Start Hier
  • Gratis E-boeken
  • Vitamines & Supplementen
  • Kwalen & Aandoeningen
  • Dieet & Voeding
  • Quizzes
Zoek je iets?

Gebruik en bijwerkingen van quercetine

Gepubliceerd op 27 oktober 2021 - Laatst bijgewerkt op 04 januari 2022

Laatst bijgewerkt op 4 januari 2022

Quercetine is een pigment van planten (flavonoïde) dat mensen soms als medicijn gebruiken.

Het wordt gevonden in vele planten en voedsel. Dit pigment heeft een aantal duidelijke positieve effecten, maar er is nog het nodige onderzoek vereist om alle aspecten ervan grondig te onderzoeken. Toch kan nu al gesteld worden dat quercetine onmisbaar is in het nastreven van een gezonde levensstijl.

Mensen nemen quercetine im om al zo te proberen verschillende zaken te beinvloeden, inclusief:

  • Hart- en vaatproblemen
  • Prostaatinfecties
  • Allergieën

Gemengde resultaten

Vroeger quercetine onderzoek bij hart-en vaatziekten leidt tot gemengde resultaten. Sommige resultaten van bepaalde studies zijn positief, maar sommige studies zijn open voor discussie.

Bijvoorbeeld koppelen onderzoekers het eten van veel voedingsmiddelen met een hoog quercetine gehalte aan een lager risico op hart-gerelateerde dood, dit bij oudere mannen. Maar andere studies zijn dan weer eerder minder overtuigend.

Sommige onderzoeken suggereren dat orale doses van quercetine pijn van prostaat infecties kunnen verminderen.

Het verhoogt ook de resultaten van sommige atleten

Sommige atleten proberen om het uithoudingsvermogen te vergroten en atletische prestaties te verbeteren door het gebruik van quercetine. Hoewel dierproeven veelbelovend zijn, zijn de effecten bij mensen waarschijnlijk klein.

Sommige studies koppelen een dieet rijk aan quercetine aan een verlaagd risico op kanker. Maar meer onderzoek is nodig.

In het algemeen is veel onderzoek op quercetine uitgevoerd in het bijzonder bij dieren of in celkweken. Meer onderzoek is nodig om de voordelen en de veiligheid van quercetine te kunnen bewijzen bij de mens, vooral wanneer het wordt ingenomen als een aanvulling in plaats van in de voeding.

De meest voorkomende orale doseringen zijn 500 mg tweemaal per dag.  Mensen hebben wellicht ook baat bij lagere doseringen.  Echter, de optimale doses van quercetine zijn nog steeds niet vastgesteld voor alle omstandigheden.

De kwaliteit en de actieve ingrediënten in supplementen kunnen namelijk sterk verschillen van fabrikant tot fabrikant. Dit maakt het moeilijk om een standaard dosis vast te stellen.

Kun je quercetine op een natuurlijke wijze krijgen door de normale dagelijkse inname van voedsel?

Quercetine is overvloedig aanwezig in de natuur en in voedsel. Mensen krijgen meestal tussen 5 en 40 milligram per dag binnen gewoon door de dagelijkse voeding. Maar als je veel groenten en fruit eet, kun je zo veel als 500 milligram per dag binnenkrijgen.

Denk bijvoorbeeld aan “quercetine” de volgende keer dat je een glas rode wijn uitschenkt, als je wil bijten in een knapperige appel,… of trakteer jezelf op sommige bessen, bak in de pan een heerlijke boekweit pannenkoek, snijd een ui, of geniet van een heerlijk kopje groene thee.

Andere groenten die hoge hoeveelheden quercetine hebben zijn onder meer de volgende:

  • Boerenkool
  • Tomaten
  • Broccoli
  • Asperge

Quercetine is ook aanwezig in kruiden zoals:

  • American selder
  • St. Janskruid
  • Ginkgo biloba

Wat zijn de risico’s van het nemen van quercetine?

Als je het als een voedingsmiddel inneemt, is quercetine waarschijnlijk helemaal veilig. Als een aanvulling, kan quercetine veilig zijn als je redelijke hoeveelheden neemt gedurende een korte tijd, zoals 500 mg tweemaal per dag gedurende 12 weken.

Nier schade kan het gevolg zijn van zeer hoge doses. Als je zwanger bent of borstvoeding wil geven, neem je best quercetine niet als een aanvulling. Je kan namelijk te veel binnen krijgen, vooral omdat quercetine in zo veel voedingsmiddelen al aanwezig is.

De bijwerkingen van quercetine

Quercetine kan hoofdpijn of tintelingen in armen en benen veroorzaken bij heel hoge doses. Andere bijwerkingen kunnen optreden als u een quercetine behandeling via IV (intraveneus) infuus ondergaat.

De interacties van quercetine

Wees voorzichtig als je geneesmidelen  inneemt zoals antibiotica, ciclosporine, warfarine, of geneesmiddelen die worden veranderd door de lever .Quercetine kan invloed hebben op hoe deze medicijnen werken en zo de kans op bijwerkingen verhogen.

Geen interacties tussen voedingsmiddelen en de inname van quercetine

Er lijken geen duidelijke interacties te bestaan tussen quercetine en voedingsmiddelen of andere kruiden en supplementen.

Zorg ervoor dat je jouw arts steeds gaat vertellen over eventuele supplementen die je neemt, zelfs als ze van een natuurlijke oorsprong zijn. Op die manier kan jouw arts de supplementen eerst controleren op eventuele bijwerkingen of interacties met geneesmiddelen, levensmiddelen of andere kruiden en supplementen.

Hij of zij kan jou laten weten of dat supplement eventueel jouw risico’s zou kunnen verhogen.

Optimized Quercetin (60 caps)

Optimized Quercetin (60 caps)

Supplement met quercetine, vitamine C en camu camu. Vitamine C ondersteunt het immuunsysteem. Dosering: 1 capsule per dag.

Bekijk dit product

Andere artikels over Antioxidanten

    • 6 redenen waarom Boswellia een van de krachtigste extracten is

      Boswellia is een kruidenextract van de gomhars van de Boswellia-boom. Dit kruidenextract heeft een lange geschiedenis als parfum, wierook en medicijn dankzij zijn therapeutische en ontstekingsremmende eigenschappen.

      (meer…)

    • 6 redenen waarom Boswellia een van de krachtigste extracten is
    • Regelmatig specerijen eten is gezond

      Iedereen die marktjes afschuimt rond het Middellandse zeegebied of in Zuid-Azië is verrukt door de talloze specerijen.  Met hun heerlijke geuren en prachtige kleuren. Deze worden al duizenden jaren gekoesterd en deze keukens beheersen de kunst om bij elk gerecht de aangepaste kruiden toe te voegen.  Aangepast, omdat ze volgens ervaring de verteerbaarheid van dat voedsel sterk bevorderen.

      (meer…)

    • Regelmatig specerijen eten is gezond
    • Blauwe bosbessen bieden tal van gezondheidsvoordelen

      De blauwe bosbes is een bes die aan een lage struik die 15 tot 60 cm hoog wordt. Komt vooral voor in open bossen, heide gebieden en venen. De plant heeft een zeer wijd verspreid wortelstelsel en vermenigvuldigt zich via de wortelstok. De plant houdt niet van een kalkrijke bodem. De kleur van deze bosbes kan gaan van diepblauw tot purperzwart en is eetbaar.

      (meer…)

    • Blauwe bosbessen bieden tal van gezondheidsvoordelen
    • Hoe geelwortel (curcuma) kan beschermen tegen kanker

      Volgens de Amerikaanse vereniging voor kanker ben ik een van de drie vrouwen in de Verenigde Staten die onmiskenbaar het risico loopt op een of andere vorm van kanker tijdens de loop van mijn leven. Voor mannen stijgt dat risico zelfs tot een op de twee. Omdat kanker en ziekte is die met leeftijd gerelateerd is, verhoogt het risico van de diagnose van kanker naarmate iemand langer leeft, en het is in dit land zelfs de tweede belangrijkste doodsoorzaak geworden.

      (meer…)

    • Hoe geelwortel (curcuma) kan beschermen tegen kanker
    • Mangosteen, werkzame delen en medicinale werking

      Mangosteen (ook wel gekend als mangostan) is een tropische vrucht die groeit aan de groenblijvende mangosteen boom  in Zuidoost Azië, in landen als Cambodja, China, Indonesië, Maleisië, Singapore, Taiwan en Thailand.

      Het is een harde paarse vrucht zo groot als een kleine sinaasappel en heel lekker van smaak. Heeft een harde donkerpaarse schil die zacht en rood is van binnen en wit vruchtvlees dat uit 4 tot 8 segmenten bestaat. De smaak van het vruchtvlees is zoet en de vrucht smelt in de mond.

      (meer…)

    • Mangosteen, werkzame delen en medicinale werking
Home
Dieet & Voeding
Kruiden & Planten
    • Allergie
    • Hoofdpijn
    • Leverproblemen
    • Prostaat

    Copyright De Gezondheidswinkel© 2023