De link tussen resveratrol, leptine en Covid-19
Gepubliceerd op 05 mei 2020 - Laatst bijgewerkt op 09 mei 2020
Laatst bijgewerkt op 9 mei 2020
Volgens een Nederlandse arts kan resveratrol helpen bij de bestrijding van Covid-19. Waarom is dat zo? Eerst kijken we kort naar de de achtergrond en bewezen voordelen van resveratrol.
Wat is resveratrol precies?
Resveratrol is een plantaardige verbinding of polyfenol die de rol van antioxidant vervult. Antioxidanten kunnen helpen bij het voorkomen van celbeschadiging door vrije radicalen. Resveratrol beschermt zo het DNA van onze cellen. Belangrijke bronnen van resveratrol zijn rode wijn, druiven, sommige bessen en pinda’s.[1]
Resveratrol en rode wijn
De verbinding resveratrol heeft de neiging zich vooral te concentreren in de huiden en zaden van druiven en bessen. Deze delen van de druif zijn opgenomen in de gisting van rode wijn, vandaar de bijzonder hoge concentratie van resveratrol.
>> Verder lezen: 3 gezondheidsvoordelen van een glas wijn drinken
Wetenschappelijk bewezen voordelen van resveratrol
- Verlaagt de bloeddruk: resveratrol kan de (systolische) bloeddruk helpen verlagen door de productie van stikstofmonoxide te verhogen.[2]
- Positief effect op de bloedvetten: uit onderzoek blijkt dat resveratrol de bloedvetten bij dieren ten goede komt. Als antioxidant verminderen ze de odixatie van LDL-cholesterol.[3]
- Beschermt de hersenen: resveratrol is een krachtige antioxidant en ontstekingsremmende stof, en daarom veelbelovend in het beschermen van hersencellen tegen schade. Dit vermindert de kans op neurologische aandoeningen zoals Alzheimer.[4]
- Verhoogt de insulinegevoeligheid: resveratrol heeft muizen geholpen een betere insulinegevoeligheid te ontwikkelen en complicaties van diabetes te bestrijden. Ook bij mensen met diabetes kan dit een nuttig supplement zijn.[5]
- Verzacht gewrichtspijn: resveratrol helpt gewrichtspijn, onder meer bij artrose, te verlichten door te voorkomen dat kraakbeen afbreekt. Kraakbeen is namelijk nodig voor sterke gewrichten.[6]
- Vermindert de kans op kanker: resveratrol heeft een opwindende kankerremmende werking aangetoond in reageerbuizen en dierstudies.[7][8]
Resveratrol en het coronavirus
Veel coronapatiënten op de intensive care lijden aan overgewicht. Meer buikvet zorgt voor een verhoogde leptineproductie. Zwaarlijvige mensen zijn zo vaker resistent tegen leptine, een hormoon dat je hersenen laat weten wanneer je verzadigd bent. Een resistentie houdt in dat je blijft eten, ook wanneer je verzadigd bent.
Verhoogde leptineniveaus kunnen daarnaast zorgen voor tromboses. Het nieuwe virus zorgt voor een nóg hoger niveau van leptine. Zo wordt niet alleen het helingsproces van zwaarlijvige coronapatiënten bemoeilijkt, maar krijgen gezonde mensen ook te maken met hogere leptineniveaus.
De arts stelt in dat opzicht dat de stof resveratrol kan helpen om de leptineproductie te verlagen.[9] Naar deze claim zijn echter nog geen concrete onderzoeken gedaan, maar het is zeker een mogelijk pad.
Bronnen