Gebruik en bijwerkingen van quercetine
Gepubliceerd op 27 oktober 2021 - Laatst bijgewerkt op 04 januari 2022
Laatst bijgewerkt op 4 januari 2022
Quercetine is een pigment van planten (flavonoïde) dat mensen soms als medicijn gebruiken.
Het wordt gevonden in vele planten en voedsel. Dit pigment heeft een aantal duidelijke positieve effecten, maar er is nog het nodige onderzoek vereist om alle aspecten ervan grondig te onderzoeken. Toch kan nu al gesteld worden dat quercetine onmisbaar is in het nastreven van een gezonde levensstijl.
Mensen nemen quercetine im om al zo te proberen verschillende zaken te beinvloeden, inclusief:
- Hart- en vaatproblemen
- Prostaatinfecties
- Allergieën
Gemengde resultaten
Vroeger quercetine onderzoek bij hart-en vaatziekten leidt tot gemengde resultaten. Sommige resultaten van bepaalde studies zijn positief, maar sommige studies zijn open voor discussie.
Bijvoorbeeld koppelen onderzoekers het eten van veel voedingsmiddelen met een hoog quercetine gehalte aan een lager risico op hart-gerelateerde dood, dit bij oudere mannen. Maar andere studies zijn dan weer eerder minder overtuigend.
Sommige onderzoeken suggereren dat orale doses van quercetine pijn van prostaat infecties kunnen verminderen.
Het verhoogt ook de resultaten van sommige atleten
Sommige atleten proberen om het uithoudingsvermogen te vergroten en atletische prestaties te verbeteren door het gebruik van quercetine. Hoewel dierproeven veelbelovend zijn, zijn de effecten bij mensen waarschijnlijk klein.
Sommige studies koppelen een dieet rijk aan quercetine aan een verlaagd risico op kanker. Maar meer onderzoek is nodig.
In het algemeen is veel onderzoek op quercetine uitgevoerd in het bijzonder bij dieren of in celkweken. Meer onderzoek is nodig om de voordelen en de veiligheid van quercetine te kunnen bewijzen bij de mens, vooral wanneer het wordt ingenomen als een aanvulling in plaats van in de voeding.
De meest voorkomende orale doseringen zijn 500 mg tweemaal per dag. Mensen hebben wellicht ook baat bij lagere doseringen. Echter, de optimale doses van quercetine zijn nog steeds niet vastgesteld voor alle omstandigheden.
De kwaliteit en de actieve ingrediënten in supplementen kunnen namelijk sterk verschillen van fabrikant tot fabrikant. Dit maakt het moeilijk om een standaard dosis vast te stellen.
Kun je quercetine op een natuurlijke wijze krijgen door de normale dagelijkse inname van voedsel?
Quercetine is overvloedig aanwezig in de natuur en in voedsel. Mensen krijgen meestal tussen 5 en 40 milligram per dag binnen gewoon door de dagelijkse voeding. Maar als je veel groenten en fruit eet, kun je zo veel als 500 milligram per dag binnenkrijgen.
Denk bijvoorbeeld aan “quercetine” de volgende keer dat je een glas rode wijn uitschenkt, als je wil bijten in een knapperige appel,… of trakteer jezelf op sommige bessen, bak in de pan een heerlijke boekweit pannenkoek, snijd een ui, of geniet van een heerlijk kopje groene thee.
Andere groenten die hoge hoeveelheden quercetine hebben zijn onder meer de volgende:
- Boerenkool
- Tomaten
- Broccoli
- Asperge
Quercetine is ook aanwezig in kruiden zoals:
- American selder
- St. Janskruid
- Ginkgo biloba
Wat zijn de risico’s van het nemen van quercetine?
Als je het als een voedingsmiddel inneemt, is quercetine waarschijnlijk helemaal veilig. Als een aanvulling, kan quercetine veilig zijn als je redelijke hoeveelheden neemt gedurende een korte tijd, zoals 500 mg tweemaal per dag gedurende 12 weken.
Nier schade kan het gevolg zijn van zeer hoge doses. Als je zwanger bent of borstvoeding wil geven, neem je best quercetine niet als een aanvulling. Je kan namelijk te veel binnen krijgen, vooral omdat quercetine in zo veel voedingsmiddelen al aanwezig is.
De bijwerkingen van quercetine
Quercetine kan hoofdpijn of tintelingen in armen en benen veroorzaken bij heel hoge doses. Andere bijwerkingen kunnen optreden als u een quercetine behandeling via IV (intraveneus) infuus ondergaat.
De interacties van quercetine
Wees voorzichtig als je geneesmidelen inneemt zoals antibiotica, ciclosporine, warfarine, of geneesmiddelen die worden veranderd door de lever .Quercetine kan invloed hebben op hoe deze medicijnen werken en zo de kans op bijwerkingen verhogen.
Geen interacties tussen voedingsmiddelen en de inname van quercetine
Er lijken geen duidelijke interacties te bestaan tussen quercetine en voedingsmiddelen of andere kruiden en supplementen.
Zorg ervoor dat je jouw arts steeds gaat vertellen over eventuele supplementen die je neemt, zelfs als ze van een natuurlijke oorsprong zijn. Op die manier kan jouw arts de supplementen eerst controleren op eventuele bijwerkingen of interacties met geneesmiddelen, levensmiddelen of andere kruiden en supplementen.
Hij of zij kan jou laten weten of dat supplement eventueel jouw risico’s zou kunnen verhogen.