Start Hier
  • Gratis E-boeken
  • Vitamines & Supplementen
  • Kwalen & Aandoeningen
  • Dieet & Voeding
  • Quizzes
Zoek je iets?

Cacao heeft meer genezende eigenschappen dan zelfs açai en bosbessen

Gepubliceerd op 31 januari 2019 - Laatst bijgewerkt op 24 juni 2020

Laatst bijgewerkt op 24 juni 2020

Cacao is het hoofdingrediënt van chocolade en zijn krachtige helende eigenschappen maken het een geweldige superfood.

Cacao is rijk aan antioxidanten

Polyfenolen zijn natuurlijke antioxidanten die voorkomen in veel voedingsmiddelen, zoals fruit, groenten, thee, wijn en chocolade. Polyfenolen en andere antioxidanten kunnen gunstige effecten hebben op het lichaam. Ze kunnen ontstekingen verminderen, cholesterol- en bloeddrukwaarden verlagen evenals de bloedcirculatie verbeteren.

Cacaopoeder bevat tevens flavonolen die krachtige antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen bezitten. Al deze antioxidanten kunnen helpen bij het neutraliseren van schadelijke vrije radicalen alsook je lichaam beschermen tegen oxidatieve stress en celschade veroorzaakt door die vrije radicalen.

Indien je de volledige voordelen van antioxidanten wil benutten, dien je te kiezen voor niet-alkalisch cacaopoeder of donkere chocolade die meer dan 70 procent pure cacao bevat.

Cacao bevordert de gezondheid van je hart

De flavonolen in cacaopoeder bevorderen een gezonde hartfunctie door de stikstofniveaus in het bloed te verbeteren. Deze verhoogde niveaus van stikstofmonoxide kunnen vervolgens je risico op een hartaanval, hartfalen en beroerte verlagen.

Allereerst ontspannen en verwijden ze je bloedvaten en slagaders om zo de bloeddruk te verlagen en de bloedsomloop te verbeteren. Ten tweede kunnen ze je niveau van “slechte” LDL-cholesterol en bloedsuiker verlagen. Twee Zweedse studies suggereren dat het regelmatig eten van kleine hoeveelheden cacao-rijke donkere chocolade beschermende voordelen voor je hart kan hebben. Het is echter nog steeds belangrijk om met mate chocolade te eten, omdat de studies ook suggereren dat het eten van meer dan 30 gram chocolade per dag niet langer dezelfde beschermende effecten heeft.

Cacao kan de symptomen van diabetes type 2 helpen verlichten

Chocolade eten om de symptomen van diabetes te bestrijden klinkt misschien een beetje vreemd, maar het is mogelijk. Er is echter nog veel meer waar je rekening mee moet houden.

Ten eerste, dien je enkel flavonol-rijke donkere chocolade te eten die zo weinig mogelijk toegevoegde melk of suiker bevat. Ten tweede wil je alleen in bescheiden hoeveelheden chocolade eten. Hoewel cacao anti-diabetische eigenschappen heeft, betekent dit niet dat het eten van meer chocolade ook meer anti-diabetische eigenschappen zal bieden. Cacao kan slechts tot op zekere hoogte het glucosemetabolisme en de insulinegevoeligheid verbeteren.

Cacao kan een gezonde hersenfunctie ondersteunen

Volgens verschillende onderzoeken kan een goede voorziening van polyfenolen in je lichaam je hersenfunctie en de bloedcirculatie naar je hersenen verbeteren, waardoor je risico op neurodegeneratieve aandoeningen vervolgens ook afneemt. Bovendien kunnen flavonolen de productie van neuronen in je hersenen ondersteunen. Deze antioxidanten kunnen mogelijk een rol spelen bij de preventie van leeftijd-gerelateerde degeneratie, zoals de ziekte van Alzheimer.

Cacao kan beschermen tegen kanker

Aangezien flavonolen kanker-beschermende eigenschappen bezitten en cacao rijk is aan flavonolen, kan het consumeren van cacao je risico op bepaalde kankers verminderen. In sommige studies bleken de componenten van cacao antioxiderende effecten te hebben om zo cellen tegen schade te beschermen. Ze bleken ook in staat om kankerceldood te induceren en de verspreiding van kankercellen te helpen voorkomen.[1]

Bronnen[+]

Bronnen
↑1 9 augustus 2018, 11 Health and Nutrition Benefits of Cocoa Powder

Andere artikels over Dieet & Voeding

    • 9 slimme manieren om meer groenten en fruit aan je dieet toe te voegen

      Het eten van veel fruit en groenten is een hoeksteen van een goede gezondheid en we kunnen het iedereen maar met klem aanraden. Een dieet dat rijk is aan groenten en fruit levert niet alleen vitaminen en mineralen, maar het levert ook belangrijke plantaardige antioxidanten genaamd polyfenolen om uw systeem mee op peil te houden.

      Het is voldoende aangetoond dat groenten en fruit kan u kunnen helpen om een gezonde bloeddruk en cholesterol te behouden. Ook dragen ze bij tot de bescherming van uwbeenderen, verbeteren ze uw hersenfunctie, en zijn ze van cruciaal belang bij het bevorderen van een gezonde groei en de reparatie van uw cellen.

      (meer…)

    • 9 slimme manieren om meer groenten en fruit aan je dieet toe te voegen
    • Een mediterraan dieet verbetert je atletische prestaties

      Het mediterrane dieet biedt een scala aan voordelen, van hartbescherming tot het afweren van chronische ziekten. Dit dieet kan dus de sleutel zijn tot een lang, gezond leven.

      Het Mediterrane dieet - dat meestal rijk is aan fruit, groenten, volle granen, noten, zaden en olijfolie, en een matige consumptie van vis, zuivel en rode wijn mogelijk maakt - bevat verschillende bestanddelen die de atletische prestaties verbeteren. Veel van de voedingsmiddelen bevatten antioxidanten en nitraten, en hebben ontstekingsremmende en alkaliserende eigenschappen.

      (meer…)

    • Een mediterraan dieet verbetert je atletische prestaties
    • Waarom goji-bessen zo gezond zijn

      Goji-bessen zijn afkomstig uit China en hebben verscheidene bewezen gezondheidsvoordelen. Dit gedroogde fruit is een ideaal tussendoortje dat rijk is aan eiwitten en vezels, en arm aan calorieën. Goji-bessen bevatten bovendien meer vitamine C dan sinaasappels. Daarnaast zijn de bessen eveneens een goede bron van aminozuren, ijzer, zink en selenium.

      (meer…)

    • Waarom goji-bessen zo gezond zijn
    • Zwaar verwerkt voedsel doet meer eten

      Industrieel verwerkt voedsel doet overeten. Tijdens een nieuwe studie van verwerkt voedsel, aten vrijwilligers veel meer en kwamen ze ook aanzienlijk bij. Dit was ook zo wanneer het zwaar verwerkte voedsel dezelfde beschikbare calorieën en voedingsstoffen had als onverwerkt voedsel.

      (meer…)

    • Zwaar verwerkt voedsel doet meer eten
    • Eet gedissocieerd om maagzuurproblemen te vermijden

      Het idee van de gedissocieerde voeding dateert uit de jaren 1930. Het begon met het boek “De Haysche Trennkost” en werd overgenomen door de zeer bekende natuurarts Shelton in de jaren vijftig. Het principe is gebaseerd op elementaire fysiologische gegevens. In de maag wordt maagzuur afgescheiden die zorgt voor de voorvertering van eiwitten.

      (meer…)

    • Eet gedissocieerd om maagzuurproblemen te vermijden
Home
Dieet & Voeding
  • Afslanken
  • Kruiden & Planten

Copyright De Gezondheidswinkel© 2023