Een vegetarisch dieet kan het risico op diabetes type 2 verlagen
Gepubliceerd op 24 september 2019 - Laatst bijgewerkt op 24 juni 2020
Laatst bijgewerkt op 24 juni 2020
Volgens een nieuwe meta-analyse van Harvard T.H. Chan School of Public Health hebben mensen die voornamelijk plantaardige diëten volgen met een grotere therapietrouw een lager risico op het ontwikkelen van diabetes type 2 dan degenen die deze diëten volgen met een lagere therapietrouw. De onderzoekers ontdekten ook dat de associatie sterker was voor mensen wier voeding de nadruk legde op gezond plantaardig voedsel.
“Plantaardige voedingspatronen winnen de laatste jaren aan populariteit, dus we vonden het cruciaal om hun algehele associatie met het diabetesrisico te kwantificeren, vooral omdat deze diëten aanzienlijk kunnen variëren in termen van hun voedselsamenstelling,” zei eerste auteur Frank Qian.
Hoewel eerdere studies hebben gesuggereerd dat plantaardige voedingspatronen het risico op diabetes type 2 kunnen helpen verlagen, is er een gebrek aan onderzoek dat de totale hoeveelheid epidemiologisch bewijs analyseert. Volgens de onderzoekers biedt de huidige studie tot op heden het meest uitgebreide bewijs voor het verband tussen naleving van gezonde plantaardige diëten en een verminderd risico op diabetes type 2.
De onderzoekers identificeerden negen studies die naar deze associatie keken en die tot februari 2019 werden gepubliceerd. Hun meta-analyse omvatte gezondheidsgegevens van 307.099 deelnemers met 23.544 gevallen van diabetes type 2.
Ze analyseerden de naleving van een “algemeen” voornamelijk plantaardig dieet, dat een mix van gezond plantaardig voedsel zoals fruit, groenten, volle granen, noten en peulvruchten omvatte, maar ook minder gezond plantaardig voedsel zoals aardappelen, witte bloem en suiker evenals bescheiden hoeveelheden dierlijke producten.
De onderzoekers keken ook naar “gezonde” plantaardige diëten, die werden gedefinieerd als diëten die die de nadruk leggen op gezond plantaardig voedsel, met een lagere consumptie van ongezond plantaardig voedsel.
De onderzoekers ontdekten dat mensen met de diëten die voornamelijk op planten waren gebaseerd, een 23% lager risico op diabetes type 2 hadden in vergelijking met mensen met een zwakkere naleving van de diëten. Ze ontdekten ook dat de associatie werd versterkt voor degenen die gezonde plantaardige diëten aten.
Een mechanisme dat het verband tussen voornamelijk plantaardige diëten en een verminderd type 2 diabetesrisico kan verklaren, is volgens de onderzoekers dat gezond plantaardig voedsel individueel en gezamenlijk de insulinegevoeligheid en bloeddruk verbetert, gewichtstoename vermindert, en systemische ontstekingen vermindert, die allemaal kunnen bijdragen aan het diabetesrisico.
“Over het geheel genomen benadrukten deze gegevens het belang van het volgen van plantaardig dieet om een goede gezondheid te bereiken of te behouden, en mensen zouden vers fruit en groenten, volle granen, tofu en ander gezond plantaardig voedsel moeten kiezen als de hoeksteen van dergelijke diëten,” zei senior auteur Qi Sun, universitair hoofddocent bij het Department of Nutrition.[1]
>> Verder lezen: Boswellia helpt bij diabetes type-2
Bronnen
↑1 | 22 juli 2019, Following a healthy plant-based diet may lower type 2 diabetes risk |
---|