De behandeling van en medicijnen tegen constipatie
Gepubliceerd op 20 september 2016 - Laatst bijgewerkt op 18 juli 2022
Laatst bijgewerkt op 18 juli 2022
Constipatie (of obstipatie), in de spreektaal ook wel verstopping genoemd, is de medische term voor een vertraagde of moeizame defecatie (stoelgang). Gemiddeld heeft zo’n 15% van de bevolking er last van. Constipatie komt vaak voor bij het prikkelbare darmsyndroom.
In de meeste gevallen kunnen heel eenvoudige wijzigingen in je eetgewoonten en je levensstijl helpen bij de verlichting van de symptomen en het beheersen van constipatie.
Het is dus niet zo vaak nodig dat je een medische behandeling ondergaat. Maar houd er boven al rekening mee dat een goede behandeling de nodige tijd en de nodige inspanning van je kan vergen.
Veranderingen in je eetgedrag en je levensstijl
De volgende simpele wijzigingen kunnen je een heel eind op weg helpen om de constipatie te verminderen of te beëindigen.
1.Een dieet met veel vezels.
Een dieet dat bestaat uit ten minste 25 tot 35 gr vezels per dag helpt je lichaam om een zachte, maar toch stevige stoelgang aan te maken. Voedsel met veel vezels bestaat onder meer uit bonen, volle granen, vers fruit en verse groenten. Voedsel dat weinig vezels bevat zoals kaas, vlees en bewerkt voedsel kan invloed op de constipatie hebben.
2. Doe regelmatig aan beweging.
Fysieke activiteit helpt ook om de activiteit binnen de darmen op gang te brengen.
3. Neem voldoende vloeistof in.
Het drinken van voldoende water en andere vloeistoffen zal bijdragen tot het verzachten van je stoelgang.
4. Trek voldoende tijd uit voor je bezoek aan het toilet.
Neem er de nodige tijd voor wanneer je naar het toilet moet. Zo vermijd je dat je met constipatie komt te zitten. En negeer de signalen van je lichaam hierbij zeker niet.
Laxatieve middelen ter bestrijding van constipatie
Er zijn voldoende geneesmiddelen boven de toonbank verkrijgbaar die kunnen helpen bij constipatie wanneer een verandering in je eetgedrag en je levensstijl niet voldoende blijken te werken. Let op, want sommige middelen kunnen tot gewoontevorming leiden.
Er zijn verschillende types van laxatieve middelen:
- Supplementen met extra vezels, ook bekend als bulk laxatieve middelen: deze worden beschouwd als de meest veilige van de laxatieve middelen. Voorbeelden zijn onder meer Fiber Con, Metamucil, Konsyl, Serutan en Cittucel. Deze middelen moeten met voldoende water ingenomen worden.
- Stimulerende middelen kunnen zorgen voor ritmische contracties in de ingewanden. Voorbeelden zijn onder meer Correctol, Dulcolax en Senokot.
- Lubricerende middelen kunnen helpen om de stoelgang met meer gemak door je endeldarm te krijgen. Voorbeelden hiervan zijn onder meer minerale olie en Fleet.
- Verzachtende middelen voor de stoelgang besproeien de stoelgang en helpen tegen de uitdroging. Voorbeelden hiervan zijn onder meer Colace en Surfak.
- Osmotische middelen helpen vloeistoffen om door de endeldarm te vloeien zonder opgenomen te worden. Voorbeelden hiervan zijn Cephulac, Sorbitol en Miralax.
- Zout bevattende laxatieve middelen handelen als een spons om water op te nemen in de endeldarm om zo de stoelgang vlotter te laten passeren. Voorbeelden hiervan zijn onder meer magnesiummelk en Haley’s M-O.
- In sommige gevallen kan men met zwavelpreparaten, met name msm, de dikke darmwand, soepeler en beweeglijker maken, wat dan ook kan bijdragen tot een vlottere stoelgang.
- Ook herstel van de darmflora kan met bijvoorbeeld Florassist in sommige gevallen een probaat hulpmiddel zijn.
Procedures die je moet volgen om constipatie te bestrijden
Als de constipatie aanhoudt ondanks een duidelijke aanpassing van je eetgedrag, je leefgewoonten en een doorgedreven medische begeleiding onder toezicht van de dokter, kan hij of zij je misschien aanraden om, zij het in zeldzame gevallen, een chirurgische ingreep te ondergaan.
1. Manuele procedures: om je endeldarm te bevrijden van stoelgang die opgepropt is en blijft zitten wanneer laxatieve middelen niet werken, kan de dokter als eerste ingreep overgaan tot het zacht inbrengen van een vinger in een handschoen in de anus en zo de vastgekoekte stoelgang manueel te bevrijden. Hierna zal hij je een laxatieve spoeling geven om zo de stoelgang te verwijderen en voldoende smering te hebben om de rest van de stoelgang langs de normale natuurlijke weg toch naar buiten te laten komen.
2. Daarnaast hebben de hoge darmspoelingen, de colonhydrotherapie hun nut bij hardnekkige constipatie in de loop van 20 jaar ruimschoots bewezen.
3. Chirurgische procedures. Als de voorgaande methode niet helpt of er sprake is van chronische, ernstige constipatie en er geen andere methode of middel meer voorhanden is, kan de specialist je aanraden om een deel van je endeldarm op chirurgische wijze te laten verwijderen.
Bij deze producer worden de segmenten van het anale kanaal en het rectum die voor problemen zorgen onder verdoving verwijderd. Deze techniek komt vooral in aanmerking bij het zogenaamde “dolichocolon” waarbij de persoon, aangeboren, een één tot twee meter langere dikke darm heeft.
De behandeling van de onderliggende oorzaken van constipatie
Het kan zijn dat er onderliggende oorzaken zijn die leiden tot je constipatie, en dan is het in de eerste instantie nodig deze specifieke oorzaken aan te pakken om zo het probleem op te lossen.
Als een dysfunctie van de bekkenbodem en haar spieren de oorzaak is van je constipatie, dan kan de dokter suggereren om over te gaan tot de zogenaamde biofeedback als een vorm van behandeling.
Neurofeedback (NFB), ook wel neurotherapie, neurobiofeedback of EEG-biofeedback (EEGBF) genoemd, is een therapie waarbij de hersengolfactiviteit wordt omgezet in beelden, geluiden of trillingen.
Met behulp van deze feedback ([terugkoppeling]) zou men via operante conditionering de eigen hersenactiviteit kunnen beïnvloeden. Bepaalde soorten hersengolven hangen namelijk rechtstreeks samen met bepaalde hersenactiviteiten.
Zo blijken de trage corticale golven, ofwel de slow cortical potentials (SCP), verband te houden met slaap en ontspanning, terwijl de snellere bètagolven juist duiden op concentratie.
De bedoeling van neurofeedback nu is om de golven die met een bepaalde klacht verband houden te onderdrukken en de golven die de klacht verminderen juist te versterken.
Deze techniek helpt je om beter de spieren die je nodig hebt bij de stoelgang te coördineren.
Als je zwanger bent en leidt aan constipatie, dan word je aangeraden om veel voedsel rijk aan vezels, zoals fruit, groenten en volle granen te eten.
Drink voldoende vloeistof en beweeg zoveel je kan. Bespreek met je dokter een programma met inbegrip van oefeningen om je constipatie te behandelen. Wandelen en zwemmen zijn hierbij zeker goede keuzes.