Start Hier
  • Gratis E-boeken
  • Vitamines & Supplementen
  • Kwalen & Aandoeningen
  • Dieet & Voeding
  • Quizzes
Zoek je iets?

Een slecht dieet, een slechte rug

Gepubliceerd op 27 juli 2018 - Laatst bijgewerkt op 12 juli 2022

Laatst bijgewerkt op 12 juli 2022

Let op je voeding! Recent onderzoek wees uit dat een dieet met veel bewerkt voedsel het risico op botverlies en wervelfracturen verhoogt. Vooral vrouwen lopen risico.

Studie naar bewerkt voedsel en rugproblemen

Een team van onderzoekers van Icahn School of Medicine op Mount Sinai vond een verband tussen slechte voeding en rugletsels. Tijdens het onderzoek werd het effect van voeding op mannelijke en vrouwelijke muizen getest. De muizen werden onderverdeeld in twee leeftijdsgroepen: jonge muizen, die aan het begin van de studie zes maanden oud waren, en oudere muizen, die 18 maanden oud waren. Ze voedden de helft van de muizen met een dieet rijk aan glycatie-eindproducten (AGE’s) of sterk bewerkt voedsel gedurende 18 maanden, terwijl de resterende helft gevoed werd met een normaal dieet.

Processed foods

De resultaten van de studie, die werden gepubliceerd in het Journal of Bone and Mineral Research, onthulden dat de muizen die werden gevoed met sterk bewerkt voedsel meer botverlies in de wervelkolom evenals een verhoogd risico op wervelfracturen ervaarden. Dit effect werd vooral gevonden bij jonge vrouwelijke muizen.AGE’s zijn verbindingen die voortkomen uit het westerse dieet dat bestaat uit door warmte bewerkt, gepasteuriseerd, gedroogd, gerookt en gefrituurd voedsel. Deze verbindingen kunnen zich ophopen in de rugweefsels en kunnen zo het verouderingsproces versnellen. Dit resulteert onder meer in chronische ontstekingen.

Onderzoekers besloten dat we in de toekomst meer naar deze oorzaak moeten kijken. Naast verbeterde voeding, kan een beter begrip van wat tot rugpijn en wervelkolomaandoeningen kan leiden, clinici en onderzoekers helpen nieuwe behandelingen tegen rugaandoeningen te ontwikkelen.

Voedingsmiddelen die de botten gezond houden

Een gebalanceerd dieet zal helpen bij het opbouwen van sterke botten op jonge leeftijd alsook ze gezond houden gedurende je hele leven. De belangrijkste voedingsstof die nodig is voor sterke botten, is calcium. De opname van calcium door het lichaam gebeurt gemakkelijker onder invloed van vitamine D.

De aanbevolen dagelijkse calciuminname voor volwassenen is 700 milligram (mg). Je kunt je die calciumbehoefte halen uit melk, kaas en andere zuivelproducten; groene bladgroenten, zoals broccoli, kool en okra, sojabonen, tofu, sojadranken met toegevoegd calcium, noten, brood en alles gemaakt met verrijkte bloem; en vissen waar botten kunnen worden gegeten zoals sardines.

Vitamine C & Quercetine (250 veg tabs)

Vitamine C & Quercetine (250 veg tabs)

Vitamine C en quercetine leveren de nodige vitamine C voor het lichaam. Deze verbindingen helpen om je lichaam te beschermen tegen oxidatieve stress.

Bekijk dit product


Vitamine D wordt op zijn beurt vooral gehaald uit de zon op je huid. Zie je niet genoeg zon, dan kan je ook vitamine D halen uit vette vis, zoals zalm, sardines en makreel, eieren, verrijkte vetsmeersels, verrijkte ontbijtgranen en melkpoeder. Sommige mensen nemen vitamine D-supplementen om te voldoen aan hun dagelijkse vitamine D-behoeften.

Vitamine D3 - 1000 IU (250 softgels)

Vitamine D3 - 1000 IU (250 softgels)

Deze Vitamine D3 Capsule ondersteunt het immuunsysteem, en faciliteert de calciumopname, wat helpt om sterke botten en tanden te behouden.

Bekijk dit product

Andere artikels over Dieet & Voeding

    • De 3 fases van een proteïnedieet

      Meer en meer echter slaan talloze sites ons met het proteïnedieet om de oren. En zoals steeds: snel resultaat, moeiteloos, gezond en onschadelijk… Maar is dat ook zo?

      (meer…)

    • De 3 fases van een proteïnedieet
    • Jodium: 5 belangrijke gezondheidsvoordelen

      Je hoort wel eens dat zeelucht inademen goed is om jodiumtekorten aan te vullen.

      (meer…)

    • Jodium: 5 belangrijke gezondheidsvoordelen
    • De gezondheidsvoordelen van de groenlipmossel

      In de jaren 80 kwamen er steeds meer publicaties van artsen die een positief effect zagen bij patiënten met osteoartritis die de groenlipmossel als supplement tot zich namen.

      (meer…)

    • De gezondheidsvoordelen van de groenlipmossel
    • De gezondheidsvoordelen van rauwe honing

      Honing wordt al sinds mensenheugenis gebruikt als een natuurlijk zoetmiddel, en het was bovendien een populaire remedie om een wonde mee behandelen voor er sprake was van enige moderne medicijnen.

      Vandaag de dag is honing populairder dan ooit sinds we kennis hebben gemaakt met de zogenaamde Super Foods waartoe met name rauwe honing ook zeker behoort.

      (meer…)

    • De gezondheidsvoordelen van rauwe honing
    • Kan je je metabolisme of stofwisseling versnellen?

      Je hoort mensen wel eens zeggen: “Ik heb een traag metabolisme, daarom val ik moeilijk af.” Maar wat is het metabolisme precies en kan je iets doen om het te versnellen? In dit artikel geven we een antwoord op die vraag.

      (meer…)

    • Kan je je metabolisme of stofwisseling versnellen?
Home
Kwalen & Aandoeningen
Botten & Gewrichten
  • Afslanken
  • Kruiden & Planten
  • Calcium
  • Rugpijn
  • Vitamine D

Copyright De Gezondheidswinkel© 2022