Cacao heeft meer genezende eigenschappen dan zelfs açai en bosbessen
Gepubliceerd op 31 januari 2019 - Laatst bijgewerkt op 24 juni 2020
Laatst bijgewerkt op 24 juni 2020
Cacao is het hoofdingrediënt van chocolade en zijn krachtige helende eigenschappen maken het een geweldige superfood.
Cacao is rijk aan antioxidanten
Polyfenolen zijn natuurlijke antioxidanten die voorkomen in veel voedingsmiddelen, zoals fruit, groenten, thee, wijn en chocolade. Polyfenolen en andere antioxidanten kunnen gunstige effecten hebben op het lichaam. Ze kunnen ontstekingen verminderen, cholesterol- en bloeddrukwaarden verlagen evenals de bloedcirculatie verbeteren.
Cacaopoeder bevat tevens flavonolen die krachtige antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen bezitten. Al deze antioxidanten kunnen helpen bij het neutraliseren van schadelijke vrije radicalen alsook je lichaam beschermen tegen oxidatieve stress en celschade veroorzaakt door die vrije radicalen.
Indien je de volledige voordelen van antioxidanten wil benutten, dien je te kiezen voor niet-alkalisch cacaopoeder of donkere chocolade die meer dan 70 procent pure cacao bevat.
Cacao bevordert de gezondheid van je hart
De flavonolen in cacaopoeder bevorderen een gezonde hartfunctie door de stikstofniveaus in het bloed te verbeteren. Deze verhoogde niveaus van stikstofmonoxide kunnen vervolgens je risico op een hartaanval, hartfalen en beroerte verlagen.
Allereerst ontspannen en verwijden ze je bloedvaten en slagaders om zo de bloeddruk te verlagen en de bloedsomloop te verbeteren. Ten tweede kunnen ze je niveau van “slechte” LDL-cholesterol en bloedsuiker verlagen. Twee Zweedse studies suggereren dat het regelmatig eten van kleine hoeveelheden cacao-rijke donkere chocolade beschermende voordelen voor je hart kan hebben. Het is echter nog steeds belangrijk om met mate chocolade te eten, omdat de studies ook suggereren dat het eten van meer dan 30 gram chocolade per dag niet langer dezelfde beschermende effecten heeft.
Cacao kan de symptomen van diabetes type 2 helpen verlichten
Chocolade eten om de symptomen van diabetes te bestrijden klinkt misschien een beetje vreemd, maar het is mogelijk. Er is echter nog veel meer waar je rekening mee moet houden.
Ten eerste, dien je enkel flavonol-rijke donkere chocolade te eten die zo weinig mogelijk toegevoegde melk of suiker bevat. Ten tweede wil je alleen in bescheiden hoeveelheden chocolade eten. Hoewel cacao anti-diabetische eigenschappen heeft, betekent dit niet dat het eten van meer chocolade ook meer anti-diabetische eigenschappen zal bieden. Cacao kan slechts tot op zekere hoogte het glucosemetabolisme en de insulinegevoeligheid verbeteren.
Cacao kan een gezonde hersenfunctie ondersteunen
Volgens verschillende onderzoeken kan een goede voorziening van polyfenolen in je lichaam je hersenfunctie en de bloedcirculatie naar je hersenen verbeteren, waardoor je risico op neurodegeneratieve aandoeningen vervolgens ook afneemt. Bovendien kunnen flavonolen de productie van neuronen in je hersenen ondersteunen. Deze antioxidanten kunnen mogelijk een rol spelen bij de preventie van leeftijd-gerelateerde degeneratie, zoals de ziekte van Alzheimer.
Cacao kan beschermen tegen kanker
Aangezien flavonolen kanker-beschermende eigenschappen bezitten en cacao rijk is aan flavonolen, kan het consumeren van cacao je risico op bepaalde kankers verminderen. In sommige studies bleken de componenten van cacao antioxiderende effecten te hebben om zo cellen tegen schade te beschermen. Ze bleken ook in staat om kankerceldood te induceren en de verspreiding van kankercellen te helpen voorkomen.[1]
Bronnen
↑1 | 9 augustus 2018, 11 Health and Nutrition Benefits of Cocoa Powder |
---|