Gezondheidswinkel

ondersteun je lichaam op een gezonde manier

  • Gratis E-boeken
  • Vitamines & Supplementen
  • Kwalen & Aandoeningen
  • Dieet & Voeding
  • Video’s
Home / Dieet & Voeding / Kruiden & Planten / De verbazende gezondheidsvoordelen van Brusselse spruiten

De verbazende gezondheidsvoordelen van Brusselse spruiten

7 februari 2016

De Brusselse spruit is een plant die op grote schaal gekweekt wordt in Europa voor zijn eetbare groene groenten.

Deze groenten hebben wel zoveel anti-oxidanten, mineralen en vitaminen die hun aantrekkingskracht voor onze smaakpapillen niet bepaald weten te stimuleren. Hun aantrekkingskracht voor de rest van ons lichaam, is echter aanzienlijk en we kunnen iedereen alleen maar aanraden om vaker spruitjes te eten.

Redenen om wel van spruitjes te houden

Spruitjes zijn rijk aan essentiële vitaminen – Een portie spruitjes (half kopje) levert ons 20 essentiële vitaminen, met inbegrip van 48 milligram van de belangrijke antioxidant vitamine C, tal van B-vitamines en 604 internationale eenheden van vitamine A.

Vitamine A helpt ons netvlies bij het detecteren van kleur , terwijl de carotenoïden luteïne en zeaxanthine – die ook spruiten bevatten – en biedt hulp bij het filteren van het licht zodat onze netvliezen niet worden blootgesteld aan agressieve ultraviolette stralen.

Om deze reden, zijn spruitjes vooral goed voor opgroeiende kinderen en volwassenen met een afnemend gezichtsvermogen.

Niet meer dan een half kopje van spruitjes bevat ook 78 microgram vitamine K, een in vet oplosbare vitamine die wordt aangemaakt in planten en vaak gevonden in groene bladgroenten.

Vitamine K speelt een belangrijke rol bij de bloedstolling en wordt vaak toegepast om de huid te genezen. Spruitjes helpen bij het versnellen of het verminderen van zwelling en barsten.

Een tekort aan vitamine K leidt tot een aantal bloed-gerelateerde vraagstukken, waaronder het bloeden van de neus, zware menstruatie bloedingen en tandvlees bloedingen.

De kankerbestrijdende eigenschappen van spruitjes

Volgens het Linus Pauling Institute, zijn spruitjes ook rijk aan glucosinolaten, verbindingen die behoren tot een groep van fytochemicaliën genaamd isothiocyanaten.

Glucosinolaten, zo is door wetenschappelijke studies bewezen, stimuleren apoptose (geprogrammeerde celdood) in kankercellen en kunnen ook helpen om het potentieel aan kankerverwekkende stoffen uit het lichaam te elimineren.

Dat gezegd hebbende, verwijzen we naar een onderzoek gepubliceerd in de editie van de 2003 British Journal of Nutrition.

Dit onderzoek liet zien dat het koken van spruiten en andere kruisbloemige groenten  voor slechts 9 -15 minuten het totale gehalte aan glucosinolaten van 18 tot 59 procent vermindert.

Daarom raden de onderzoekers aan om spruiten te stomen of te roerbakken om zo de spruiten te helpen hun sterke kankerbestrijdende eigenschappen te behouden.

Spruitjes zijn vezelrijk

Van de 6 gram koolhydraten in een half kopje van spruitjes, zijn 2 gram afkomstig van voedingsvezels.

De laxeermiddel kwaliteiten van vezels zijn bekend, maar het is ook aangetoond dat ze helpen om het bloedcholesterol te verlagen, het risico van hart- en vaatziekten te verminderen en zelfs ons lichaam  beschermen tegen het type 2 diabetes.

De kiemen van spruitjes bevatten ook zink, kalium, calcium, fosfor, magnesium en mangaan, alsmede royale hoeveelheden eiwit.

Voorbereiding om spruitjes klaar te maken

Spruitjes zijn bovendien verrassend veelzijdig, en er zijn vele manieren om hun voor sommigen indringende smaak te verhullen.

Je kan ze koken met augurk, ze bakken in een knoflook bouillon, of ze in olijfolie drenken en ze opdienen als een bijgerecht. Je zou zelfs een “kruisbloemige salade” kunnen maken bestaande uit gehakte spruitjes en andere groene groenten vermengd met esdoorn vinaigrette, gekookte zoete aardappel en verse kruiden zoals rozemarijn en basilicum.

Andere interessante artikels:

  1. Geschiedenis en geneeskrachtige werking van granaatappels
  2. Blauwe bosbessen bieden tal van gezondheidsvoordelen
  3. Vitaminen & mineralen hebben een grote invloed op je stofwisseling
  4. 5 antioxidantrijke supersappen
  5. Welke rol vervult vitamine D in ons lichaam?
  6. De kracht van acaibessensap
  7. Cranberry & cranberrysap: werking, voordelen en bijwerkingen
  8. De geneeskracht van de vlierbes en vlierbessensiroop
  9. 32 voedingsstoffen met een hoog gehalte aan vitamine B12 om je energie te geven
  10. De voordelen van het eten van mango’s
  11. Onze spijsvertering van A tot Z
  12. 15 geneeskrachtige kruiden
  13. Luteïne en zeaxanthine toppers voor het gezichtsvermogen
  14. Gojibessen, antioxidanten uit China
  15. Mangosteen, werkzame delen en medicinale werking
  16. Osteoporose: hoe voorkomen of behandelen
  17. Denk op tijd aan je prostaat
  18. Aderverkalking op een natuurlijke wijze genezen
  19. De voordelen en nadelen van weipoeder
  20. Foliumzuur en vitamine B12 kunnen helpen bij de behandeling van de symptomen van schizofrenie

Categorie: Kruiden & Planten Tags: Vitamine A, Vitamine B, Vitamine C, Vitamine K

Meest recente artikels

  • Verkalking als waarschuwingssignaal voor hartziekten
  • Cholesterol en triglyceriden voorspellen grote cardiovasculaire gebeurtenissen
  • Studie koppelt glucosamine en chondroïtine aan verminderde sterftecijfers
  • Verhoogt veganisme het risico op breuken?
  • Kan een daglichtlamp je stemming verbeteren?
  • Cookiebeleid
  • Privacy

Copyright De Gezondheidswinkel© 2021

Deze site gebruikt cookies. Lees meer over privacy en cookies.