Gezondheidswinkel

ondersteun je lichaam op een gezonde manier

  • Gratis E-boeken
  • Vitamines & Supplementen
  • Kwalen & Aandoeningen
  • Dieet & Voeding
  • Video’s
Home / Kwalen & Aandoeningen / Diabetes & Suikerziekte / Een vegetarisch dieet kan het risico op diabetes type 2 verlagen

Een vegetarisch dieet kan het risico op diabetes type 2 verlagen

24 september 2019

Volgens een nieuwe meta-analyse van Harvard T.H. Chan School of Public Health hebben mensen die voornamelijk plantaardige diëten volgen met een grotere therapietrouw een lager risico op het ontwikkelen van diabetes type 2 dan degenen die deze diëten volgen met een lagere therapietrouw. De onderzoekers ontdekten ook dat de associatie sterker was voor mensen wier voeding de nadruk legde op gezond plantaardig voedsel.

“Plantaardige voedingspatronen winnen de laatste jaren aan populariteit, dus we vonden het cruciaal om hun algehele associatie met het diabetesrisico te kwantificeren, vooral omdat deze diëten aanzienlijk kunnen variëren in termen van hun voedselsamenstelling,” zei eerste auteur Frank Qian.

Hoewel eerdere studies hebben gesuggereerd dat plantaardige voedingspatronen het risico op diabetes type 2 kunnen helpen verlagen, is er een gebrek aan onderzoek dat de totale hoeveelheid epidemiologisch bewijs analyseert. Volgens de onderzoekers biedt de huidige studie tot op heden het meest uitgebreide bewijs voor het verband tussen naleving van gezonde plantaardige diëten en een verminderd risico op diabetes type 2.

De onderzoekers identificeerden negen studies die naar deze associatie keken en die tot februari 2019 werden gepubliceerd. Hun meta-analyse omvatte gezondheidsgegevens van 307.099 deelnemers met 23.544 gevallen van diabetes type 2.

Ze analyseerden de naleving van een “algemeen” voornamelijk plantaardig dieet, dat een mix van gezond plantaardig voedsel zoals fruit, groenten, volle granen, noten en peulvruchten omvatte, maar ook minder gezond plantaardig voedsel zoals aardappelen, witte bloem en suiker evenals bescheiden hoeveelheden dierlijke producten.

De onderzoekers keken ook naar “gezonde” plantaardige diëten, die werden gedefinieerd als diëten die die de nadruk leggen op gezond plantaardig voedsel, met een lagere consumptie van ongezond plantaardig voedsel.

De onderzoekers ontdekten dat mensen met de diëten die voornamelijk op planten waren gebaseerd, een 23% lager risico op diabetes type 2 hadden in vergelijking met mensen met een zwakkere naleving van de diëten. Ze ontdekten ook dat de associatie werd versterkt voor degenen die gezonde plantaardige diëten aten.

Een mechanisme dat het verband tussen voornamelijk plantaardige diëten en een verminderd type 2 diabetesrisico kan verklaren, is volgens de onderzoekers dat gezond plantaardig voedsel individueel en gezamenlijk de insulinegevoeligheid en bloeddruk verbetert, gewichtstoename vermindert, en systemische ontstekingen vermindert, die allemaal kunnen bijdragen aan het diabetesrisico.

“Over het geheel genomen benadrukten deze gegevens het belang van het volgen van plantaardig dieet om een goede gezondheid te bereiken of te behouden, en mensen zouden vers fruit en groenten, volle granen, tofu en ander gezond plantaardig voedsel moeten kiezen als de hoeksteen van dergelijke diëten,” zei senior auteur Qi Sun, universitair hoofddocent bij het Department of Nutrition.[1]

>> Verder lezen: Boswellia helpt bij diabetes type-2

Andere interessante artikels:

  1. Streng dieet kan helpen bij terugdringen type-2 diabetes
  2. Wanneer we (niet) eten beïnvloedt onze gezondheid
  3. Hoeveel water moet je dagelijks drinken?
  4. Yoghurt zit boordevol suiker
  5. Voedsel hoog in cholesterol: wat eten en wat vermijden
  6. Zoetstoffen verstoren je darmflora
  7. ‘Intermittent fasting’ is niet beter dan traditionele diëten
  8. Cacao heeft meer genezende eigenschappen dan zelfs açai en bosbessen
  9. Verzadigde vetten kunnen je cardiovasculaire gezondheid beïnvloeden
  10. Natuurproducten, rechtstreeks uit Moeder Natuurs winkel
  11. Fruit en groenten verbeteren de longfunctie
  12. Stelen geneesmiddelen de voedingstoffen uit je eten?
  13. 6 soorten voedsel om je beter in je vel te voelen
  14. 9 slimme manieren om meer groenten en fruit aan je dieet toe te voegen
  15. Hoe je bloedsuikerspiegel te verlagen – natuurlijke behandeling van diabetes
  16. Studenten: zeg nee tegen suiker!
  17. Wat is diabetes? Symptomen aanpakken op natuurlijke wijze
  18. Suikerziekte: beperk de schade met Alfa R-Liponzuur
  19. Natuurlijke hulp bij het metaboolsyndroom
  20. Het hongerhormoon verbetert je geheugen

Bronnen   [ + ]

1. ↑ 22 juli 2019, Following a healthy plant-based diet may lower type 2 diabetes risk

Filed Under: Diabetes & Suikerziekte, Dieet & Voeding

Meest recente artikels

  • 10 voedingstips tegen winterblues
  • Vitamine D en visolie: nuttig of niet?
  • Het verschil tussen reuma en artrose
  • Frisdrank kan de botgezondheid beïnvloeden
  • 10 manieren om je metabolisme tijdens koude dagen te stimuleren
  • Cookiebeleid
  • Privacy
Deze site gebruikt cookies. Lees meer over privacy en cookies.