Start Hier
  • Gratis E-boeken
  • Vitamines & Supplementen
  • Kwalen & Aandoeningen
  • Dieet & Voeding
  • Quizzes
Zoek je iets?

Eet gedissocieerd om maagzuurproblemen te vermijden

Gepubliceerd op 02 september 2016 - Laatst bijgewerkt op 24 juni 2020

Laatst bijgewerkt op 24 juni 2020

Het idee van de gedissocieerde voeding dateert uit de jaren 1930. Het begon met het boek “De Haysche Trennkost” en werd overgenomen door de zeer bekende natuurarts Shelton in de jaren vijftig. Het principe is gebaseerd op elementaire fysiologische gegevens. In de maag wordt maagzuur afgescheiden die zorgt voor de voorvertering van eiwitten.

Vertering van eiwitten

Maagzuur wordt opgezogen door koolhydraten en zo is er minder maagzuur beschikbaar voor de eiwitten. Dus raadt men aan om de eiwitten en de koolhydraten liefst niet te eten tijdens dezelfde maaltijd. In de geneeskunde is deze benadering nooit echt doorgebroken. Men blijft zweren bij een zo gevarieerd mogelijk aanbod PER maaltijd.

De natuur is nochtans ons voorbeeld: er zijn zeer weinig dieren die allerlei voedsel door elkaar eten, meestal neigen ze duidelijk naar een mono-dieet. Ja, er zijn uitzonderingen: kippen en varkens, gekweekt door de mens.

De ervaring leert zeer duidelijk dat het scheiden van voedsel de verteerbaarheid enorm ten goede komt. Veel minder kans op een zware maag, opgeblazenheid, winderigheid, slecht ruikende stoelgang.

Eiwitten zijn in de eerste plaats: vlees, vis, eieren, maar ook noten, bonen en melkproducten. Bij koolhydraten denken we aan knolgewassen zoals aardappelen en vooral alles wat afkomstig is van granen, dus in de eerste plaats alle producten bij de bakker en pasta’s alsook dan de talloze verpakte producten waarin bewerkte granen de hoofdrol spelen

Eiwitten

  • vlees
  • vis
  • eieren
  • paddestoelen
  • quorn
  • noten
  • bonen
  • (melkproducten)

Koolhydraten

  • alle granen
  • alle pastas
  • alle brood
  • aardappelen
  • knolgewassen
  • alle producten afkomstig van granen

Andere artikels over Dieet & Voeding

    • 10 voedingstips tegen winterblues

      Winterdepressie is een vorm van depressie die wordt veroorzaakt door de veranderende seizoenen. Symptomen beginnen doorgaans te verergeren rond de herfst en pieken tijdens de wintermaanden. De symptomen zijn vergelijkbaar met andere vormen van depressie, waaronder gevoelens van hopeloosheid, gebrek aan concentratie, zich terugtrekken en vermoeidheid.

      (meer…)

    • 10 voedingstips tegen winterblues
    • Elke dag multivitamines nemen beschermt tegen maculadegeneratie

      De meesten van ons beschouwen een goed gezichtsvermogen als vanzelfsprekend. Helaas is de kans groot dat je bij het ouder wordt vaker problemen ervaart naar aanleiding van maculadegeneratie. Wetenschappers hebben gelukkig een manier gevonden om je gezichtsvermogen gezond te houden

      (meer…)

    • Elke dag multivitamines nemen beschermt tegen maculadegeneratie
    • 10 gemakkelijk te verteren voedingsmiddelen

      Sommige mensen hebben gezondheidsaandoeningen die veel voedsel voor hen uitdagend maken om te verteren. Welke gezonde voedingskeuzes kan je maken wanneer je moeite hebt om te verteren?

      (meer…)

    • 10 gemakkelijk te verteren voedingsmiddelen
    • Een vet dieet verzwakt je immuunsysteem

      Wetenschappers van APC Microbiome Ireland, gevestigd aan de University College Cork, hebben voor het eerst aangetoond dat een vetrijk "westers" dieet de efficiëntie van het immuunsysteem vermindert om infectieuze ziekten te bestrijden, vooral in de darmen, en vooral door voedsel geïnduceerde infecties (Listeria monocytogenes).

      (meer…)

    • Een vet dieet verzwakt je immuunsysteem
    • Olijfolie kan dementie voorkomen

      Hersenstimulatie is cruciaal bij het voorkomen van veroudering. Uit onderzoek aan de Lewis Katz School of Medicine aan de Temple University blijkt dat extra vierge olijfolie (EVOO) helpt om de hersenen jong te houden.

      (meer…)

    • Olijfolie kan dementie voorkomen
Home
Dieet & Voeding
  • Afslanken
  • Kruiden & Planten
  • Maagzuur

Copyright De Gezondheidswinkel© 2023