen en depressies
  • Het verhoogt het testosteron
  • Het verlaagt de cholesterol

Lees ook: 6 Voordelen van Ashwagandha, Wetenschappelijk Onderzocht

Door de chemische bestanddelen die positieve effecten op het lichamelijke en psychologische welzijn zouden teweegbrengen, wordt ashwagandha vaak gebruikt als kruidensupplement ter ondersteuning tegen ziektes, maar ook voor chronische aandoeningen.

Is ashwagandha slecht voor je?

Een aantal angstaanjagende bijwerkingen zouden over de laatste jaren toegeschreven worden aan ashwagandha. Vandaag de dag wordt er echter nog steeds onderzoek gedaan om bepaalde gezondheidsclaims te ondersteunen en andere te weerleggen. Wat opvalt is dat oudere bronnen regelmatiger stuiten op “alle negatieve effecten” van ashwagandha op het lichaam, terwijl recenter onderzoek doorgaans een andere mening heeft.[4]

Ashwagandha, en andere supplementen in dat geval, worden niet aangeraden om op eigen houtje te nemen als je last hebt van zulke aandoeningen.

1. Ashwagandha is gevaarlijk voor de schildklier

Volgens een onderzoek uit 2014 zou ashwagandha de waarden van de schildklier kunnen verhogen.[5] De resultaten toonden echter aan dat een enkel geval leed aan thyrotoxicose, wat betekent dat de schildklierhormonen in het bloed hoger zijn dan normaal, en dat dit niet geheel representatief is. Daarbovenop heeft een recentere studie in maart 2021 kunnen concluderen dat ashwagandha de schildklierwaarden in gezonde personen niet verandert.[6] Bij vastgestelde problemen met je schildklier kun je dus best even een arts raadplegen over het nemen van ashwagandha, maar over het algemeen is een supplement volkomen veilig.

2. Ashwagandha is gevaarlijk voor de bloeddruk

Hetzelfde onderzoek dat de normaalwaarden van de schildklier bevestigde, kon ook concluderen dat de bloeddruk gelijk blijft. De normaalwaarden van zowel de systolische als de diastolische bloeddruk werden bij gezonde participanten opgemeten aan het begin en het einde van het onderzoek. De resultaten wezen op geen alarmerende of significante veranderingen in bloeddruk.

3. Ashwagandha is gevaarlijk voor diabetes

Het ayurvedisch kruid kan diabetes niet genezen, dat is wel duidelijk. Toch is er heel wat onderzoek gedaan naar de mogelijke positieve effecten van ashwagandha op diabetespatiënten, en dan meer specifiek op hun glucosewaarden.  Een overzicht uit 2020 merkt op dat het toedienen van ashwagandha-wortelpoeder aan mensen met diabetes zou kunnen helpen om hun bloedglucose te verlagen.[7] Er is steeds meer onderzoek beschikbaar dat aantoont hoe ashwagandha een rol kan spelen in het behelpen van diabates,[8] maar verdere bewijzen moeten nog gevonden worden.

Daartegenover staat dat er onvoldoende studies zijn die claimen dat ashwagandha gevaarlijk is voor mensen met diabetes. Een systematische review van onderzoek naar ashwagandha analyseerde vier studies tussen 2000 en 2015 die allemaal tot de conclusie kwamen dat deelnemers die het kruid gebruikten om diabetes te behandelen geen nadelige effecten rapporteerden. Dit suggereert dat als een persoon het kruid op de juiste manier gebruikt en eerst met een arts overlegt, het een laag risico heeft om schadelijk te zijn.[9]

4. Ashwagandha is gevaarlijk voor zwangere vrouwen

Er is tot op vandaag de dag onvoldoende onderzoek gedaan naar de bijwerkingen van ashwagandha op zwangere vrouwen. Hier wordt dan aangeraden om het supplement niet te nemen, eerder omdat er nog geen duidelijkheid geschept is over een veilige dosis en mogelijke neveneffecten.

5. Ashwagandha is gevaarlijk voor auto-immuun ziektes

Er zijn bronnen die claimen dat ashwagandha schadelijk kan zijn voor mensen met een auto-immuun ziekte.[10] Het kruid zou het immuunsysteem overbelasten, wat de auto-immuun ziekte kan verergeren. Hier is echter geen duidelijk bewijs om die bewering te staven. Zo zijn er nog andere bronnen die dezelfde bewering aanhalen zonder duidelijk bewijs.[11] Aangezien de meningen uiteenlopend zijn, is het misschien slim om je te informeren bij je arts of het kruid gewoon niet in te nemen.

Wie mag geen ashwagandha nemen?

Uit het bovenstaande is een zaak wel duidelijk: heb je te kampen met aandoeningen zoals diabetes of problemen aan je schildklier, dan kun je best even langs gaan bij de arts. Ashwagandha, en andere supplementen in dat geval, worden niet aangeraden om op eigen houtje te nemen als je last hebt van zulke aandoeningen.

Verder toont het onderzoek vooral bij gezonde participanten zonder enige voorgeschiedenis in aandoeningen aan dat een supplement van ashwagandha in kleine doseringen niet alleen volkomen veilig is, het heeft ook tal van bewezen voordelen.

Optimized Ashwagandha Root Extract (60 veg caps)

Optimized Ashwagandha Root Extract (60 veg caps)

Ashwagandha, ook wel bekend als Indische ginseng, is een kruid met een adaptogene werking. Voor de beste toepassing neem je 1 capsule per dag.

Bekijk dit product
 

Bronnen[+]

Bronnen
↑1 Ashwagandha and Kidney Transplant Rejection
↑2 An Overview on Ashwagandha: A Rasayana (Rejuvenator) of Ayurveda
↑3 Ashwagandha
↑4 Ashwagandha Dangers: This Herbal Remedy may have Repercussions
↑5 Subtle changes in thyroid indices during a placebo-controlled study of an extract of Withania somnifera in persons with bipolar disorder
↑6 Safety of Ashwagandha Root Extract: A Randomized, Placebo-Controlled, study in Healthy Volunteers
↑7 Withania somnifera L.: Insights into the phytochemical profile, therapeutic potential, clinical trials, and future prospective
↑8 Withania somnifera (Indian ginseng) in diabetes mellitus: A systematic review and meta-analysis of scientific evidence from experimental research to clinical application
↑9 Ashwagandha (Withania somnifera) for the treatment and enhancement of mental and physical conditions: A systematic review of human trials
↑10 The Truth about Ashwagandha and Cancer: Answers from an MSK Expert
↑11 Is ashwagandha safe? Who should not take it?

Andere artikels over Kruiden & Planten

    • Gojibessen, antioxidanten uit China

      Gojibessen groeien op een struik die altijd groen blijft, de Lycium Barbarum. Men treft deze vooral aan in gematigde en subtropische gebieden in China, Mongolië en in de Himalaya in Tibet. De plant is familie van de nachtschade (Solonaceae). De bessen zijn rood van kleur en gedroogd wanneer ze gevonden worden. Eigenlijk zien ze er uit als verschrompelde rode rozijnen. De gojibessen worden al eeuwenlang gebruikt in China, Tibet en India.

      (meer…)

    • Gojibessen, antioxidanten uit China
    • Paddenstoelen ondersteunen de cognitieve functies

      Een team van de National University of Singapore heeft ontdekt dat senioren die wekelijks meer dan twee porties paddenstoelen consumeren, 50 procent minder kans hebben op milde cognitieve stoornissen.

      (meer…)

    • Paddenstoelen ondersteunen de cognitieve functies
    • Vroeger naar bed gaan is goed voor je hart

      Ben jij iemand die vaak na middernacht gaat slapen? Dan kan je je bedtijd maar beter revalueren, stelt nieuw Brits onderzoek.((9 november 2021, Accelerometer-derived sleep onset timing and cardiovascular disease incidence: a UK Biobank cohort study))

      (meer…)

    • Vroeger naar bed gaan is goed voor je hart
    • Cannabis kan effectief zijn bij pijnvermindering en slapeloosheid

      Een nieuwe studie toont aan hoe cannabis een effectieve behandelingsoptie kan zijn voor zowel pijnverlichting als slapeloosheid. Cannabis is dus een goed alternatief als je wil afstappen van klassieke medicatie op voorschrift.

      (meer…)

    • Cannabis kan effectief zijn bij pijnvermindering en slapeloosheid
    • Olijfbladextract effectief in het bestrijden van bacteriën, schimmels en virussen

      Olijfolie is populair in de keuken en verschillende types voeding; het blad wordt gebruikt in diverse medische toepassingen.

      Het blad en olijfblad extract worden gepromoot voor de bestrijding van een ontsteking of een infectie en veroudering en het herstellen van een gecompromitteerd immuunsysteem.

      (meer…)

    • Olijfbladextract effectief in het bestrijden van bacteriën, schimmels en virussen
Home
Kwalen & Aandoeningen
Hersenen & Gemoed
    • Adaptogenen

    Copyright De Gezondheidswinkel© 2022