De verschillen en de overeenkomsten tussen de bosbes en de blauwe bes
Gepubliceerd op 12 mei 2021 - Laatst bijgewerkt op 01 juli 2021
Laatst bijgewerkt op 1 juli 2021
De overeenkomst is dat ze beiden blauw zijn aan de buitenkant. Ze zijn ook allebei erg lekker, en ze zijn ook allebei heel goed voor je.
De blauwe bes wordt vaak gecultiveerd in Noord-Amerika. De Europese bosbes komt uit de bossen van Noord-Europa. De bosbes groeit in het wild, en is lastig om te telen.
Een heel duidelijk verschil tussen de bessen zie je aan de binnenkant van de bes: de Europese bosbes heeft donkerrood vruchtvlees, en de blauwe bes heeft meer groen vruchtvlees.
Een belangrijk verschil is ook de hoeveelheid antioxidanten. De bosbes bevat ongeveer vier keer meer antioxidanten dan de blauwe bes. Antioxidanten zijn belangrijk voor je lichaam, ze vangen namelijk vrije radicalen weg. Vrije radicalen zijn stoffen die in slechte gevallen schade geven aan weefsels en cellen. Die vrije radicalen ontstaan bij oxidatieprocessen in ons lichaam.
De bosbes bevat ook meer vitamine C dan de blauwe bes. Per 100 gram bevat bos 44 mg vitamine C en de blauwe bes bevat 9.7 mg. Bosbessen bevatten ook meer vitamine E en mangaan. Per 100 gram bevatten bosbessen 42 kcal en blauwe bessen 57 kcal.
Europese bosbessen zijn iets kleiner qua omvang dan blauwe bessen. Blauwe bessen groeien in trosjes, en bosbessen groeien individueel aan een struik.[1][2][3][4]
Wat zijn de gezondheidsvoordelen van bosbessen?
Bosbessen bevatten een grote hoeveelheid antioxidanten. Antioxidanten zijn belangrijk om gezond te blijven.
Bosbessen worden vaak aangeprezen als een remedie voor verschillende oogaandoeningen. Genoemde oogaandoeningen zijn onder andere: glaucoom, cataract, macula degeneratie en retinitis pigmentosa. Veel studies zijn gedaan met dieren, wat dus niet wil zeggen dat bij mensen met zekerheid eenzelfde effect zal optreden.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog aten piloten van de Britse Royal Air Force bosbessenjam om hun nachtzicht te verbeteren. In later onderzoek kon er geen bewijs gevonden worden voor beter zicht in het donker. Er zijn verschillende onderzoeken gedaan met verschillende uitkomsten. Waarschijnlijk is het eten van bosbessen niet effectief als het gaat om zien in omstandigheden met weinig licht.[5]
Bosbessen lijken ook een effect te hebben op een slechte bloedsomloop waardoor de benen kunnen opzwellen. Bij chronische veneuze insufficiëntie lijkt er dus ook een positief effect te zijn.
Bij ontstoken tandvlees is ook een positief effect gemeten. Volgens een studie die werd gepubliceerd in het International Journal of Molecular Sciences kunnen bosbessen helpen bij het onder controle houden van tandvleesontstekingen. Er waren slechts 6 deelnemers bij dit experiment dus de uitkomsten van dit onderzoek zijn misschien meer een indicatie dat er meer onderzoek nodig is om dit effect te bewijzen. Toch is het onderzoek op zich erg hoopgevend.
Voor veel aandoeningen is nog onvoldoende bewijs dat bosbessen, of bosbesextracten helpen. Bij diabetes lijkt er bijvoorbeeld een positief effect te zijn. Bosbessen kunnen de bloedsuikerspiegel laten dalen.
Een ander voorbeeld is menstruatiepijn. Er lijkt een effect te zijn op misselijkheid, pijn, braken en hoofdpijn. De vrouwen namen twee keer per dag bosbessen in vanaf 3 dagen voor het begin van de menstruatie en gingen 8 dagen door gedurende ten minste twee opeenvolgende menstruatiecycli.
Er zijn ook aanwijzingen dat het eten van bosbessen kan helpen bij het verlagen van de bloeddruk.[6][7][8]
Wat zijn de gezondheidsvoordelen van blauwe bessen?
Veel van de gezondheidsvoordelen van blauwe bessen hebben te maken met een soort flavonoïde. Flavonoïden zijn plantaardige stoffen die een sterke antioxiderende werking hebben. Anthocyaan is verantwoordelijk voor de mooie blauwe kleur van de bessen.
Het eten van veel verschillende soorten fruit en groente brengt men al jaren in verband met een lager risico op leefstijl gerelateerde gezondheidsproblemen. Blauwe bessen kunnen in die zin een belangrijke bijdrage leveren.
Blauwe bessen bevatten ijzer, fosfor, calcium, magnesium, mangaan, zink en vitamine K. Als je genoeg van deze stoffen binnenkrijgt kan dat bijdragen aan de opbouw en instandhouding van de botstructuur.
Vitamine C in blauwe bessen helpt onder andere om de gezondheid van je huid te bevorderen. In een kop blauwe bessen zit 24% van je dagelijkse behoefte aan vitamine C. Als je puur voor de vitamine C op zoek bent naar goede voeding kan je beter een andere bron kiezen (zoals spruitjes en Guave en zoete rode paprika en sinaasappels), maar ook blauwe bessen bevatten een prima portie vitamine C.
Op de site van het diabetesfonds[9] is te lezen dat appels en blauwe bessen het risico op diabetes type 2 verlagen. Opvallend was ook dat deelnemers aan het onderzoek die hun fruit vervingen door vruchtensap juist hun risico op diabetes type 2 verhoogden. Dat komt waarschijnlijk doordat in vruchtensap veel minder vezels zitten. Naar verhouding bevat vruchtensap veel meer suikers. Het is dus verstandiger om verse blauwe bessen te eten en die verse bessen niet te vervangen door vruchtensap. Overigens is dat in zijn algemeenheid ook zo: vers fruit geeft meer voordelen dan sap van fruit.
Blauwe bessen lijken ook te beschermen tegen hartaandoeningen. In blauwe bessen zit geen cholesterol. Het vezelgehalte helpt om de totale hoeveelheid cholesterol in het bloed te verminderen. Daarmee kan je mogelijk het risico op hartaandoeningen verminderen. Blauwe bessen kunnen ook de bloeddruk iets verlagen.
Blauwe bessen bevatten weinig calorieën, maar ze zitten boordevol belangrijke voedingsstoffen. Per 100 gram zitten en maar 75 kcal in. Let op: in blauwe bessen zitten wel fruitsuikers. Je kunt er dus niet oneindig veel van eten. Het lichaam maakt geen verschil tussen fruitsuiker en ‘gewone’ suiker. Beperk je dus tot gemiddeld 2 porties fruit per dag.
Blauwe bessen bevatten antioxidanten en die beschermen het lichaam tegen vrije radicalen. Vrije radicalen zijn instabiele moleculen die je cellen kunnen beschadigen en mogelijk bijdragen aan veroudering en ziekten zoals kanker.
Bosbessen kunnen bijdragen aan een gezonde spijsvertering. Door de hoge hoeveelheid vezels helpen ze constipatie voorkomen. Vezelrijk voedsel geeft langer een verzadigingsgevoel, en vermindert de eetlust. Op die manier kan het helpen om een gezond gewicht te bereiken.
Ook het brein heeft iets aan het eten van blauwe bessen. Uit een onderzoek blijkt dat er een verband is tussen het consumeren van blauwe bessen en een langzamere achteruitgang van de cognitie bij vrouwen. Ook zou het kortetermijngeheugen en de motorische coördinatie kunnen verbeteren.
Naast verse blauwe bessen kan je ook blauwe bessen extracten kopen. Beide versies bevatten belangrijke vitamines en mineralen. De extracten hebben echter niet de voordelen van de vezels van de blauwe bes.[10][11][12]
Bronnen
↑1 | 3 februari 2016, Bilberry Improves Eyesight and Decreases Inflammation |
---|---|
↑2 | 2021, 9 weetjes over antioxidanten |
↑3 | 8 april 2020, Bilberry vs. blueberry – what are the key differences? |
↑4 | 2021, Billberry vs. Blueberry |
↑5 | 2000, The Effect of Bilberry Nutritional Supplementation on Night Visual Acuity and Contrast Sensitivity |
↑6 | 11 juli 2020, The Health Benefits of Bilberry |
↑7 | 2020, BILBERRY: Overview, Uses, Side Effects, Precautions, Interactions, Dosing and Reviews |
↑8 | 17 september 2019, Bilberry |
↑9 | 3 september 2013, Appels en blauwe bessen verlagen risico op diabetes type 2 |
↑10 | 9 oktober 2018, 10 Proven Health Benefits of Blueberries |
↑11 | 22 juli 2019, Recent Research on the Health Benefits of Blueberries and Their Anthocyanins |
↑12 | 17 december 2020, The Health Benefits of Blueberry Extract |