Het eten van Zwitserse kaas verlengt de levensduur
Gepubliceerd op 13 maart 2018 - Laatst bijgewerkt op 24 juni 2020
Laatst bijgewerkt op 24 juni 2020
Kaasliefhebbers, spits je oren, onderzoekers hebben namelijk ontdekt dat Zwitserse kaas een superfood is.
Goede bacteriën
De bacterie Propionibacterium freudenreichii, die gebruikt wordt bij de fermentatie van Emmentaler kaas, is goed voor de gezondheid. Een Koreaanse studie vond dat deze bacterie de levensduur kan doen toenemen. De onderzoekers vermelden er wel bij dat dit effect mogelijks eerder bij dieren geldt dan bij mensen.
De bacterie verandert lactaat, de verbinding die spieren verbrandt, in drie substanties: acetaat, carbon dioxide en propionaat. Acetaat en propionaat hebben veel voordelen voor het immuunsysteem van de mens.
Ook andere melkzuurbacteriën zijn aanwezig in Zwitserse kaas. De Weissella koreensis en de Weissella cibaria doen de levensduur toenemen door het lichaam te beschermen tegen stress en de invasie van pathogenen. Daarnaast voorzien ze het immuunsysteem van een anti-inflammatoir effect.
Daarnaast vond de studie ook dat het consumeren van oude kaas als cheddar, brie en parmezaan de levensduur met 25% doen toenemen en leverkanker voorkomen.
Een andere studie heeft aangetoond dat mensen die kaas eten doorgaans slanker zijn dan mensen die minder melkproducten consumeren. Een verlaagde inname van melkproducten wees op hogere cholesterolniveaus. Het eten van kaas kan eveneens helpen bij hartkwalen.
Zwitserse gatenkaas
De smaak van Zwitserse kaas wordt bepaald door de grootte van haar gaten: het groter de gaten, hoe meer smaak de kaas heeft.
Een andere reden waarom Zwitserse kaas gaten heeft, is de aanwezigheid van Propionibacter shermani die toegevoegd worden aan de melk tijdens de productie van de kaas. De bacteriën verwijderen het melkzuur uit de kaas en laten koolstofdioxidegas vrij wat de befaamde gaten vormt. De gaten van de kaas kunnen vergroot of verkleind worden naargelang de temperatuur van de melk, de zuurtegraad van de melk en de verouderingstijd van het wiel.
Zwitserse kazen geproduceerd in Amerika hebben kleinere luchtzakken wat een mildere smaak tot gevolg heeft. Echte Zwitserse kaas daarentegen is rijk en nootachtig van smaak.
Voordelen voor het gehoor
Wetenschappers hebben ontdekt dat kaas de chemische verbinding D-methionine bevatten die gehoorschade kan verzorgen en voorkomen. Op die manier kan de stof gehoorverlies omkeren mits dit binnen de zeven uur gebeurt. Het is dus geen slecht idee om in het vervolg eens te kiezen voor een kaassnack.