Start Hier
  • Gratis E-boeken
  • Vitamines & Supplementen
  • Kwalen & Aandoeningen
  • Dieet & Voeding
  • Quizzes
Zoek je iets?

Vitamine K: goed voor het cardiovasculair systeem & de botten

Gepubliceerd op 19 augustus 2021 - Laatst bijgewerkt op 26 oktober 2021

Laatst bijgewerkt op 26 oktober 2021

Vitamine K behoort tot de vetoplosbare vitamines, wat wil zeggen dat ze in het vet van voedingsmiddelen zit en dat ze zich met gemak in onze lichaamsweefsels opslaat.

Vitamine K is onder te verdelen in vitamine K1 (phylloquinon) en in vitamine K2 (menaquinonen). Een derde soort, namelijk vitamine K3 (menadion), is toxisch voor de mens en wordt in dit artikel niet besproken.

De belangrijkste rol van vitamine K: het bloed stollen

De naam van vitamine K geeft ons al een hint wat in dit verband haar belangrijkste functie is: de K in vitamine K is namelijk afgeleid van het Duitse woord Koalgulation, wat in het Nederlands ‘stremming’ of ‘stolling’ betekent.

Vitamine K1 en K2 spelen dus een rol bij de bloedstolling. Als bij een verwonding bloedvaten zijn beschadigd, gaat vitamine K direct aan de slag om de bloeding te stoppen. Hiervoor stuurt vitamine K de stollingseiwitten in het bloed aan. Deze eiwitten gaan stremmen door zichzelf te verbinden met calciumionen.

Vitamine K kan ons zo beschermen tegen een heleboel condities die in verband worden gebracht met dun bloed:

  • Neusbloedingen;
  • Gemakkelijk oplopen van blauwe plekken en kneuzingen;
  • Zware bloedingen bij menstruatie;
  • Bloed in de stoelgang of in de urine;
  • Bloedend tandvlees.

Ook biedt vitamine K een helpende hand bij het gezond en elastisch houden van de vaatwanden van de aderen. Samen met vitamine D en A zou vitamine K kunnen helpen om een gezonder bloedvatensysteem op latere leeftijd na te streven.[1][2]

Vitamine K helpt hart- en vaatziekten te voorkomen

Uit onderzoek van de Edith Cowan University (ECU) bleek dat mensen die een dieet volgen dat rijk is aan vitamine K tot 34% minder risico lopen op atherosclerose-gerelateerde hart- en vaatziekten.

Onderzoekers bestudeerden gegevens van meer dan 50.000 mensen die gedurende een periode van 23 jaar deelnamen aan The Danish Diet, Cancer, and Health Study.[3] Ze gingen na of mensen die meer voedingsmiddelen aten die vitamine K bevatten, een lager risico hadden op hart- en vaatziekten die verband houden met atherosclerose (opbouw van plaque in de slagaders).

Uit de studie bleek dat mensen die het meest vitamine K1 innamen 21% minder kans hadden om in het ziekenhuis te worden opgenomen met hart- en vaatziekten die verband houden met atherosclerose.

Voor vitamine K2 was het risico op een ziekenhuisopname 14% lager. Dit lagere risico werd gezien voor alle soorten hartaandoeningen die verband houden met atherosclerose, vooral voor perifere vaatziekten (34%).

De bevindingen suggereren dat het consumeren van meer vitamine K belangrijk kan zijn voor de bescherming tegen atherosclerose en cardiovasculaire ziekten.[4][5]

Vitamine K en de botgezondheid

De tweede belangrijkste rol van vitamine K heeft betrekking op het botmetabolisme. Ze activeert het eiwit osteocalcine dat van belang is bij de botmineralisatie in ons lichaam. In dit proces worden calcium en andere mineralen vastgezet binnen de vezelmatrix van onze botten. Vitamine K helpt dus rechtstreeks om de beenderen hard en sterk te houden.

Nemen we niet voldoende hoeveelheden vitamine K in ons lichaam op, dan kan dat op termijn zware gevolgen hebben. Bij een gebrek aan vitamine K zal het peil aan osteocalcine in ons systeem er niet in slagen om de zo noodzakelijke calciumverbindingen tot stand te brengen. Dit zal op termijn leiden tot het aandoeningen zoals osteoporose en een verhoogd risico op botbreuken.[6]

Japans onderzoek ontdekte bijvoorbeeld dat nattō, een gefermenteerd bonengerecht rijk aan vitamine K, helpt om het risico op botverlies te verkleinen.[7] Andere studies gaven aan dat ook synthetische varianten van vitamine K nuttig zijn om de afname van de botmineraaldichtheid bij postmenopauzale vrouwen te helpen vertragen.[8]

De relatie tussen calcium, vitamine D en K2

Optimale calcium-, vitamine D- en vitamine K2-niveaus zijn essentieel voor een optimale gezondheid, vooral naarmate we ouder worden. Ons lichaam heeft elke dag 1.000-1.200 mg calcium nodig om een gezonde botomzetting te behouden en vitamine D3 om de opname van dat calcium uit ons darmkanaal in onze bloedsomloop te ondersteunen.

Zonder voldoende vitamine K2 beschikbaar om de vitamine K-afhankelijke eiwitten (zoals osteocalcine) te activeren, zal veel van dat calcium waarschijnlijk ongepast worden afgezet in onze slagaders, hartkleppen, gewrichten en pezen, en niet in onze botten waar het nodig is.[9]

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine K

Nu we hebben vastgesteld dat vitamine K van groot belang is voor de concrete en degelijke werking van ons lichaam, rijst natuurlijk de vraag: wat is de aan te raden dagelijks hoeveelheid vitamine K die we zeker zouden moeten kunnen innemen om maximaal van de vele weldadige effecten van deze vitamine te kunnen genieten?

Uit onderzoek komt als resultaat dat aan volwassen mannen een dosis van 120 microgram per dag vitamine K, en aan volwassen vrouwen een dosis van 90 microgram per dag wordt aanbevolen.

In welke voedingsmiddelen vind ik vitamine K?

In groene bladgroenten, fruit, zuivel, plantaardige oliën (zoals zonnebloemolie en olijfolie) en brood vind je de vorm vitamine K1. In dierlijke producten, zoals kaas, kip, rundvlees, eieren en melkproducten vind je vooral vitamine K2. Door gevarieerd te eten krijg je voldoende vitamine K binnen.[10] Is dat niet zo, dan kan je nog altijd terugvallen op een supplement.

Super K met K2 vitamine (90 caps)

Super K met K2 vitamine (90 caps)

Deze formule van Life Extension bevat vitamine K1, vitamine K2 en vitamine C. Vitamine K ondersteunt de bloedstolling en de botgezondheid.

Bekijk dit product

Bronnen[+]

Bronnen
↑1 8 augustus 2005, The vitamin K cycle
↑2 29 maart 2021, Vitamin K
↑3 28 september 2018, The Diet, Cancer and Health study – a prospective cohort study
↑4 9 augustus 2021, Growing evidence of vitamin K benefits for heart health
↑5 7 augustus 2021, Vitamin K Intake and Atherosclerotic Cardiovascular Disease in the Danish Diet Cancer and Health Study
↑6 19 oktober 2021, Vitamin K – The Nutrition Source
↑7 februari 2012, Association between vitamin K intake from fermented soybeans, natto, and bone mineral density in elderly Japanese men: the Fujiwara-kyo Osteoporosis Risk in Men (FORMEN) study
↑8 5 oktober 2020, Influence of Vitamin K on Bone Mineral Density and Osteoporosis
↑9 februari 2015, Proper Calcium Use: Vitamin K2 as a Promoter of Bone and Cardiovascular Health
↑10 2021, Vitamines

Andere artikels over Dieet & Voeding

    • 5 stappenplan tegen hoge bloeddruk

      Het hart pompt bloed in de bloedvaten door zich bij elke hartslag samen te trekken en dan weer te ontspannen. Dit geeft een druk in de bloedvaten. Dat noemen we de bloeddruk. Deze druk wordt uitgedrukt aan de hand van twee waarden:

      1. Systolische bloeddruk: het eerste cijfer, het hoogste, wanneer het hart samentrekt en het bloed er uitstroomt.
      2. Diastolische bloeddruk: het tweede cijfer, het laagste, wanneer het hart zich ontspant en met bloed vult.
      (meer…)

    • 5 stappenplan tegen hoge bloeddruk
    • Hazelnoten zorgen voor de nodige voedingsstoffen bij senioren

      Bij het ouder worden krijgen we te maken met een verminderde gezondheid. Ons lichaam heeft de nodige voedingsstoffen nodig om gezond te blijven en om neurodegeneratieve ziektes als Alzheimer te vermijden. Die voedingsstoffen kan je onder meer uit hazelnoten halen.

      (meer…)

    • Hazelnoten zorgen voor de nodige voedingsstoffen bij senioren
    • Beïnvloedt het tijdstip van inname van macronutriënten het risico op hart- en vaatziekten?

      Er zijn steeds meer aanwijzingen dat niet alleen wat we eten, maar ook wanneer we eten het risico op hart- en vaatziekten kan beïnvloeden. 

      (meer…)

    • Beïnvloedt het tijdstip van inname van macronutriënten het risico op hart- en vaatziekten?
    • Hoe kan ik aderverkalking verminderen?

      Aderverkalking verminderen kan wanneer men de risico factoren vermindert. Bestaande aderverkalking kan men vaak enkel operatief verwijderen, maar door de risico factoren weg te nemen, is er geen nieuw materiaal dat zich kan vastzetten op de bloedvaten.

      Toch zijn er mogelijkheden om de aderverkalking te verminderen en gedeeltelijk op te lossen. Hier moet men vooral rekening houden met het materiaal waaruit de plaques zijn opgebouwd.

      (meer…)

    • Hoe kan ik aderverkalking verminderen?
    • Pompoen is een superfood

      Er zijn veel redenen om van pompoenen te houden. Ze zien er geweldig uit als Halloween-decor en als je ooit een kom warme pompoensoep hebt gegeten, weet je hoe lekker dat is. Meer nog, pompoenen zijn ook erg gezond.

      (meer…)

    • Pompoen is een superfood
Home
Dieet & Voeding
  • Afslanken
  • Kruiden & Planten

Copyright De Gezondheidswinkel© 2023