Japanse duizendknoop kan het risico op kanker door verwerkt vlees verminderen
Gepubliceerd op 02 november 2021 - Laatst bijgewerkt op 09 november 2021
Laatst bijgewerkt op 9 november 2021
Spek en salami zijn niet echt voedingsmiddelen die je linkt aan een gezond dieet – integendeel. Ze bevatten namelijk nitriet, een bewaarmiddel dat darmkanker kan verwekken.
Wetenschappers vonden dat de Japanse duizendknoop een beschermende rol kan spelen. De Japanse duizendknoop bevat namelijk een chemische stof (resveratrol) die de plaats zou kunnen innemen van het bewaarmiddel nitriet, en zou zo zou kunnen compenseren voor de negatieve gevolgen.
Plantaardige alternatieven
Het PHYTOME-project[1] ontwikkelde in 2016 verwerkt rood vlees waaraan o.a. rozemarijn, groene thee en resveratrol uit de Japanse duizendknoop waren toegevoegd om de kankerverwekkende effecten van de stof nitriet te verminderen.
Een internationaal team van wetenschappers heeft nu in nieuw onderzoek de speciale producten van PHYTOME vergeleken met conventioneel verwerkt vlees om te zien hoe deze plantaardige extracten precies werken.[2]
Gunter Kuhnle van de Universiteit van Reading zei hierover: “Onze bevindingen tonen aan dat het gebruik van natuurlijke additieven in verwerkt rood vlees de aanmaak van verbindingen in het lichaam vermindert die in verband worden gebracht met kanker.”
“Verrassend genoeg leken de natuurlijke additieven een beschermend effect te hebben, zelfs wanneer het rood vlees nog nitriet bevatte. Dit suggereert dat natuurlijke additieven kunnen worden gebruikt om enkele van de potentieel schadelijke effecten van nitriet te verminderen, zelfs in voedingsmiddelen waarbij het niet mogelijk is om nitrietbewaarmiddelen helemaal weg te nemen.”
Nitraatgehaalte in drinkwater
Het team ging ook na hoe het nitraatgehalte in drinkwater een aanzienlijke invloed kan hebben op de vorming van nitriet, dat in het lichaam wordt aangemaakt, zoals in eerder onderzoek is vastgesteld.[3]
Het team controleerde dit door de deelnemers water met zowel een laag nitraatgehalte als een hoog nitraatgehalte te geven in afzonderlijke testperioden. Door het drinkwatergehalte te controleren, toonden de resultaten opnieuw aan dat het rood vlees van PHYTOME lagere niveaus van nitrietproductie in het lichaam veroorzaakte dan conventioneel bewerkt vlees.[4]
Bronnen