Alles over chiazaden
Gepubliceerd op 08 januari 2019 - Laatst bijgewerkt op 24 juni 2020
Laatst bijgewerkt op 24 juni 2020
De chia, ook wel bekend als de Salvia hispanica, is een bloeiende plant afkomstig uit Mexico en Guatemala. De zaden van de plant zijn zwart, bruin en wit, en zijn ongeveer even groot als sesamzaad.
De gezondheidsvoordelen van chiazaad
Chia-zaden bevatten gezonde vetten: een goede verhouding tussen omega-3 en omega-6-vetzuren is essentieel voor een optimale gezondheid. Onevenwichtigheden kunnen leiden tot chronische ontstekingen, insulineresistentie en obesitas. Chia-zaden hebben meer omega-3-vetzuren dan omega-6-vetzuren, wat goed is omdat een teveel aan omega-6-vetzuren tot ziektes kan leiden. 100 g chiazaad levert 4,915 mg omega-3 vetzuren en 1,620 mg omega-6-vetzuren. Chiazaad heeft het hoogste eiwitgehalte van alle eetbare zaden.
Chia-zaden leveren eiwitten: voor vegetariërs en veganisten, zijn ze een geweldige bron van eiwitten. Deze zaden leveren bijna dezelfde hoeveelheid eiwit als een ei (4,5 g per 100 g). Chia-zaden zijn ook geweldig voor mensen die proberen af te vallen of gezond te blijven.
Chia-zaden zijn rijk aan vezels: ze reguleren de stoelgang, maar dragen ook bij tot het verlagen van het risico op diverse chronische gezondheidsproblemen, zoals diabetes type 2, obesitas en hartziekten. Chiazaden doen ook de darmsappen uitzetten, waardoor je je langer vol voelt. Deze voordelen maken chiazaad tot een gezondere bron van vezels dan verwerkt brood en granen. Chiazaad bevat 42% van de dagelijks aanbevolen vezelinname.
Chia-zaden helpen je om af te vallen: Omdat chia-zaden zowel vezel- als eiwitrijk zijn, zijn ze geweldig voor gewichtsbeheersing. Ze geven je het gevoel vol genoeg te zijn om je calorie-inname op natuurlijke wijze te verminderen.
Chia-zaden verlagen het risico op hartaandoeningen: doordat chiazaden rijk zijn aan vezels, eiwitten en omega-3-vetzure, helpen ze de cholesterol- en triglycerideniveaus te verbeteren, atherosclerotische plaque te verminderen, de endotheliale functie te verbeteren en de bloeddruk te verlagen. Hierdoor kunnen we het ontstaan van hartaandoeningen voorkomen.
Chia-zaden ondersteunen de gezondheid van de botten: naast eiwitten zijn chia-zaden ook rijk aan calcium, magnesium en fosfor.
Chiazaad is caloriearm: Chia-zaden zijn rijk aan gezonde vetten, eiwitten, vezels, mangaan, fosfor, calcium en zink. Chia-zaden bevatten veel voedingsstoffen, maar bevatten weinig calorieën. 100 g chia-zaad telt slechts 137 calorieën. [1]
Chia-zaad toevoegen aan je dieet
Chia-zaden kan je gemakkelijk aan je dieet toevoegen. Pudding is een van de meest populaire manieren om chiazaad te eten. Om chiapudding te maken, mix je met een kwart kopje amandelmelk of vruchtensap. Je kunt vruchten, noten en andere toppings toevoegen om de pudding smaakvoller te maken, omdat chiazaadjes niet veel smaak hebben. Ook in havermoutpap en granola zijn chiazaadjes een leuke toevoeging.
Wacht een kwartier totdat de zaadjes gel zijn geworden en de mengeling niet meer waterig is. Je kunt chia-zaadjes ook in smoothies en sappen verwerken, alsook in yoghurt of havermout mengen, of over een salade sprenkelen. Als je graag pannenkoeken en koekjes eet, dan kan je zaadjes aan deeg toevoegen.[2]
Bronnen
↑1 | 2018, 11 Proven Health Benefits of Chia Seeds |
---|---|
↑2 | 12 november 2018, What are the benefits of chia seeds? |