Start Hier
  • Gratis E-boeken
  • Vitamines & Supplementen
  • Kwalen & Aandoeningen
  • Dieet & Voeding
  • Quizzes
Zoek je iets?

Het eten van Zwitserse kaas verlengt de levensduur

Gepubliceerd op 13 maart 2018 - Laatst bijgewerkt op 24 juni 2020

Laatst bijgewerkt op 24 juni 2020

Kaasliefhebbers, spits je oren, onderzoekers hebben namelijk ontdekt dat Zwitserse kaas een superfood is.

Goede bacteriën

De bacterie Propionibacterium freudenreichii, die gebruikt wordt bij de fermentatie van Emmentaler kaas, is goed voor de gezondheid. Een Koreaanse studie vond dat deze bacterie de levensduur kan doen toenemen. De onderzoekers vermelden er wel bij dat dit effect mogelijks eerder bij dieren geldt dan bij mensen.

De bacterie verandert lactaat, de verbinding die spieren verbrandt, in drie substanties: acetaat, carbon dioxide en propionaat. Acetaat en propionaat hebben veel voordelen voor het immuunsysteem van de mens.

Ook andere melkzuurbacteriën zijn aanwezig in Zwitserse kaas. De Weissella koreensis en de Weissella cibaria doen de levensduur toenemen door het lichaam te beschermen tegen stress en de invasie van pathogenen. Daarnaast voorzien ze het immuunsysteem van een anti-inflammatoir effect.

Emmentaler-kaas

Daarnaast vond de studie ook dat het consumeren van oude kaas als cheddar, brie en parmezaan de levensduur met 25% doen toenemen en leverkanker voorkomen.

Een andere studie heeft aangetoond dat mensen die kaas eten doorgaans slanker zijn dan mensen die minder melkproducten consumeren. Een verlaagde inname van melkproducten wees op hogere cholesterolniveaus. Het eten van kaas kan eveneens helpen bij hartkwalen.

Zwitserse gatenkaas

De smaak van Zwitserse kaas wordt bepaald door de grootte van haar gaten: het groter de gaten, hoe meer smaak de kaas heeft.

Een andere reden waarom Zwitserse kaas gaten heeft, is de aanwezigheid van Propionibacter shermani die toegevoegd worden aan de melk tijdens de productie van de kaas. De bacteriën verwijderen het melkzuur uit de kaas en laten koolstofdioxidegas vrij wat de befaamde gaten vormt. De gaten van de kaas kunnen vergroot of verkleind worden naargelang de temperatuur van de melk, de zuurtegraad van de melk en de verouderingstijd van het wiel.

Zwitserse kazen geproduceerd in Amerika hebben kleinere luchtzakken wat een mildere smaak tot gevolg heeft. Echte Zwitserse kaas daarentegen is rijk en nootachtig van smaak.

Voordelen voor het gehoor

Wetenschappers hebben ontdekt dat kaas de chemische verbinding D-methionine bevatten die gehoorschade kan verzorgen en voorkomen. Op die manier kan de stof gehoorverlies omkeren mits dit binnen de zeven uur gebeurt. Het is dus geen slecht idee om in het vervolg eens te kiezen voor een kaassnack.

Andere artikels over Dieet & Voeding

    • 10 gemakkelijk te verteren voedingsmiddelen

      Sommige mensen hebben gezondheidsaandoeningen die veel voedsel voor hen uitdagend maken om te verteren. Welke gezonde voedingskeuzes kan je maken wanneer je moeite hebt om te verteren?

      (meer…)

    • 10 gemakkelijk te verteren voedingsmiddelen
    • De gezondheidsvoordelen van broccoli

      De wetenschap heeft meemaals bewezen dat voedsel een effectief geneesmiddel is. Van broccoli en andere kruisbloemige groenten is bijvoorbeeld aangetoond dat ze een aantal problemen kunnen voorkomen.

      (meer…)

    • De gezondheidsvoordelen van broccoli
    • Fruit, groenten en volkoren granen kunnen diabetes type 2 voorkomen

      Nieuwe bevindingen suggereren dat zelfs een bescheiden toename in de consumptie van fruit, groenten en volkoren granen zou kunnen helpen om type 2 diabetes te voorkomen.

      (meer…)

    • Fruit, groenten en volkoren granen kunnen diabetes type 2 voorkomen
    • De verschillen en de overeenkomsten tussen de bosbes en de blauwe bes

      De overeenkomst is dat ze beiden blauw zijn aan de buitenkant. Ze zijn ook allebei erg lekker, en ze zijn ook allebei heel goed voor je.

      (meer…)

    • De verschillen en de overeenkomsten tussen de bosbes en de blauwe bes
    • De gezondheidsvoordelen van zeewier

      Zeewier werd onlangs uitgeroepen tot een van de meest voedzame groenten in de wereld, wat de lange levensduur van Japanners eveneens verklaart.

      (meer…)

    • De gezondheidsvoordelen van zeewier
Home
Dieet & Voeding
  • Afslanken
  • Kruiden & Planten
  • Leverproblemen
  • Stress

Copyright De Gezondheidswinkel© 2025