Frequent thee drinken verbetert de hersengezondheid
Gepubliceerd op 01 oktober 2019 - Laatst bijgewerkt op 25 augustus 2021
Laatst bijgewerkt op 25 augustus 2021
Recent onderzoek onder leiding van onderzoekers van de National University of Singapore (NUS) heeft aangetoond dat reguliere theedrinkers beter georganiseerde hersengebieden hebben – en dit wordt geassocieerd met gezonde cognitieve functies – in vergelijking met niet-theedrinkers. Het onderzoeksteam deed deze ontdekking na onderzoek van neuroimaging-gegevens van 36 oudere volwassenen.[1]
“Onze resultaten bieden het eerste bewijs van een positieve bijdrage van theedrinken aan de hersenstructuur, en suggereren dat het regelmatig drinken van thee een beschermend effect heeft tegen leeftijdsgerelateerde achteruitgang van de hersenorganisatie,” verklaarde teamleider assistent professor Feng Lei, van de afdeling of Psychological Medicine aan de NUS.
Het onderzoek werd uitgevoerd samen met medewerkers van de Universiteit van Essex en de Universiteit van Cambridge, en de bevindingen werden gepubliceerd in wetenschappelijk tijdschrift Aging.
Voordelen van de regelmatige inname van thee
Eerdere studies hebben aangetoond dat thee-inname gunstig is voor de menselijke gezondheid, en de positieve effecten zijn onder meer verbetering van de stemming en preventie van hart- en vaatziekten. De resultaten van een longitudinaal onderzoek onder leiding van Feng Lei dat in 2017 werd gepubliceerd, toonden zelfs aan dat dagelijkse consumptie van thee het risico op cognitieve achteruitgang bij ouderen met 50 procent kan verminderen.
Na deze ontdekking hebben Feng en zijn team het directe effect van thee op hersennetwerken verder onderzocht. Het onderzoeksteam rekruteerde 36 volwassenen van 60 jaar en ouder en verzamelde gegevens over hun gezondheid, levensstijl en psychologisch welzijn. De oudere deelnemers moesten ook neuropsychologische tests en magnetische resonantiebeeldvorming (MRI) ondergaan. Het onderzoek is uitgevoerd van 2015 tot 2018.
Na analyse van de cognitieve prestaties en beeldvormingsresultaten van de deelnemers, ontdekte het onderzoeksteam dat personen die gedurende ongeveer 25 jaar minstens vier keer per week groene thee, oolong thee of zwarte thee consumeerden, hersengebieden hadden die op een efficiëntere manier met elkaar waren verbonden.
De volgende stap in onderzoek
Omdat cognitieve prestaties en hersenorganisatie nauw met elkaar samenhangen, is meer onderzoek nodig om beter te begrijpen hoe functies zoals geheugen voortkomen uit hersencircuits en de mogelijke interventies om cognitie beter te behouden tijdens het verouderingsproces. Professor Feng en zijn team zijn van plan om de effecten van thee en de bioactieve stoffen in thee op cognitieve achteruitgang te onderzoeken.[2]
Bronnen
↑1 | 15 juni, Habitual tea drinking modulates brain efficiency: evidence from brain connectivity evaluation |
---|---|
↑2 | 12 september 2019, Habitual tea drinking improves brain health, study shows |