Blootstelling aan de natuur vermindert trek in ongezond voedsel, alcohol en sigaretten
Gepubliceerd op 25 juli 2019 - Laatst bijgewerkt op 24 juni 2020
Laatst bijgewerkt op 24 juni 2020
Het kunnen zien van groene ruimtes vanuit je huis of werkplaats gaat gepaard met minder trek in alcohol, sigaretten en schadelijk voedsel, heeft nieuw onderzoek aangetoond.
De studie, geleid door de University of Plymouth, is de eerste om aan te tonen dat passieve blootstelling aan een nabijgelegen groen gebied gekoppeld is aan een verminderd verlangen naar ongezonde middelen.[1]
De wetenschappers baseerden zich op eerder onderzoek dat suggereert dat bewegen in de natuur de appetijt kan doen verminderen.
Deze bevindingen dragen bij aan het bewijs dat wijst op de noodzaak om te beschermen en te investeren in groene ruimten in dorpen en steden, om zo de voordelen voor de volksgezondheid te maximaliseren. Ze suggereren ook dat de causaliteit van deze link nader moet worden onderzocht.
De studie, gepubliceerd in het tijdschrift Health & Place, is de eerste die onderzoek doet naar de relatie tussen de blootstelling aan natuurlijke omgevingen, hunkering naar een scala aan smaakstoffen en het ervaren van negatieve emoties of gevoelens.
De deelnemers aan dit onderzoek voltooiden een online vragenlijst dat de relaties tussen verschillende aspecten van blootstelling aan de natuur, hunkering en negatief affect onderzocht.
Het mat onder meer het aandeel van de groene ruimte in de buurt, de aanwezigheid van groene vergezichten, toegang tot een tuin of verkaveling en de frequentie van gebruik van openbare groene ruimten.
De resultaten toonden aan dat toegang tot een tuin of volkstuin geassocieerd was met zowel lagere hunkeringsterkte als -frequentie, terwijl residentiële visies met meer dan 25% groene ruimte soortgelijke reacties opriepen.
De studie mat ook de fysieke activiteit die werd ondernomen binnen hetzelfde tijdsbestek dat de hunkering werd beoordeeld, waaruit bleek dat de verminderde hunkering plaatsvond ongeacht het niveau van lichamelijke activiteit.
Hunkeren naar schadelijke gedragingen zoals roken, overmatig drinken en ongezond eten kan op termijn bijdragen aan onder meer kanker, obesitas en diabetes. Laten zien dat een lagere drang gepaard gaat met meer blootstelling aan groene ruimten is een veelbelovende eerste stap.[2]
Bronnen
↑1 | 28 juni 2018, Natural environments and craving: The mediating role of negative affect. |
---|---|
↑2 | 12 juli 2019, Exposure to nearby greenspace associated with reduced cravings |