Bessen ter ondersteuning van de gezondheid
Gepubliceerd op 08 december 2020 - Laatst bijgewerkt op 30 december 2020
Laatst bijgewerkt op 30 december 2020
Bessen zijn kleine vruchten met een rode, paarse of blauwe kleur. Ze zijn zoet of zuur van smaak en worden vaak gebruikt in confituur, jam en desserts. Over bessen lees je zo vaak dat ze goed zijn voor de gezondheid. Om die reden zijn ze een essentiële toevoeging voor een gezond dieet. We geven een kort overzicht van de bekendste bessen en hun voordelen.
Amerikaanse blauwe bosbessen
De Amerikaanse blauwe bosbes komt enkel in Noord-Amerika voor. Ze bevatten grote hoeveelheden vezels, vitamine K, vitamine C, mangaan en antioxidante anthocyanen. Het eten van bosbessen kan onder meer helpen om de risicofactoren voor hart- en vaatziekten, evenals diabetes te verminderen.
Europese blauwe bosbessen
De Europese blauwe bes komt enkel in Europa voor. Ze zijn rijk aan vezels, vitamine C en vitamine E. Ze lijken qua gezondheidsvoordelen op de Amerikaanse bessen en dragen bij tot het verminderen van ontstekingen. Ze helpen daarnaast om de cholesterol te verlagen en gewicht te verliezen.
Cranberries / veenbessen
Cranberries zijn buitengewoon gezond, maar hebben ook een zure smaak. Ze worden zelden rauw gegeten. In plaats daarvan worden ze vaak als sap geconsumeerd. Ze zijn rijk aan vezels, vitamine C en mangaan. Veenbessen en cranberrysap kunnen het risico op urineweg- en maaginfecties verminderen en ondersteunen de hartgezondheid.
>> Verder lezen: De voordelen van cranberry & cranberrysap
Vlierbessen
Vlierbessen komen in veel vormen op de markt voor, bijvoorbeeld in wijn, jam of vlierbessensiroop. Rauw kunnen ze echter giftig zijn. De bessen zijn rijk aan vezels, vitamine C en antioxidanten. Vlierbessen zijn nuttig om verkoudheden in te korten en ondersteunen de hartgezondheid.[1]
>> Verder lezen: De geneeskracht van de vlierbes & vlierbessensiroop
Aardbeien
Aardbeien zijn onder jong en oud een van de meest geconsumeerde bessen ter wereld. Ze zijn een goede bron van vitamine C, vezels en mangaan. Onderzoek heeft bewezen dat aardbeien de risicofactoren voor hartaandoeningen verminderen en de bloedsuikerspiegel onder controle helpen houden.
Acaibessen
Acaibessen zijn afkomstig van palmbomen uit het Braziliaanse Amazonegebied. Ze zijn ook bij ons populair vanwege hun hoge gehalte aan antioxidanten. Acaibessen bevatten hoge hoeveelheden antioxidanten die kunnen helpen bij het verminderen van het cholesterolgehalte in het bloed, oxidatieve stress, en zelfs om de symptomen van artrose te verminderen.
Frambozen
Frambozen worden vaak gebruikt in desserts en zijn een zeer goede bron van vezels. Frambozen zitten bovendien vol met antioxidante polyfenolen, vitamine C, vitamine K en mangaan. Vooral zwarte frambozen (die je in Noord-Amerika vindt) kunnen de gezondheid van het hart ten goede komen.
>> Verder lezen: Frambozen als rijke bron van antioxidanten
Gojibessen
Gojibessen zijn afkomstig uit China en worden daar gebruikt in de traditionele geneeskunde. Ze zijn ook bij ons populair dankzij hun voorraad vezels, vitamine C, vitamine A en ijzer. Gojibessen zijn daarnaast bijzonder rijk aan voedingsstoffen die bijdragen aan de gezondheid van de ogen.
>> Verder lezen: Waarom gojibessen zo gezond zijn
Druiven
Druiven worden op grote schaal geconsumeerd in hun geheel of in sap, wijn of azijn. Ze bevatten vezels, vitamine C en vitamine K. Vooral de zaden en de huid van druiven zitten vol met antioxidanten zoals resveratrol. Ze helpen de cholesterolniveaus in het bloed te verminderen, zijn nuttig bij diabetes type 2 en ondersteunen de hersenen.[2]
Bronnen
↑1 | 8 maart 2018, Elderberry: Benefits and Dangers |
---|---|
↑2 | 19 augustus 2020, The 8 Healthiest Berries You Can Eat |