Gojibessen, antioxidanten uit China
Gepubliceerd op 05 juni 2016 - Laatst bijgewerkt op 18 juli 2022
Laatst bijgewerkt op 18 juli 2022
Gojibessen groeien op een struik die altijd groen blijft, de Lycium Barbarum. Men treft deze vooral aan in gematigde en subtropische gebieden in China, Mongolië en in de Himalaya in Tibet. De plant is familie van de nachtschade (Solonaceae). De bessen zijn rood van kleur en gedroogd wanneer ze gevonden worden. Eigenlijk zien ze er uit als verschrompelde rode rozijnen. De gojibessen worden al eeuwenlang gebruikt in China, Tibet en India.
Het gebruik van goji
Gojibessen worden gedroogd gekauwd, verwerkt als drankje of als thee gebruikt. Ze zijn rood van smaak en hebben de textuur van rozijnen. Hun smaak is mild pittig en zuurzoet. Doordat ze gedroogd voorkomen, bevatten ze zeer geconcentreerde voedingstoffen.
De traditionele Chinese geneeskunde gebruikt de bessen rauw, verwerkt in theevorm, als toevoeging in Chinese soepen of als drankje dat je kan opdrinken. Dagelijks gebruik zou de levensverwachting verhogen.
Wat maakt de gojibes zo gezond?
Gojibessen zijn rijk aan antioxidanten, ze bevatten vooral carotenoïden zoals bèta-caroteen en zeaxanthine. Een van de belangrijkste rol die zeaxanthine heeft is de bescherming van het netvlies van het oog door absorptie van blauw licht. Een verhoogde inname van voedingsmiddelen met zeathanthine kan de kans op leeftijdsgebonden maculadegeneratie verminderen. Maculadegeneratie is de belangrijkste oorzaak van gezichtsverlies en blindheid bij mensen boven de leeftijd van 65 jaar.
Krachtige polysachariden zorgen ervoor dat de gojibes het immuunsysteem verbetert waardoor je gezond blijft. Gojibessen bevatten 19 verschillende aminozuren waarvan 8 essentiële die door de voeding dienen opgenomen te worden. Ondanks het verschrompelde uitzicht bevatten de bessen meer vitamine C dan andere fruitsoorten.
Gojibessen bevatten enorm veel onverzadigde vetzuren die gelijken op die van olijfolie. Ze houden de celmembranen soepel waardoor hormonen, neurotransmitters en insulinereceptoren beter kunnen functioneren. We vinden in de gojibessen 21 sporenelementen (zink, ijzer, koper, calcium, selenium, germanium, fosfor, enz.) en meer bètacaroteen dan in hetzelfde gewicht aan wortelen. Verder zijn er ook de vitaminen (B1, B2, B6, C, E) en bèta-sitosterolen die ontstekingsremmende eigenschappen hebben.
Welke geneeskrachtige werking wordt er aan de gojibes toegeschreven?
Chinese geneeskundige overlevering leert ons de vele voordelen van de bes voor onze gezondheid. De gojibes is een zeer waardevolle hulp bij:
- De bescherming van de lever waardoor afvalstoffen vlugger verwijdert worden en je veel meer energie krijgt.
- De bescherming van het gezichtsvermogen en het verminderen van de kans op ouderdomsziekten zoals maculaire degeneratie die aanleiding kan geven tot gezichtsverlies en soms blindheid bij mensen boven de 65 jaar.
- Het verbetert de seksuele functies, het libido en de kans op zwangerschap.
- Vertraagt het ouderdomsproces op celniveau.
- Vermindert de drang naar zoetigheid bij diabetespatiënten en verlaagt hierdoor ook de bloedsuikerspiegel.
- Verbetert de calciumopname waardoor je een stevigere botstructuur krijgt.
- Gaat de werking van het immuunsysteem verbeteren waardoor je minder vlug ziek wordt.
- Verbetert de bloedcirculatie door de bloeddruk, het cholesterolgehalte en de kans op vorming van plaques in de bloedvaten te verlagen.
- Bevordert de kwaliteit van het slapen waardoor men zich beter voelt en meer energie heeft om de dag door te komen.
Gojibessensap drinken zorgt ervoor dat je een heel wat essentiële voedingsstoffen binnenkrijgt en geeft je meer energie.