De verbazende gezondheidsvoordelen van Brusselse spruiten
Gepubliceerd op 07 februari 2016 - Laatst bijgewerkt op 13 juli 2022
Laatst bijgewerkt op 13 juli 2022
De Brusselse spruit is een plant die op grote schaal gekweekt wordt in Europa voor zijn eetbare groene groenten.
Deze groenten hebben wel zoveel antioxidanten, mineralen en vitaminen die hun aantrekkingskracht voor onze smaakpapillen niet bepaald weten te stimuleren. Hun aantrekkingskracht voor de rest van ons lichaam, is echter aanzienlijk en we kunnen iedereen alleen maar aanraden om vaker spruitjes te eten.
Redenen om wel van spruitjes te houden
Spruitjes zijn rijk aan essentiële vitaminen – Een portie spruitjes (half kopje) levert ons 20 essentiële vitaminen, met inbegrip van 48 milligram van de belangrijke antioxidant vitamine C, tal van B-vitamines en 604 internationale eenheden van vitamine A.
Vitamine A helpt ons netvlies bij het detecteren van kleur , terwijl de carotenoïden luteïne en zeaxanthine – die ook spruiten bevatten – en biedt hulp bij het filteren van het licht zodat onze netvliezen niet worden blootgesteld aan agressieve ultraviolette stralen.
Om deze reden, zijn spruitjes vooral goed voor opgroeiende kinderen en volwassenen met een afnemend gezichtsvermogen.
Niet meer dan een half kopje van spruitjes bevat ook 78 microgram vitamine K, een in vet oplosbare vitamine die wordt aangemaakt in planten en vaak gevonden in groene bladgroenten.
Vitamine K speelt een belangrijke rol bij de bloedstolling en wordt vaak toegepast om de huid te genezen. Spruitjes helpen bij het versnellen of het verminderen van zwelling en barsten.
Een tekort aan vitamine K leidt tot een aantal bloed-gerelateerde vraagstukken, waaronder het bloeden van de neus, zware menstruatie bloedingen en tandvlees bloedingen.
De kankerbestrijdende eigenschappen van spruitjes
Volgens het Linus Pauling Institute, zijn spruitjes ook rijk aan glucosinolaten, verbindingen die behoren tot een groep van fytochemicaliën genaamd isothiocyanaten.
Glucosinolaten, zo is door wetenschappelijke studies bewezen, stimuleren apoptose (geprogrammeerde celdood) in kankercellen en kunnen ook helpen om het potentieel aan kankerverwekkende stoffen uit het lichaam te elimineren.
Dat gezegd hebbende, verwijzen we naar een onderzoek gepubliceerd in de editie van de 2003 British Journal of Nutrition.
Dit onderzoek liet zien dat het koken van spruiten en andere kruisbloemige groenten voor slechts 9 -15 minuten het totale gehalte aan glucosinolaten van 18 tot 59 procent vermindert.
Daarom raden de onderzoekers aan om spruiten te stomen of te roerbakken om zo de spruiten te helpen hun sterke kankerbestrijdende eigenschappen te behouden.
Spruitjes zijn vezelrijk
Van de 6 gram koolhydraten in een half kopje van spruitjes, zijn 2 gram afkomstig van voedingsvezels.
De laxeermiddel kwaliteiten van vezels zijn bekend, maar het is ook aangetoond dat ze helpen om het bloedcholesterol te verlagen, het risico van hart- en vaatziekten te verminderen en zelfs ons lichaam beschermen tegen het type 2 diabetes.
De kiemen van spruitjes bevatten ook zink, kalium, calcium, fosfor, magnesium en mangaan, alsmede royale hoeveelheden eiwit.
Voorbereiding om spruitjes klaar te maken
Spruitjes zijn bovendien verrassend veelzijdig, en er zijn vele manieren om hun voor sommigen indringende smaak te verhullen.
Je kan ze koken met augurk, ze bakken in een knoflook bouillon, of ze in olijfolie drenken en ze opdienen als een bijgerecht. Je zou zelfs een “kruisbloemige salade” kunnen maken bestaande uit gehakte spruitjes en andere groene groenten vermengd met esdoorn vinaigrette, gekookte zoete aardappel en verse kruiden zoals rozemarijn en basilicum.