Gezondheidswinkel

ondersteun je lichaam op een gezonde manier

  • Gratis E-boeken
  • Vitamines & Supplementen
  • Kwalen & Aandoeningen
  • Dieet & Voeding
  • Video’s
Home / Kwalen & Aandoeningen / Botten & Gewrichten / Een slecht dieet, een slechte rug

Een slecht dieet, een slechte rug

27 juli 2018

Let op je voeding! Recent onderzoek wees uit dat een dieet met veel bewerkt voedsel het risico op botverlies en wervelfracturen verhoogt. Vooral vrouwen lopen risico.

Studie naar bewerkt voedsel en rugproblemen

Een team van onderzoekers van Icahn School of Medicine op Mount Sinai vond een verband tussen slechte voeding en rugletsels. Tijdens het onderzoek werd het effect van voeding op mannelijke en vrouwelijke muizen getest. De muizen werden onderverdeeld in twee leeftijdsgroepen: jonge muizen, die aan het begin van de studie zes maanden oud waren, en oudere muizen, die 18 maanden oud waren. Ze voedden de helft van de muizen met een dieet rijk aan glycatie-eindproducten (AGE’s) of sterk bewerkt voedsel gedurende 18 maanden, terwijl de resterende helft gevoed werd met een normaal dieet.

Processed foods

De resultaten van de studie, die werden gepubliceerd in het Journal of Bone and Mineral Research, onthulden dat de muizen die werden gevoed met sterk bewerkt voedsel meer botverlies in de wervelkolom evenals een verhoogd risico op wervelfracturen ervaarden. Dit effect werd vooral gevonden bij jonge vrouwelijke muizen.AGE’s zijn verbindingen die voortkomen uit het westerse dieet dat bestaat uit door warmte bewerkt, gepasteuriseerd, gedroogd, gerookt en gefrituurd voedsel. Deze verbindingen kunnen zich ophopen in de rugweefsels en kunnen zo het verouderingsproces versnellen. Dit resulteert onder meer in chronische ontstekingen.

Onderzoekers besloten dat we in de toekomst meer naar deze oorzaak moeten kijken. Naast verbeterde voeding, kan een beter begrip van wat tot rugpijn en wervelkolomaandoeningen kan leiden, clinici en onderzoekers helpen nieuwe behandelingen tegen rugaandoeningen te ontwikkelen.

Voedingsmiddelen die de botten gezond houden

Een gebalanceerd dieet zal helpen bij het opbouwen van sterke botten op jonge leeftijd alsook ze gezond houden gedurende je hele leven. De belangrijkste voedingsstof die nodig is voor sterke botten, is calcium. De opname van calcium door het lichaam gebeurt gemakkelijker onder invloed van vitamine D.

De aanbevolen dagelijkse calciuminname voor volwassenen is 700 milligram (mg). Je kunt je die calciumbehoefte halen uit melk, kaas en andere zuivelproducten; groene bladgroenten, zoals broccoli, kool en okra, sojabonen, tofu, sojadranken met toegevoegd calcium, noten, brood en alles gemaakt met verrijkte bloem; en vissen waar botten kunnen worden gegeten zoals sardines.

Vitamine-C


Vitamine D wordt op zijn beurt vooral gehaald uit de zon op je huid. Zie je niet genoeg zon, dan kan je ook vitamine D halen uit vette vis, zoals zalm, sardines en makreel, eieren, verrijkte vetsmeersels, verrijkte ontbijtgranen en melkpoeder. Sommige mensen nemen vitamine D-supplementen om te voldoen aan hun dagelijkse vitamine D-behoeften.

Vitamine D3


Andere interessante artikels:

  1. Wat is botontkalking en hoe kan je het behandelen of voorkomen?
  2. Vitamine D bij ziektes en preventie
  3. Geschiedenis en geneeskrachtige werking van granaatappels
  4. Osteoporose: hoe voorkomen of behandelen
  5. Oorzaken van osteoporose bij mannen en vrouwen
  6. 7 manieren om artrose en gewrichtspijn te bestrijden
  7. Wat is vitamine D en waar is het zoal goed voor?
  8. Botontkalking of osteoporose
  9. Osteoporose komt ook voor bij mannen
  10. Natuurlijke hulp bij jicht en verhoogd urinezuurgehalte
  11. Vitamine-D en het ritme van de zon
  12. Vitamine D: hoeveelheid & aanbevelingen
  13. Life Extension Mix ™ Capsules
  14. Niersteen: pijn of klachten?
  15. 32 voedingsstoffen met een hoog gehalte aan vitamine B12 om je energie te geven
  16. 3 gegronde redenen om voedingssupplementen te overwegen
  17. Blessures vermijden bij marathontraining
  18. De gezondheidsvoordelen van zeewier
  19. 7 voedingsstoffen die je niet uit plantaardig voedsel haalt
  20. Vitamine D belangrijk voor gezonde spieren

Categorie: Botten & Gewrichten, Dieet & Voeding Tags: Calcium, Rugpijn, Vitamine D

Meest recente artikels

  • Verkalking als waarschuwingssignaal voor hartziekten
  • Cholesterol en triglyceriden voorspellen grote cardiovasculaire gebeurtenissen
  • Studie koppelt glucosamine en chondroïtine aan verminderde sterftecijfers
  • Verhoogt veganisme het risico op breuken?
  • Kan een daglichtlamp je stemming verbeteren?
  • Cookiebeleid
  • Privacy

Copyright De Gezondheidswinkel© 2021

Deze site gebruikt cookies. Lees meer over privacy en cookies.