5 antioxidantrijke supersappen
Gepubliceerd op 23 juni 2017 - Laatst bijgewerkt op 10 juni 2022
Laatst bijgewerkt op 10 juni 2022
Dat vers fruit heel gezond is, wist je natuurlijk al. De laatste jaren heeft men echter ontdekt dat een aantal superbessen een veelvoud bevat van de gezonde eigenschappen van andere vruchten. Met name goji, açai, noni, mangostan, yumberry en andere bessen afkomstig uit Zuid-Amerika, de Himalaya en Zuidoost-Azië zijn zo rijk aan specifieke antioxidanten dat je slechts een kleine hoeveelheid van het verse sap moet drinken om jezelf
een dagelijkse gezondheidsboost te geven.
Deze ‘supersappen’ zijn dan ook dé nieuwe gezondheidstrend. Ze werken verjongend, geven je energie en vitaliteit, verhogen je weerstand en zorgen ervoor dat je er stralend uitziet.
Gojibessen houden je jong
Vooral in de Verenigde Staten is de gojibes (Lyceum barbarum) de voorbije jaren zeer populair, ook als snack. De bessen zijn dan ook heel lekker – hun smaak ligt ergens tussen die van rozijnen, dadels en tomaten, met een lichte toets van citroen – en het sap ervan is een echte gezondheidsbom.
Reeds in de eerste eeuw voor Christus vermeldt Shen Nong Ben Cao de gojibes in zijn ‘Goddelijk Handboek voor Natuurlijke Geneeskunde’. De gojibes heeft meer antioxidanteigenschappen dan welk ander voedingsproduct ook. Ze bevatten achttien aminozuren en twaalf keer meer proteïne dan appels, sinaasappels of aardbeien.
Ze zijn een betere bron van bètacaroteen dan wortels en bevatten meer vitamine C dan sinaasappels. In Goji-bessen zitten polysacchariden die beschermen tegen kanker en die nevenwerkingen van chemotherapie en bestraling kunnen verzachten. Een dagelijkse portie gojisap van 25 ml helpt de bloedsuikerspiegel onder controle houden, verlaagt de bloeddruk, versterkt het immuunsysteem, verhoogt het algemene energiepeil, verlaagt de slechte LDL-cholesterol, werkt ontstekingsremmend, versterkt lever en nieren en bevordert het gezichtsvermogen.
De bessen hebben sterke anti-agingeigenschappen, zowel voor het lichaam als de geest. Ze helpen haarverlies en vergrijzing van het haar afremmen en werken ondersteunend bij een afslankingsdieet. Kies voor biologisch sap, dat gegarandeerd vrij is van pesticiden en additieven.
Açaibessen ontgiften
Eén handvol açaibessen bevat evenveel antioxidanten als vijf porties wortelen, appelen of broccoli. De donkerpaarse bes ziet er een beetje uit als een druif en de smaak lijkt op die van bramen of kersen, met een vleugje chocolade. Ze is afkomstig van de açaipalm (Euterpe oleracea) in het Zuidamerikaanse Amazonegebied.
Bij de traditionele Amazonevolkeren maakt de açaibes een belangrijk onderdeel van de dagelijkse voedingsinname uit. In het zuidelijk deel van Brazilië is açai veruit de populairste vruchtendrank.
De bes bevat niet alleen zeer veel antioxidanten en vitaminen (vooral B1, B2, B3, C en E), maar is ook bijzonder rijk aan aminozuren, omega-3 vetzuren, vezels, proteïnen en andere belangrijke fytonutriënten zoals anthocyaniden en fytosterolen. De ‘cocktail’ van al deze gezonde nutriënten verhoogt het energieniveau, verlaagt de cholesterol, versterkt het immuunsysteem en verbetert de vertering en bloedcirculatie.
Açaisap wordt vaak ingezet ter ondersteuning van vermageringskuren, omdat het de ontgifting bevordert. Açai heeft tevens ontstekingsremmende en antibacteriële eigenschappen en heeft een positieve invloed op de gewrichten. Het sap heeft een gunstige invloed op de slaap en maakt je huid mooier en jonger. Sinds Oprah Winfrey in haar televisieshow açaisap heeft aangeprezen als een uitstekend middel om afslanking te bevorderen, is açai zeer populair geworden. Let ook hier op dat je 100% açaisap koopt.
Mangostan versterkt je immuunsysteem
De mangostan vrucht, afkomstig van de Garcinia mangostana guttiferae-boom, is een tropische bes die 3 tot 8 cm groot kan zijn, met een stevige, taaie, leerachtige, donkere schil. Onder die schil zitten vier tot acht witte zaadmantels, die eruit zien als partjes van een sinaasappel of mandarijntje.
De smaak ervan is fris-zoet en delicaat, een combinatie van aardbeien, druiven en lychee. Het is een tropische vrucht die van nature in Zuidoost- Azië (Indonesië, Thailand) voorkomt, maar ook massaal wordt gekweekt in India en Australië en tegenwoordig ook gemakkelijk te vinden is in Afrika en de Verenigde Staten. Wat de mangostan bijzonder maakt, zijn de xanthonen die in het vruchtomhulsel zitten. Het zijn flavonoïde-achtige stoffen die een sterke antioxidantwerking hebben.
Uit enkele pre-klinische onderzoeken (celkweken en proeven met dieren) is gebleken dat sap van de mangostan de groei van tumorcellen kan tegengaan. Al eeuwenlang gebruiken Aziatische traditionele genezers de mangostan vanwege de vele geneeskrachtige eigenschappen, die zowel in de schil als in het vruchtvlees en de zaden zitten. Op basis van de werkingsmechanismen is dit sap vooral aangeraden bij auto-immuunstoornissen zoals reuma of chronische darmontstekingen.
Mangostansap heeft een positieve invloed op het immuunsysteem, blijkt een cholesterolverlagende en anti-allergische werking te hebben, ontstekingen af te remmen en huidproblemen te verbeteren. Daarnaast heeft het sap antibiotische en antibacteriële eigenschappen en is het actief tegen parasieten. Het stimuleert de aanmaak van goede darmflora en bevordert zo de darmwerking.
Noni heeft een positieve invloed op lichaam en geest
Noni (of Indiase moerbeibes) is een vrucht die afkomstig is van de Morinda citrifolia, een struik die zijn oorsprong vindt in Nieuw-Guinea maar nu voorkomt in Zuidoost-Azië, India, het Caribisch gebied, eilanden in de Stille Zuidzee en Australië. De vruchten zijn 7 tot 12 cm groot. Het bruine sap ervan smaakt zeer bitter, maar heeft bijzondere gezondheidseigenschappen, die haast te talrijk zijn om op te noemen.
Het stimuleert het immuunsysteem, bevordert de celregeneratie, werkt antibacteriëel, is een natuurlijk ontsmettend middel en is effectief tegen schimmels en parasieten. Uit onderzoeken blijkt dat het drinken van nonisap verschillende systemen in het lichaam ondersteunt, meer energie geeft, de nachtrust bevordert, het verouderingsproces vertraagt, een ontgiftende werking heeft en een positieve invloed heeft op lichaam en geest. Om de bittere smaak van het sap te neutraliseren, worden er vaak aroma’s aan toegevoegd.
Drink nonisap bij voorkeur ijskoud en minstens een halfuur voor de maaltijd en op een lege maag om de enzymatische werking ervan ten volle te benutten.
Yumberry verbetert je zicht
Deze vrucht groeit aan bomen die al langer dan tweeduizend jaar worden geteeld in China, vooral in het gebied ten zuiden van de Yangtze rivier.
De eigenlijke naam is Yang Mei (Myrica rubra). In het plaatselijke dialect klinkt dit een beetje als ‘yammee’. Dit werd al vlug ‘yummee’, de Engelse uitdrukking voor ‘mmm, lekker!’.
Het sap van de yumberry smaakt als een mengeling van framboos, granaatappel en pompelmoes. De vrucht heeft een diameter van ongeveer 2 cm en een knobbelige eetbare schil (een beetje zoals frambozen of lychees). De typische kleur is dieprood, maar er zijn ook witte tot donkerpaarse variëteiten.
In de traditionele Chinese geneeskunde wordt de Yang Mei-bes al eeuwenlang gebruikt en wordt ze vooral ingezet bij verteringsproblemen en om het gezichtsvermogen te verbeteren. De yumberry is rijk aan antioxidanten (waaronder caroteen), vitaminen (vooral vitamine C, thiamine, riboflavine die van essentieel belang zijn voor het zenuwstelsel en de stofwisseling), mineralen, polyfenolen (waaronder ellaginezuur) en bevat een opvallend hoog percentage oligomere anthocyaniden, antioxidanten die het lichaam niet zelf kan aanmaken en die uitsluitend uit voeding kunnen worden opgenomen.
Een specifiek extract van deze bes, myricerone, blokkeert een receptor voor endotheline, een stof die de bloedvaten doet dichtslibben. Daarnaast is er voornamelijk onderzoek gedaan naar de antikanker en antivirale eigenschappen van yumberry.