Is chronische pijn teken van een gebrek aan voedingsstoffen?
Gepubliceerd op 01 augustus 2018 - Laatst bijgewerkt op 24 juni 2020
Laatst bijgewerkt op 24 juni 2020
Volgens een Keniaanse studie houdt de consumptie van glutamaat, een veelgebruikte smaakstofadditief, verband met chronische pijn.
De invloed van glutamaat op het brein en het lichaam wordt meer en meer onderzocht. Wanneer glutamaat in de hersenen terechtkomt, staat het bekend als een veelvoorkomende neurotransmitter. Daarnaast kan glutamaat ook fungeren als een excitotoxine die de zenuwcellen te veel stimuleert en zelfs beschadigt of doodt. In dit opzicht hebben verschillende onderzoeken aangetoond dat een verhoogde consumptie van glutamaat chronische pijnklachten kan verergeren.
Hoewel glutamaat natuurlijk voorkomt in sommige voedingsmiddelen, zoals sojasaus en parmezaanse kaas, wordt het vaker als een additief in voedingsmiddelen gebruikt. Het is ook bekend onder andere namen, namelijk mononatriumglutamaat (MSG), gehydrolyseerd eiwit, proteïne-isolaat, eiwitextract en automatisch gelyseerd gistextract.
Glutamaat en chronische pijn
Keniaanse onderzoekers hebben gekeken naar het effect van glutamaatconsumptie op chronische pijn. Het onderzoeksteam ging na of dieetinterventies even goed of beter kunnen werken dan vrij verkrijgbare medicijnen bij het omgaan met pijn. 30 deelnemers werden gedurende ten minste drie maanden of langer gescreend op pijn op lange termijn in ten minste drie delen van het lichaam.
De meeste deelnemers leden ook aan andere neurologische bijwerkingen, zoals hoofdpijn of migraine, chronische vermoeidheid, cognitieve stoornissen en slaapstoornissen. Het team evalueerde de effecten van het verbreken van de toevoer van glutamaat, toenemend waterverbruik of een combinatie van beide, in vergelijking met gebruik van paracetamol.
De deelnemers werden verdeeld in vier groepen. De eerste groep kreeg water, de tweede groep kreeg alternatieve kruiden zonder glutamaat, de derde groep kreeg zowel water als alternatieve kruiden, en de laatste groep ontving tweemaal per dag 1.000 milligram paracetamol.
De resultaten toonden aan dat de groep die geen glutamaat consumeerde en meer water dronk, grote verbeteringen opmerkte, vergelijkbaar met de groep die paracetamol kreeg. De bevindingen van de studie, die werden gepubliceerd in het tijdschrift Nutrition, suggereren dat het eenvoudige aanpassingen in je dieet, zoals het niet consumeren van glutamaat en meer water drinken, chronische pijn kan verlichten.
Natuurlijke pijnremedies
Hoewel paracetamol, een veelvoorkomende pijnstiller, chronische pijn verlicht, kan het schadelijke gevolgen hebben voor zijn gebruikers. Een van de bekende bijwerkingen van paracetamol is dat het het risico op leverschade verhoogt.
Het is om die reden beter om natuurlijke pijnstillers te gebruiken. Veel kruiden en specerijen, zoals wilgenschors, kurkuma en kruidnagel, kunnen ontstekingen behandelen. Andere alternatieve geneesmiddelen voor pijnverlichting zijn acupunctuur, yoga, reiki en het gebruik van warmte en ijskompressen.