Granaatappel: 4 bewezen gezondheidsvoordelen
Gepubliceerd op 19 juli 2020 - Laatst bijgewerkt op 04 januari 2022
Laatst bijgewerkt op 4 januari 2022
De heerlijke zaden van de granaatappel hebben tal van therapeutische kwaliteiten en dit voor een brede waaier aan diverse condities.
Persephone at de zaden van de granaatappel en moest als gevolg hiervan een derde van het jaar doorbrengen in de onderwereld met Hades, dit volgens de Griekse mythologie.
Als je granaatappel eet, zal je natuurlijk niet hetzelfde lot moeten ondergaan.
Integendeel, het kan zijn dat je op die manier een vroegtijdige trip naar het hiernamaals vermijdt dankzij de talrijke gunstige effecten (antioxidantia) voor de gezondheid die worden voorzien in dit heerlijke fruit.
#1. Een verlaging van de bloeddruk
Een eenvoudige reden waarom je sap van de granaatappel moet drinken? Granaatappelsap heeft heel wat gunstige effecten op je bloeddruk. Van granaatappels wordt gedacht dat ze de bloeddruk verlagen door het niveau van het ACE-enzym te verlagen. ACE is een eiwit dat een belangrijke rol speelt bij het beheersen van de bloeddruk doordat het de grootte van de bloedvaten in het lichaam regelt.[1]
Systematisch onderzoek en meta-analyses kwamen in ieder geval tot de conclusie dat het drinken van granaatappelsap kan bijdragen tot een daling van de systolische én de diastolische bloeddruk.[2]
#2. Granaatappel vermindert oxidatieve stress en ontstekingen
Er kan een associatie worden gemaakt tussen excessieve oxidatieve stress en een groot aantal chronische ziekten. De oxidatieve status verbeteren, zou helpen om die ziekten te voorkomen en de progressie te vertragen. Een meta-analyse uit 2021 geeft aan dat granaatappel kan helpen om niveaus van oxidatieve stress te verminderen.[3]
Granaatappelsap kan zo helpen bij het bestrijden van atherosclerose door enerzijds het cholesterolprofiel te veranderen en anderzijds door de oxidatieve stress te verminderen.[4] Ook kan granaatappel als antioxidant de kans op prostaat-, borst-, long- en darmkanker verkleinen.[5]
Dat granaatappel rijk is aan vitamine C, zou wel eens de verklaring hiervoor kunnen zijn. Ook zou granaatappelsap helpen om de niveaus van glutathion, een belangrijk antioxidant in het lichaam, te verhogen.[6]
#3. Het controleren van diabetes en het metabool syndroom
Het zou ook goed mogelijk kunnen zijn dat dat van de granaatappel hulp kan bieden voor zowel diabetici als mensen met het meer geavanceerde metabool syndroom.
Van bekende verbindingen in granaatappel, zoals punicalagine en ellaginezuur, galluszuur, oleanolzuur, ursolzuur en ureumzuur, is vastgesteld dat zij een anti-diabetische werking hebben. Bovendien bevatten de suikers in het granaatappelsap unieke antioxiderende polyfenolen (tanninen en anthocyanen), die gunstig zouden kunnen zijn voor de beheersing van aandoeningen bij diabetes type 2.[7]
Het metabool syndroom is een verzameling van stofwisselingsklachten zoals hoge bloeddruk, hoge cholesteorl, diabetes en overgewicht. In vivo en in vitro studies hebben aangetoond dat extracten van de granaatappel het vetmetabolisme reguleren bij stofwisselingsziekten, vaak verzameld onder de noemer van metabool syndroom.[8]
#4. Granaatappel verhoogt de vruchtbaarheid
Probeer je om zwanger te raken of ben je al zwanger? Overweeg dan zeker om wat granaatappel aan je dagelijks eetpatroon toe te voegen. Granaatappel is namelijk rijk aan fyto-oestrogenen, foliumzuur, en houdt de uterus gezond.
Tijdens de zwangerschap helpt granaatappelsap dankzij haar antioxidante effecten de placenta te beschermen tegen kwalijke invloeden door excessieve oxidatieve stress.
Ook voor aanstaande vaders is granaatappel nuttig. De vrucht stimuleert namelijk de aanmaak van sperma en de mobiliteit ervan. Ook de prostaat ondervindt gunstige effecten van granaatappelen.[9]
Bronnen