Groene thee: oorsprong en gezondheidsvoordelen
Gepubliceerd op 01 december 2020 - Laatst bijgewerkt op 18 november 2020
Wie denkt aan thee, denkt waarschijnlijk ook aan groene thee – en dat is niet verwonderlijk. Naast koffie en nog enkele andere soorten thee is groene thee één van de meest geconsumeerde dranken ter wereld. Vaak wordt echter niet zozeer stilgestaan bij de gezondheidsvoordelen van deze thee, hoewel er vele zijn.
De geschiedenis van groene thee
Groene thee is afkomstig uit China en India, en wordt daar al duizenden jaren gecultiveerd en gedronken. Vroeger al wist men dat het aftreksel van de theebladen heilzame effecten had op de gezondheid en die populariteit heeft zich tegenwoordig naar zowat alle andere werelddelen verspreid.
Alle soorten thee, behalve de kruidenthee varianten, worden van dezelfde plant gemaakt: de Camellia Sinensis-struik. Eigenlijk wordt de kleur en dus ook de smaak van de thee grotendeels bepaald door de mate van oxidatie die de bladeren ondergaan.
Groene thee (waaronder de verschillende varianten, zoals Sencha en Matcha) komt voort uit niet-geoxideerde bladeren, en is daarmee één van de minst bewerkte vormen van thee. Het gevolg is dat groene thee ook het meeste antioxidanten en krachtige polyfenolen bevat.[1]
Wat zijn nu de voordelen van groene thee, waarmee houd je best rekening bij consumptie en wat zijn enkele neveneffecten van een teveel aan groene thee? Deze vragen worden in onderstaand artikel uitvoerig beantwoord.
De gezondheidsvoordelen van groene thee
Groene thee biedt, zoals vermeld, tal van gezondheidsvoordelen. Traditioneel werd de thee in China en India gebruikt als medicijn, onder andere om wonden te stelpen, vertering te verbeteren, gezondheid van het hart en de hersenen een boost te geven en om de lichaamstemperatuur te reguleren.
Tal van studies hebben uitgewezen dat groene thee heel wat positieve effecten kan hebben op de gezondheid, van het verbeteren van diabetes type 2 tot Alzheimer.
Hieronder een overzicht van enkele van de belangrijkste gezondheidsvoordelen van groene thee:
1. Groene thee tegen kanker
Het National Cancer Institute heeft aangetoond dat de polyfenolen in groene thee de groei van tumoren tegenhoudt, en het lichaam eventueel zou kunnen beschermen tegen UVB-straling. Landen waar veel groene thee wordt gedronken zien een kleiner aantal kankergevallen.
Natuurlijk is het moeilijk om uit te wijzen of dit effect wel degelijk door de groene thee wordt veroorzaakt, of door andere factoren in verband met levensstijl. Bepaalde studies hebben positieve effecten aangetoond van groene thee op de volgende soorten kanker:
- Borstkanker
- Blaaskanker
- Darmkanker
- Keelkanker
- Longkanker
- Prostaatkanker
- Huidkanker
- Maagkanker
Onderzoekers zijn ervan overtuigd dat de grote hoeveelheid polyfenolen in groene thee helpt bij het doden van kankercellen, waardoor ze niet kunnen groeien. Hoe dat precies werkt, is niet echt geweten. Andere studies tonen aan dat er weinig bewijzen zijn dat groene thee kan helpen tegen kanker, waaronder enkele studies van de FDA.[2]
2. Groene thee voor het hart
Een studie uit 2006 van het Journal of the American Medical Association wees uit dat het drinken van groene thee geassocieerd was met een lager risico op sterfte, door eender welke oorzaak.[3]
In de studie werden duizenden Japanse deelnemers gevolgd over een periode van 11 jaar. De deelnemers dronken dagelijks minstens 5 koppen groene thee en toonden een lager risico om te sterven aan hart- en vaatziekten, in vergelijking met zij die slechts één kopje dronken.
3. Groene thee en cholesterol
Vervolgens heeft een analyse van verscheidene studies in 2011 aangetoond dat groene thee drinken – of een groene thee extract innemen in de vorm van een capsule – gelinkt was aan een matige vermindering van het risico op een hoge cholesterol. Met name het LDL, of de ongezonde vorm van cholesterol, zou door consumptie van groene thee verlaagd worden.[4]
4. Groene thee en beroertes
Een enkele studie wees uit dat groene thee drinken ook positieve effecten zou kunnen hebben op de gezondheid van de hersenen, waardoor het risico op onder andere een beroerte kleiner zou zijn. Deze studie werd gepubliceerd in het Journal of the American Heart Association.
De auteur, Dr. Yoshihiro Kokubo, stelde dat dit de eerste studie was waarbij zowel de effecten op het risico op een beroerte van groene thee én koffie gecombineerd, werd bestudeerd. Hij concludeerde dat een kleine aanpassing in je levensstijl, namelijk het toevoegen van groene thee, veelbelovende verlagende effecten had op het risico op een beroerte.[5]
5. Groene thee en diabetes type 2
Bepaalde studies wijzen uit dat groene thee wel degelijk het risico op het ontwikkelen va diabetes type 2 verlaagt, terwijl dat bij andere studies dan weer niet het geval is. De effecten van groene thee op het risico op suikerziekte kunnen dus als inconsistent worden beschouwd.
6. Groene thee en gewichtsverlies
Vervolgens zou het drinken van groene thee een klein voordeel kunnen bieden met betrekking tot het verliezen van gewicht. Bepaalde studies toonden een miniem verschil aan in gewichtsverlies tussen zij die groene thee dronken en zij die dat niet deden, maar de resultaten waren te klein om als significant te worden beschouwd.
7. Groene thee en huidziekten
Een veelbelovende studie uit 2007 stelde vast dat groene thee een heilzaam effect kon hebben op tal van huidproblemen, zoals psoriasis en roos.[6]
Onderzoekers baseerden zich op symptomen bij dieren zoals droge, rode huid, veroorzaakt door inflammatie en de overproductie van huidcellen. Bij de dieren die werden behandeld met groene thee nam de groei van huidcellen af, en werd er een gen geproduceerd dat de levenscyclus van de huidcellen reguleert.
8. Groene thee en het geheugen
Een studie gepubliceerd in het magazine Psychopharmacology toont aan dat groene thee de cognitieve capaciteiten van de hersenen kan verbeteren, en dan vooral het werkgeheugen. Het team van onderzoekers stelde vast dat groene thee wel eens veelbelovend zou kunnen zijn bij de behandeling van aandoeningen met als basis cognitieve problemen en neuro-psychiatrische aandoeningen, waaronder dementie.[7]
9. Groene thee en Alzheimer
Ten slotte zou groene thee, of een extract daarvan, positieve effecten kunnen hebben bij het voorkomen of behandelen van Alzheimer. Bij een studie uit 2011 onderzochten wetenschappers het effect van een bepaald bestanddeel van groene thee, CAGTE genaamd (of “Colon Available Green Tea Extract”), om te analyseren welk effect het had op Alzheimer na consumptie.
De conclusie was dat groene thee een heilzaam effect kon hebben op neurodegeneratieve ziektes, en zodoende kon helpen om het risico op Alzheimer te verlagen. De wetenschappers gaven wel mee dat ze een veel grotere dosis groene thee extract gebruikten dan mogelijk zou zijn bij normale consumptie, en dat er dus verder onderzoek nodig was om te kijken of het mechanisme ook bij lagere dosissen effect had.[8]) induced cytotoxicity in differentiated PC12 cells))
Andere voordelen van groene thee
Naast bovenstaande voordelen heeft groene thee ook bewezen veelbelovende effecten te hebben op cariës, stress, chronische vermoeidheid en artritis door het verminderen van inflammatie in het lichaam. Meer onderzoek is nodig om deze effecten te bevestigen.[9]
Een teveel aan groene thee, kan dat?
Hoewel groene thee op zich tal van gezondheidsvoordelen biedt, is het altijd een goed idee om rekening te houden met een eventuele te grote dosis. Over het algemeen wordt een maximum van vijf tassen groene thee per dag aangeraden. Er bestaan op zich weinig bewijzen van grote risico’s bij een teveel aan groene thee. Toch is het belangrijk om met de volgende factoren rekening te houden bij gebruik van een supplement of extract met een hogere dosis:
- Cafeïne-gevoeligheid: zij die gevoelig zijn aan cafeïne kunnen bij overconsumptie van groene thee last krijgen van insomnia, angst, irritatie van het zenuwstelsel, misselijkheid of andere maagklachten.
- Wie bloedverdunners neemt, zoals Coumadine of Warfarine, moeten voorzichtig zijn met groene thee. De thee bevat immers vitamine K, en dat kan de werking van medicatie beïnvloeden. Daarbij is de combinatie van groene thee en aspirine ook afgeraden, aangezien ze beiden de stolling van bloedplaatjes verminderen.
- Ten slotte kunnen bepaalde stimulerende substanties in combinatie met groene thee de bloeddruk en de hartslag te veel verhogen. Ook zijn er aanwijzingen dan een teveel aan groene thee ijzerarmoede in de hand zou kunnen werken, en dat er bij hele hoge dosissen zelfs leverproblemen kunnen ontstaan.
Groene thee-supplementen en -extracten bevatten daarbij hoge dosissen van bepaalde substanties die neveneffecten kunnen teweegbrengen in combinatie met bepaalde kruiden, supplementen of medicijnen. Zwangere vrouwen, mensen met hartproblemen, nier- of leverproblemen, maagzwellingen en angststoornissen zouden ten slotte niet zomaar een groene thee extract moeten nemen. Het is altijd aangeraden om advies bij een specialist in te winnen!
Factoren die de opname van groene thee beïnvloeden
Bepaalde substanties verbeteren de opname van groene thee:
- Quercetine
- Visolie (omega 3-6)
- Curcumine
- Vitamine C
In combinatie met deze supplementen en/of substanties zouden de heilzame effecten van groene thee versterkt kunnen worden. Groene thee behoort zonder twijfel tot de voedingsmiddelen die tal van voordelen kunnen hebben op de gezondheid. Natuurlijk is het altijd aangeraden om advies bij een specialist in te winnen bij het gebruik van een groene thee-extract of -supplement.
Bronnen