De gezondheidsvoordelen van rauwe honing
Gepubliceerd op 26 november 2018 - Laatst bijgewerkt op 24 juni 2020
Laatst bijgewerkt op 24 juni 2020
Honing wordt al sinds mensenheugenis gebruikt als een natuurlijk zoetmiddel, en het was bovendien een populaire remedie om een wonde mee behandelen voor er sprake was van enige moderne medicijnen.
Vandaag de dag is honing populairder dan ooit sinds we kennis hebben gemaakt met de zogenaamde Super Foods waartoe met name rauwe honing ook zeker behoort.
Wat is rauwe honing?
Er bestaat wel degelijk verschil tussen ‘rauwe’ en ‘gewone’ honing, dit is geen fout. De honing die we doorgaans in de supermarkt kopen is verhit waardoor er heel wat voedingsstoffen verloren zijn gegaan en waardoor eigenlijk enkel suiker overblijft.
Rauwe honing, ook wel bekend als imkerhoning, daarentegen is onbewerkt en komt rechtstreeks van de honingraat. Dit type honing is wat zachter van smaak en bevat ook de nodige voedingsstoffen. Het best kan je honing halen bij de plaatselijke boer of bij de biowinkel.
Energie
Rauwe honing zit werkelijk propvol met koolhydraten. Deze stof heeft de kracht om je die extra kick te geven die je nodig hebt om de dag mee door te komen zonder de uiteindelijke crash op te lopen die je kan krijgen na het nuttigen van energiedrankjes.
Honing is bovendien ook nog eens erg goed voor je lichaam. Men heeft intussen kunnen vaststellen dat het regelmatig eten van lokaal geteelde rauwe honing je de kracht geeft om je uithouding verder aan te sterken en om ook de pijn bij geforceerde spieren te helpen verlichten.
En het is natuurlijk ook mooi meegenomen dat de meeste mensen de smaak van pure honing ook nog eens lekker vinden.
Gezondheid
Intussen zijn er steeds meer mensen die echt zweren bij de herstellende en de weldadige effecten die het regelmatig nuttigen van rauwe honing op je lichaam en je algemeen welzijn kan hebben.
Voorlopig worden deze effecten nog niet ondersteund door voldoende wetenschappelijk onderbouwde research, maar je kan er zeker je voordeel mee doen en zelf aan den lijve ondervinden wat de nuttige effecten van rauwe honing op je lichaam kunnen zijn.
Zelfs al is er voorlopig nog niet voldoende wetenschappelijk bewijs voorhanden dat honing inderdaad efficiënt helpt, toch kan gewoon al het gevoel van honing te eten een belangrijk placebo effect hebben, en intussen is wel aangetoond door tal van onderzoekers dat het effect van een placebo bijzonder krachtig en ook blijvend kan zijn. We mogen dit dus zeker niet zomaar onder de mat vegen.
Intussen zijn er heel wat meldingen dat rauwe honing kan zorgen voor het opkrikken van de vruchtbaarheid, en dit bij zowel mannen als van vrouwen. In dit verband wordt in het bijzonder de link gemaakt met een verhoging van het aantal spermacellen bij mannen.
Anderen wijzen dan weer op de krachtige werking van honing als een excellente remedie bij een pijnlijke keel en het verlichten van braakneigingen en gevoelens van walging, en dit zelfs op een meer efficiënte en betere manier dan de klassieke geneesmiddelen die we door de huisarts of de specialist voorgeschreven krijgen.
Maar er is nog meer goed nieuws die we wat betreft het regelmatig nuttigen van honing kunnen noteren.
Zo werd en wordt honing ook onder meer gebruikt bij de behandeling van maagzweren, het verlichten van pijn, het bestrijden van artritis en eveneens het verlichten van de symptomen van een blaasinfectie.
Zelf hebben we heel wat natuurlijke ideeën en remedies verzameld die nog meer natuurlijke oplossingen op vaak voorkomende lichamelijke klachten kunnen bieden en deze willen we graag met u delen.
Allergieën
In onze moderne westerse samenleving hebben steeds meer mensen last van bepaalde vervelende allergieën. Dit lijkt wel een ziekte van onze tijd te zijn.
Je kan natuurlijk dure pillen gaan slikken of je bepaalde zware medicijnen door je huisarts laten voorschrijven om deze allergieën te bestrijden, of in het hospitaal onderzoek naar je allergieën laten uitvoeren.
Toch zijn er ook tal van andere gezonde alternatieven beschikbaar. Zo is een simpele tip die je zeker eens kan uitproberen volgens het principe baat het niet dan schaadt het niet, namelijk dat je elke dag een lepel honing inneemt wanneer je last hebt van een bepaalde allergie.
Dat kan misschien op het eerste zicht vreemd en zelfs nutteloos klinken, maar wanneer je er wat dieper over nadenkt dan bevat het zeker een kern van waarheid. In honing vinden we namelijk bepaalde sporen terug van pollen, en als je de honing bij je in de buurt ter plaatse aankoopt is de kans dat deze pollen je als een gek zullen doen niezen zelfs behoorlijk hoog in te schatten.
Maar wanneer je jezelf elke dag blootstelt aan een kleine hoeveelheid honing, dan zal dit je helpen om je weerstand tegen de pollen die zich in de lucht bevinden op te bouwen en dus ook je immuniteit te verhogen.
Het is zeker de moeite van het proberen waard wanneer de vaak dure medicatie tegen een allergie die je door de dokter krijgt voorgeschreven niet blijkt aan te slaan en zelfs negatieve bijeffecten heeft want dat kan zeker het geval zijn.
Genezen
Wist je trouwens dat honing een natuurlijk en gezond antiseptisch middel is? Doordat honing tal van antioxidanten zoals flavonoïden bevat, kan het gouden goedje de vrije radicalen in je lichaam aanpakken. Die antioxidanten helpen bijvoorbeeld bij het verlagen van de bloeddruk.
Jezelf dagelijks een kleine hoeveelheid honing toedienen zou volgens onderzoek moeten helpen om de verspreiding van infecties te bestrijden en zelfs helemaal tegen te gaan. Honing kan je ook helpen om wonden sneller te laten genezen, ontstekingen te verminderen (want er zit een bepaalde ontstekingswerende stof in) en het helpt ook om zwellingen te doen verminderen.
Van honing wordt intussen ook aangenomen dat het een bepaalde stof bevat die helpt bij het bestrijden van doffe pijn, en bij de behandeling van littekens op je huid.
Voeding
Eerst en vooral, heel wat mensen vinden honing erg lekker en gebruiken het dat ook graag aan tafel. Bovendien is het ook nog een geweldige natuurlijke zoetstof en helpt het om voedsel beter te doen bewaren.
Natuurlijke rauwe honing kan wanneer ze goed afgesloten wordt lange tijd bewaard worden. Zo is zelfs sprake van dat goed verzegelde honing nog eeuwenlang zou kunnen gegeten worden. Er zijn inderdaad potten honing gevonden die al enkele honderden jaren oud waren en die tot ieders verbazing nog perfect eetbaar waren.
Gebruik maken van honing ter vervanging van de voor ons lichaam zo schadelijke suiker of andere kunstmatige bewaarmiddelen is hoe dan ook een geweldige manier om toch die zoete smaak aan een bepaalde bereiding of gerecht mee te geven zonder dat je ongezond bezig bent.
Ook voor diabetici is het veiliger om voor honing te kiezen in plaats van voor traditionele gerechten met suiker. Honing kan tevens slechte LDL-cholesterol en schadelijke triglyceridenniveaus verlagen.
Honing kan je niet alleen in je thee druppelen, maar je kan het ook op een pannenkoek aanbrengen en wie weet wat je er nog allemaal mee kunt doen. Experimenteren is dus zeker de boodschap. Eet smakelijk!