De gezondheidsvoordelen van jackfruit
Gepubliceerd op 08 april 2019 - Laatst bijgewerkt op 05 april 2019
Jackfruit is een gezonde bron van vitamine C en andere essentiële voedingsstoffen. Jackfruit is een tropische boomfruit inheems in Zuidwest-India. Het behoort tot de Moraceae-plantenfamilie, die ook moerbeien, vijgen en broodvruchten omvat.
Een jackfruit is groot, en voorzien van geel vlees evenals eetbare zaden en peulen. Het vlees heeft een zoete, kenmerkende smaak, die sommigen beschrijven als een kruising tussen banaan en ananas.
Vanwege de vezelachtige textuur gebruiken mensen jackfruitvlees vaak als vleesvervanger in vegetarische of veganistische gerechten. In dit artikel verkennen we enkele van de potentiële gezondheidsvoordelen van jackfruit. We kijken ook naar de voedingswaarde, eventuele risico’s en overwegingen en hoe we deze aan het dieet kunnen toevoegen.
Cholesterolniveaus
Dierproeven suggereren dat jackfruit-zaadjes de niveaus van LDL -cholesterol kunnen helpen verlagen en de niveaus van HDL- cholesterol kunnen verhogen.
LDL-cholesterol, of ‘slechte’ cholesterol, is een wasachtige afzetting die zich kan vasthouden aan de binnenwanden van de bloedvaten. Aangezien deze afzettingen zich opstapelen, kunnen ze de bloedstroom beperken, waardoor de bloeddruk kan stijgen en het risico op een beroerte door een hartaanval kan toenemen.
HDL-cholesterol, oftewel ‘goede’ cholesterol, helpt om LDL-cholesterol uit bloedvaten te verwijderen en terug te sturen naar de lever.
Een studie uit 2015 onderzocht de effecten van jackfruitzaad op het cholesterolgehalte bij ratten. Ratten die een dieet rijk aan jackfruitzaden nuttigden, hadden verhoogde niveaus van HDL-cholesterol en verlaagde niveaus van LDL-cholesterol.
>> Meer lezen: Hoe ontdek je de ideale cholesterolverhouding?
Bloeddruk
Jackfruit is een goede bron van kalium. Volgens de American Heart Association, kunnen voedingsmiddelen rijk aan kalium helpen de bloeddruk te verlagen.
Kalium verlaagt de bloeddruk door de effecten van natrium tegen te gaan en de spanning in de wanden van bloedvaten te verminderen.
De AHA adviseert dat gezonde volwassenen 4.700 milligram kalium per dag consumeren. Een kop rauwe, gesneden jackfruit bevat 739 mg kalium.
Een kaliumrijk dieet kan echter schadelijk zijn voor mensen met een nieraandoening of elke andere aandoening die de manier verandert waarop het lichaam kalium reguleert.
>> Meer lezen: Kaliumtekort: symptomen, oorzaken en remedie
Kanker
Jackfruit bevat plantaardige voedingsstoffen zoals flavonoïden, saponinen en tannines.
Volgens het American Institute for Cancer Research hebben veel fytonutriënten antioxidante eigenschappen, wat betekent dat ze kunnen helpen de effecten van vrije radicalen, meer bepaald oxidatieve stress, tegen te gaan.
Fytonutriënten kunnen ook voorkomen dat nieuwe bloedvaten rond kankercellen groeien. Een tekort aan bloedvaten vermindert de bloedtoevoer en -groei van de cellen.
Een studie uit 2017 wees uit dat extracten van jackfruitzaad de groei van geïnduceerde, ectopische bloedvaten in kippenembryo’s remden.
De onderzoekers merkten op dat het effect kan voortvloeien uit de combinatie van flavonoïden, saponinen en tannines en dat jackfruit-extract potentieel heeft als toekomstige kankerbestrijdingstherapie.
Ze concludeerden dat verdere diepgaande studies nodig zijn om hun bevindingen te bevestigen en beter te begrijpen.
Bloedsuiker
De glycemische index (GI) is een systeem om te beoordelen hoe specifieke voedingsmiddelen de bloedsuikerspiegel van een persoon beïnvloeden.
Voedingsmiddelen met een hogere GI-score zullen waarschijnlijk een hogere bloedsuikerspiegel veroorzaken dan die met lagere scores. Het GI-systeem kan mensen met diabetes helpen bij het plannen van hun maaltijden.
Jackfruit heeft een gemiddelde GI-score, maar andere delen van de plant kunnen diabetes type 2 helpen behandelen.
Een onderzoek uit 2011 keek naar het effect van jackfruitbladextract bij ratten met geïnduceerde diabetes. Aan het einde van de studie hadden de ratten die jackfruitbladextract hadden genuttigd hogere insulineniveaus en lagere bloedglucosespiegels dan degenen die een controledieet hadden gekregen.
De onderzoekers hebben vastgesteld dat jackfruitbladextract flavonoïden bevat die kunnen helpen bij het voorkomen van celdood in de pancreas, het orgaan dat insuline produceert.
Een studie uit 2016 wees uit dat een extract van de schors van de jackfruitboom chemicaliën bevat dat de afbraak van vetten en complexe koolhydraten in suikers voorkomt. De onderzoekers suggereerden dat de chemicaliën nuttig kunnen zijn bij het beheersen van diabetes.
Voor het bevestigen van deze effecten zullen echter toekomstige studies bij mensen nodig zijn.
Het helen van wonden
Jackfruit is een goede bron van vitamine C, een krachtig antioxidant dat essentieel is voor een gezond immuunsysteem.
Ook heeft het lichaam vitamine C nodig om een eiwit te maken dat collageen wordt genoemd, wat essentieel is voor het behoud van een gezonde huid, botten en bindweefsels, zoals bloedvaten en kraakbeen. Collageen is ook belangrijk voor wondgenezing.
Volgens een recensie uit 2014 bevat jackfruit stoffen met ontstekingsremmende, antibacteriële en schimmelwerende eigenschappen die ook wondgenezing kunnen bevorderen.
Een studie uit 2013 onderzocht de wondgenezingeigenschappen van jackfruitbladextract op varkenshuidmonsters. De onderzoekers concludeerden dat extracten van jackfruitbladeren de wondgenezing kunnen bevorderen.
De spijsvertering
Jackfruit, met name de zaden, is een goede bron van zowel oplosbare als onoplosbare vezels.
Volgens de Food and Drug Administration kunnen oplosbare vezels helpen het LDL-cholesterolgehalte te verlagen en de opname van koolhydraten in de bloedbaan te vertragen, wat kan helpen bij het voorkomen van pieken in de bloedglucose na het eten.
Onderzoek wijst uit dat voedingsvezels ook het risico van een persoon op hartaandoeningen, diabetes en darmkanker kunnen verminderen.
Vrouwen dienen 25 gram en mannen 38 gram vezels per dag te consumeren.
Jackfruitzaden bevatten ook prebiotica, die de groei van nuttige bacteriën in de darm kunnen helpen ondersteunen.
Voedingswaarde
Jackfruit is een gezonde bron van vitamine C, kalium, voedingsvezels en enkele andere essentiële vitaminen en mineralen.
Eén kop rauwe, gesneden jackfruit bevat:
- 157 calorieën
- 2,84 g eiwit
- 1,06 g vet
- 38,36 g koolhydraten
- 2,5 g voedingsvezels
- 31,48 g suikers
- 48 mg magnesium
- 739 mg kalium
- 22.6 mg vitamine C
Het klaarmaken van jackfruit
Veel speciaalzaken en Aziatische supermarkten verkopen vers, ingeblikt of bevroren jackfruit. Ingeblikt jackfruit kan siroop of pekel bevatten.
Het vruchtvlees van onrijp jackfruit is groen en verandert tijdens het rijpen in geel. Je kan vers, rijp jackfruit op zichzelf eten of het gebruiken in een reeks recepten, inclusief desserts.
Veel mensen gebruiken het verse, onrijpe jackfruit als vleesvervanger in curries, pasteien, wokgerechten, wraps en andere gerechten.
Vers, onrijp jackfruit bereiden doe je zo:
- Snij het fruit in tweeën en vervolgens in kleinere stukken, zonder de schil te verwijderen.
- Kook de brokken tot het vlees zacht is en een vezelige textuur heeft die lijkt op getrokken varkens- of kippenvlees. Dit kan 30-60 minuten duren.
- Haal de schil eraf en verwijder de zaadjes en hun peulen.[1]
Bronnen
↑1 | 25 maart 2019, What are the health benefits of jackfruit? |
---|