De voordelen van het eten van mango’s
Gepubliceerd op 02 april 2018 - Laatst bijgewerkt op 03 mei 2023
Laatst bijgewerkt op 3 mei 2023
Mango‘s worden al sinds eeuwen gebruikt als medicijn en voedsel. Deze vrucht bevat een grote hoeveelheid vitamine A, C en D, samen met beta-caroteen.
In de zogenaamde Unani-geneeskunde worden mango‘s gebruikt om toxines te verwijderen, bloedarmoede te behandelen, en het zenuwstelsel te helen. Ayurvedische geneeskunde gebruikt de gedroogde mangobloemen om er diarree, dysenterie, evenals urineweginfecties (UTI) mee te behandelen. Delen van de mango zoals de bladeren, zaden, wortels, schors, alsmede het fruit bevatten alle gezonde voedingsmiddelen, vooral fenolische zuren en flavonoïden zoals catechine en xanthonen mangiferin.
Genezing van het hart
Mango heeft een hoge ORAC-score vanwege de aanwezigheid van natuurlijke antioxidanten in het fruit. Terwijl de hoge ijzertelling in mango’s bloedarmoede behandelt, wordt mangopulp toegevoegd aan gezichtsproducten vanwege zijn vermogen om acne te voorkomen door het reinigen van de poriën.
Onderzoek heeft aangetoond dat mangiferin de algemene conditie van het hart kan verbeteren. Deze voedingsstof van de mangoboom kan de bloedsuiker– en de lipideniveaus in het lichaam verlagen. Mangiferin is een mild diureticum. Er zijn aanwijzingen dat mangiferin ook een positieve werking heeft bij het voorkomen van tumorgroei en van sommige kankers. De ORAC-score voor de mangovrucht is 4500 umol TE/g. Deze score geeft de hoeveelheid antioxidanten per gram aan.
Wat meer over de mangoboom
De mangovrucht is afkomstig van een boom die is gerelateerd aan de cashewnoten. Zijn wetenschappelijke naam is Magifera Indica en hij is een lid van de familie Anacardiaceae. De mangoboom komt oorspronkelijk uit India, Birma en Oost-Azië, maar is nu te vinden in de meeste tropische gebieden.
De vorm van de mangovrucht is sterk afhankelijk van in welke regio deze wordt gevonden. Mango‘s kunnen variëren in grootte: ze kunnen 5 mm meten maar ook de grootte van een kleine pruim hebben. Hun vorm varieert eveneens: van rond tot ovaal, hartvormig, lang en smal, of niervormig. Ook de kleur verschilt van rood, naar geel, naar groen… De 50-meter hoge bomen zorgen voor schaduw en voedsel voor vogels en mensen.
Geschiedenis van de mango
De naam mango komt uit het Portugees en verwijst naar de tijd dat de Portugezen de gevaarlijke oversteek naar India waagden. Voorafgaand daaraan werd de mango man-kay of man-homo genoemd. De Portugezen brachten de mango met hen mee naar Brazilië in de jaren 1700 en van daar werd het gebruik ervan verspreid over het westelijk halfrond.
De voordelen van de mango op een rijtje
- Mango heeft verschillende bestanddelen (o.a. quercetine, astragaline, fisetine) met antioxidante eigenschappen. Deze combinatie helpt het lichaam beschermen tegen dikke darm-, borst- en prostaatkanker, en leukemie.
- Mango zit vol met vitamine A dat op zijn beurt goed is voor de werking van de ogen. Het beschermt namelijk het hoornvlies van het oog. Daarnaast speelt vitamine A een rol in het voorkomen van maculadegeneratie.
- Mango helpt om je hersenen gezond te houden. Vitamine B6 is namelijk essentieel voor het humeur alsook het slaappatroon.
- Door zijn rijkdom aan vitamine A, C en 25 verschillende carotenoïden helpt mango het lichaam beschermen tegen ziektes.
- Doordat mango vitamine E bevat, verhoogt het een laag libido. Het reguleert eveneens de hormonen in het lichaam.
- Mango’s bevatten enzymen die helpen bij het afbreken van eiwitten en helpt zo bij een efficiënte spijsvertering.
- Met vitamine C, pectines en vezels, helpen mango’s bij het in toom houden van cholesterol. Bovendien heft de mango een positieve invloed op de bloeddruk.
- Mango zorgt voor een gezonde huid en helpt bij het bestrijden van acne. Door mango op het gezicht te leggen, laat je je huid stralen.