Yoghurt zit boordevol suiker
Gepubliceerd op 21 september 2018 - Laatst bijgewerkt op 18 oktober 2018
Laatst bijgewerkt op 18 oktober 2018
De meeste soorten yoghurt zitten vol met suiker, ongeacht wat de verpakking beweert. Deze conclusie werd getrokken na een Brits onderzoek in 2016 van bijna 900 yoghurtproducten.
Uit het onderzoek bleek zelfs dat biologische yoghurt een van de soorten was dat het meest suiker bevatte. Enkel natuurlijke en Griekse yoghurt bevatten weinig suiker.
De studie van yoghurt
De studie kwam er nadat de gezondheidszorg fabrikanten wou aanmoedigen om de gemiddelde hoeveelheid suiker in producten te verminderen.
Zoals verwacht bevatten yoghurtdesserts het meeste suiker met een gemiddelde van 16,4 g per 100 g. Deze categorie omvatte ook enkele producten die geen yoghurt bevatten, zoals chocolademousse en karameldesserts. Het tweede meest suikerhoudende product was biologische yoghurt met een gemiddelde van 13,1 g per 100 g.
Yoghurt voor kinderen bevatte meestal 10,8 g per 100 g, het equivalent van meer dan twee suikerklontjes, zo blijkt uit de studie. De gezondheidszorg beveelt aan dat kinderen van vier tot zes jaar niet meer dan 19 g suiker, of vijf suikerklontjes per dag, consumeren kinderen van zeven tot tien jaar dienen dagelijks minder dan 24 g te consumeren.
Om als weinig suiker te worden geclassificeerd, mag er niet meer dan 5 g per 100 g aanwezig zijn. Slechts 9% van de onderzochte producten lag onder deze drempelwaarde.
Een overzicht van de testresultaten:
- Desserts – 16,4 g per 100 g
- Biologisch – 13,1 g per 100 g
- Op smaak gebracht – 12 g per 100 g
- Met fruit – 11,9 g per 100 g
- Voor kinderen – 10,8 g per 100 g
- Alternatieven voor zuivel – 9,2 g per 100g
- Yoghurtdrankjes – 9,1 g per 100 g
- Natuurlijke en Griekse yoghurt – 5 g per 100 g
Het verdict
Sinds het veldwerk voor de studie werd uitgevoerd is vooruitgang geboekt met het verminderen van suiker in yoghurt. Een rapport dat in mei werd gepubliceerd, toonde aan dat het suikergehalte in yoghurt in het eerste jaar met 6% was verminderd. Tegen 2020 wordt verwacht dat het suikergehalte in yoghurt met 20% zal verminderen.
Ondanks deze verbetering is het beter om natuurlijke of Griekse yoghurt te kopen en zelf te mengen met fruit.