Een slecht dieet, een slechte rug
Gepubliceerd op 27 juli 2018 - Laatst bijgewerkt op 12 juli 2022
Laatst bijgewerkt op 12 juli 2022
Let op je voeding! Recent onderzoek wees uit dat een dieet met veel bewerkt voedsel het risico op botverlies en wervelfracturen verhoogt. Vooral vrouwen lopen risico.
Studie naar bewerkt voedsel en rugproblemen
Een team van onderzoekers van Icahn School of Medicine op Mount Sinai vond een verband tussen slechte voeding en rugletsels. Tijdens het onderzoek werd het effect van voeding op mannelijke en vrouwelijke muizen getest. De muizen werden onderverdeeld in twee leeftijdsgroepen: jonge muizen, die aan het begin van de studie zes maanden oud waren, en oudere muizen, die 18 maanden oud waren. Ze voedden de helft van de muizen met een dieet rijk aan glycatie-eindproducten (AGE’s) of sterk bewerkt voedsel gedurende 18 maanden, terwijl de resterende helft gevoed werd met een normaal dieet.
De resultaten van de studie, die werden gepubliceerd in het Journal of Bone and Mineral Research, onthulden dat de muizen die werden gevoed met sterk bewerkt voedsel meer botverlies in de wervelkolom evenals een verhoogd risico op wervelfracturen ervaarden. Dit effect werd vooral gevonden bij jonge vrouwelijke muizen.AGE’s zijn verbindingen die voortkomen uit het westerse dieet dat bestaat uit door warmte bewerkt, gepasteuriseerd, gedroogd, gerookt en gefrituurd voedsel. Deze verbindingen kunnen zich ophopen in de rugweefsels en kunnen zo het verouderingsproces versnellen. Dit resulteert onder meer in chronische ontstekingen.
Onderzoekers besloten dat we in de toekomst meer naar deze oorzaak moeten kijken. Naast verbeterde voeding, kan een beter begrip van wat tot rugpijn en wervelkolomaandoeningen kan leiden, clinici en onderzoekers helpen nieuwe behandelingen tegen rugaandoeningen te ontwikkelen.
Voedingsmiddelen die de botten gezond houden
Een gebalanceerd dieet zal helpen bij het opbouwen van sterke botten op jonge leeftijd alsook ze gezond houden gedurende je hele leven. De belangrijkste voedingsstof die nodig is voor sterke botten, is calcium. De opname van calcium door het lichaam gebeurt gemakkelijker onder invloed van vitamine D.
De aanbevolen dagelijkse calciuminname voor volwassenen is 700 milligram (mg). Je kunt je die calciumbehoefte halen uit melk, kaas en andere zuivelproducten; groene bladgroenten, zoals broccoli, kool en okra, sojabonen, tofu, sojadranken met toegevoegd calcium, noten, brood en alles gemaakt met verrijkte bloem; en vissen waar botten kunnen worden gegeten zoals sardines.
Vitamine D wordt op zijn beurt vooral gehaald uit de zon op je huid. Zie je niet genoeg zon, dan kan je ook vitamine D halen uit vette vis, zoals zalm, sardines en makreel, eieren, verrijkte vetsmeersels, verrijkte ontbijtgranen en melkpoeder. Sommige mensen nemen vitamine D-supplementen om te voldoen aan hun dagelijkse vitamine D-behoeften.