Start Hier
  • Gratis E-boeken
  • Vitamines & Supplementen
  • Kwalen & Aandoeningen
  • Dieet & Voeding
  • Quizzes
Zoek je iets?

Japanse duizendknoop kan het risico op kanker door verwerkt vlees verminderen

Gepubliceerd op 02 november 2021 - Laatst bijgewerkt op 09 november 2021

Laatst bijgewerkt op 9 november 2021

Spek en salami zijn niet echt voedingsmiddelen die je linkt aan een gezond dieet – integendeel. Ze bevatten namelijk nitriet, een bewaarmiddel dat darmkanker kan verwekken.

Wetenschappers vonden dat de Japanse duizendknoop een beschermende rol kan spelen. De Japanse duizendknoop bevat namelijk een chemische stof (resveratrol) die de plaats zou kunnen innemen van het bewaarmiddel nitriet, en zou zo zou kunnen compenseren voor de negatieve gevolgen.

Plantaardige alternatieven

Het PHYTOME-project[1] ontwikkelde in 2016 verwerkt rood vlees waaraan o.a. rozemarijn, groene thee en resveratrol uit de Japanse duizendknoop waren toegevoegd om de kankerverwekkende effecten van de stof nitriet te verminderen.

Een internationaal team van wetenschappers heeft nu in nieuw onderzoek de speciale producten van PHYTOME vergeleken met conventioneel verwerkt vlees om te zien hoe deze plantaardige extracten precies werken.[2]

Gunter Kuhnle van de Universiteit van Reading zei hierover: “Onze bevindingen tonen aan dat het gebruik van natuurlijke additieven in verwerkt rood vlees de aanmaak van verbindingen in het lichaam vermindert die in verband worden gebracht met kanker.”

“Verrassend genoeg leken de natuurlijke additieven een beschermend effect te hebben, zelfs wanneer het rood vlees nog nitriet bevatte. Dit suggereert dat natuurlijke additieven kunnen worden gebruikt om enkele van de potentieel schadelijke effecten van nitriet te verminderen, zelfs in voedingsmiddelen waarbij het niet mogelijk is om nitrietbewaarmiddelen helemaal weg te nemen.”

Nitraatgehaalte in drinkwater

Het team ging ook na hoe het nitraatgehalte in drinkwater een aanzienlijke invloed kan hebben op de vorming van nitriet, dat in het lichaam wordt aangemaakt, zoals in eerder onderzoek is vastgesteld.[3]

Het team controleerde dit door de deelnemers water met zowel een laag nitraatgehalte als een hoog nitraatgehalte te geven in afzonderlijke testperioden. Door het drinkwatergehalte te controleren, toonden de resultaten opnieuw aan dat het rood vlees van PHYTOME lagere niveaus van nitrietproductie in het lichaam veroorzaakte dan conventioneel bewerkt vlees.[4]

Optimized Resveratrol (60 veg caps)

Optimized Resveratrol (60 veg caps)

Deze formule bevat trans-resveratrol uit de Japanse duizendknoop, quercetine en fisetine. Voor de beste toepassing neem je 1 capsule per dag.

Bekijk dit product

Bronnen[+]

Bronnen
↑1 december 2012, Phytome – Replacement of nitrite in meat products by plant extracts
↑2 12 augustus 2021, Replacement of Nitrite in Meat Products by Natural Bioactive Compounds Results in Reduced Exposure to N-Nitroso Compounds: The PHYTOME Project
↑3 17 oktober 2019, Impact of high drinking water nitrate levels on the endogenous formation of apparent N-nitroso compounds in combination with meat intake in healthy volunteers
↑4 21 september 2021, Japanese Knotweed extract could cut cancer risk of processed meat

Andere artikels over Hersenen & Gemoed

    • Knoflook verbetert je gezondheid

      Knoflook staat vooral bekend voor z'n uitgesproken aroma en smaak. Daarnaast heeft deze groente diverse gezondheidsvoordelen en is het in feite een van de krachtigste natuurlijke medicijnen.

      Knoflook wordt al eeuwenlang gebruikt. In het oude Egypte maakte knoflook deel uit van het dagelijkse dieet en werd het vereerd als een geneeskrachtig kruid. Men dacht dat je door knoflook productiever werd. Ook in Toetanchamons graf werd knoflook teruggevonden.

      Allicine is het actieve ingrediënt in knoflook. Het is een verbinding die zwavel bevat en verantwoordelijk is voor de scherpe geur en smaak van knoflook. Het is ook wat de plant geneeskrachtig maakt.

      (meer…)

    • Knoflook verbetert je gezondheid
    • Nieuwe studie toont dat vetzuren kankercellen kunnen doden

      Onderzoekers hebben aangetoond dat het vetzuur dihomogamma-linoleenzuur (DGLA) menselijke kankercellen kan doden.((10 juli 2020, Dietary Lipids Induce Ferroptosis in Caenorhabditis elegans and Human Cancer Cells))

      (meer…)

    • Nieuwe studie toont dat vetzuren kankercellen kunnen doden
    • Welke voedingsstoffen kunnen helpen om kanker te voorkomen?

      Een groeiend aantal medische onderzoekers zijn momenteel aan het bewijzen dat de meeste diagnoses van kanker vals zijn.

      (meer…)

    • Welke voedingsstoffen kunnen helpen om kanker te voorkomen?
    • Een mediterraan dieet verbetert de cognitieve functies van senioren

      Het consumeren van een mediterraan dieet wordt geassocieerd met minder cognitieve achteruitgang gedurende vijf jaar bij oudere volwassenen in de Verenigde Staten, volgens een nieuwe studie onder leiding van onderzoekers van de Universiteit van Maine en de Universiteit van Zuid-Australië.

      (meer…)

    • Een mediterraan dieet verbetert de cognitieve functies van senioren
    • 6 Voordelen van Ashwagandha, Wetenschappelijk Onderzocht.

      Ashwagandha, ook wel gekend als Whitania Somnifera, is een krachtig Ayurvedisch kruid. Het fungeert als adaptogeen en kan ingezet worden bij allerlei gezondheidsproblemen.

      (meer…)

    • 6 Voordelen van Ashwagandha, Wetenschappelijk Onderzocht.
Home
Kwalen & Aandoeningen
Kanker
  • Afslanken
  • Kruiden & Planten

Copyright De Gezondheidswinkel© 2022