Start Hier
  • Gratis E-boeken
  • Vitamines & Supplementen
  • Kwalen & Aandoeningen
  • Dieet & Voeding
  • Quizzes
Zoek je iets?

Geschiedenis en geneeskrachtige werking van granaatappels

Gepubliceerd op 08 juni 2016 - Laatst bijgewerkt op 18 juli 2022

Laatst bijgewerkt op 18 juli 2022

De granaatappel of Punica granatum is een grote rode vrucht die gekweekt wordt rond de middellandse zee. Wanneer je de vrucht opent zie je dat deze onderverdeeld is in aparte cellen die gevuld zijn met een soort zachte sappige besjes die ieder een pit bevatten. Wanneer je een goede granaatappel wilt, moet je deze nemen met een glanzende verse schil. Is de schil te droog dan is de vruchtinhoud niet meer sappig genoeg.

Geschiedenis van de granaatappel

De granaatappel is eigenlijk uit Perzië afkomstig maar door handelsreizigers verspreid over de hele wereld. Reeds 5000 jaar lang worden ze geteeld in landen zoals Perzië (Iran), Pakistan, Egypte, Afghanistan, Marokko, Palestina en China. Momenteel teelt men ze ook in Spanje, Turkije en Californië. De granaatappel is al eeuwenlang het symbool van liefde, vruchtbaarheid en gezondheid. De Egyptenaren meenden zelfs dat je onsterfelijk werd door het eten van granaatappels.

De eetbare delen van de granaatappel

De schil is glad en leerachtig en niet bruikbaar. Binnenin heb je de zaden die in cellen met een witte wand zitten. Deze witte wanden zijn niet eetbaar en zelfs heel bitter. Binnenin zitten vuurrode bessen die bestaan uit een geleiachtige structuur en een pit. Het is vooral deze geleiachtige substantie die het sap en de voedzame bestanddelen bevat.

Je kan de vrucht uitpersen, maar niet met een elektrische pers. Met een manuele pers kan je de pitten gemakkelijk verwijderen want ook die zijn verantwoordelijk voor een bittere smaak.

Gezonde bestanddelen van de granaatappel

De gezonde bestanddelen zitten in de geleiachtige bessen. Men vindt er een hoeveelheid antioxidanten die veel hoger zijn dan deze in andere fruitsoorten. In de besjes vind men een hoog gehalte aan vitamine C, vitamine A, foliumzuur, vitamine E, zeer veel vezels, kalium, ijzer en calcium.

Geneeskrachtige werking van granaatappels

Reeds in de oudheid kende men de geneeskracht van de granaatappel. Momenteel dringt deze ook door in de westerse wereld. Granaatappels zouden verschillende belangrijke geneeskrachtige werkingen hebben die ik hieronder even ga vermelden.

  • Borstkanker voorkomen en de groei van de borsttumoren stoppen: het eten van de besjes uit de granaatappel of het drinken van het sap gaat het ontstaan van borstkanker voorkomen of de groei ervan stoppen. Fytochemische stoffen uit de vrucht stoppen de oestrogeen productie die de groei van borsttumoren beïnvloeden. Granaatappel pit olie zou borsttumorcellen aanzetten tot zelf vernietiging terwijl de gezonde cellen gespaard blijven.
  • Het voorkomen en stoppen van de groei van prostaattumoren: granaatappels bevatten enorm veel antioxidanten en isoflavonen. Deze isoflavonen hebben een remmende werking op het ontstaan van prostaatkanker, vertraagt de groei en kan ervoor zorgen dat de prostaatkankercellen afsterven.
  • Ontstekingsremmende eigenschappen: de plantaardige flavonoïden hebben een ontstekingsremmende eigenschap bij tal van ziekten. Het voordeel is dat ze goed opgenomen worden en niet giftig zijn.
  • Werkt cholesterol verlagend en voorkomt hart en bloedvatziekten: granaatappel verlaagt het gehalte aan vetzuren in het lichaam, waardoor ook het cholesterolgehalte daalt. Anderzijds verlaagt het ook de bloeddruk wat de kans op beroerten drastisch vermindert. Het bloed verdunt, de kans op aderverkalking vermindert, de bloedstroom verbetert en de goede cholesterol wordt onderhouden.
  • Ziekte van Alzheimer: granaatappels bevatten zeer veel polyfenolen waardoor de cellen voortdurend vernieuwen en verjongd worden. De hoeveelheid polyfenolen zou vier maal meer zijn dan in druiven, groene thee en rode wijn. Hierdoor zou de kans op de ziekte van Alzheimer drastisch verminderen.
  • Volwaardig vitaminepreparaat: een granaatappel bevat ongeveer 40 procent van de aanbevolen dagelijkse vitamine C behoefte voor volwassenen. Bevat ook de nodige hoeveelheid foliumzuur, vezels, kalium, niacine, vitamine A en E. Hierdoor is dit een natuurlijke en volwaardige manier om de nodige vitaminen en mineralen op te nemen.
  • Het bestrijden van artrose: de granaatappel kan helpen in de strijd tegen artrose. Het gaat de ontsteking inducerende werking van interleukine blokkeren. Stopt de enzymen die het kraakbeen aantasten waardoor artrose geen kans meer heeft.

Andere artikels over Hart & Vaatziekten

    • Vier alom verspreide mythen over borstkanker

      borstkanker mythes

      Borstkanker is een topic die een impact heeft op ieder van ons, om het even of je nu zelf de ziekte ontwikkelt of niet. Iedereen kent wel iemand in zijn/haar omgeving die met borstkanker te kampen heeft of gehad heeft.

      Hieronder zullen we enkele van de meest frustrerende, algemeen voorkomende mythes in verband met borstkanker vermelden die misschien wel kunnen leiden tot een beter bewustzijn. Laten we ze één voor één ontmaskeren.

      (meer…)

    • Vier alom verspreide mythen over borstkanker
    • De wonderen van vitamine C

      (meer…)

    • De wonderen van vitamine C
    • Doorbloeding verbeteren met supplementen, voeding en beweging

      Een goede bloedcirculatie is essentieel om tromboses en andere gezondheidsproblemen te voorkomen. Via je dieet en levensstijl kan je al heel veel doen om je bloedstroom te verbeteren.

      (meer…)

    • Doorbloeding verbeteren met supplementen, voeding en beweging
    • De gezondheidsvoordelen van gember en gemberthee

      Gember komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië, en wordt verder vaak gekweekt in Australië, China, Haïti, India, Jamaica en Nigeria. Op de markt vind je doorgaans enkel de wortelstok van de gembervrucht. Gember staat bekend om zijn scherpe geur en smaak, alsook zijn gezondheidsvoordelen. Het aroma is te danken aan de verbindingen gingerol en shogaol.

      (meer…)

    • De gezondheidsvoordelen van gember en gemberthee
    • Supplementen met monacoline K en probiotica helpen cholesterol verlagen

      De belangstelling voor alternatieven voor statines neemt toe, enerzijds uit angst voor bijwerkingen, anderzijds omdat de cholesterolwaarden soms maar beperkt verhoogd zijn. 

      (meer…)

    • Supplementen met monacoline K en probiotica helpen cholesterol verlagen
Home
Kwalen & Aandoeningen
Hersenen & Gemoed
    • Aderverkalking
    • Alzheimer
    • Artrose
    • Bloeddruk
    • Calcium
    • Prostaat
    • Vitamine A
    • Vitamine B
    • Vitamine C
    • Vitamine D
    • Vitamine E

    Copyright De Gezondheidswinkel© 2023