Studie: de zoutconsumptie verminderen leidt tot een lagere bloeddruk
Gepubliceerd op 19 april 2018 - Laatst bijgewerkt op 24 juni 2020
Laatst bijgewerkt op 24 juni 2020
Gezond eten is een zeer belangrijke factor bij het verlagen van de bloeddruk. Zo’n dieet betekent idealiter een lage zoutopname en een hoge opname van voedingsstoffen als kalium, calcium en magnesium. Maar helpt een dergelijk dieet bij iedereen? Dit ging deze studie na.
De studie
Gegevens van een eerdere studie onder 412 volwassenen (met gemiddelde leeftijd 48), wiens systolische bloeddruk wees op pre-hypertensie (waarde 120 tot 130) of hypertensie in stadium 1 of 2 (waarde 130 tot 160), werden opnieuw geanalyseerd. Niemand van deze mensen nam medicatie tegen hoge bloeddruk.
De deelnemers moesten ofwel een normaal Amerikaans dieet consumeren, ofwel het DASH-dieet, dat specifiek helpt om de bloeddruk te verlagen. In intervallen van 4 weken, werd de hoeveelheid natrium in hun dieet ofwel verhoogd (gewoon dieet), normaal gehouden (aanbevolen hoeveelheid) of verlaagd (minder dan aanbevolen).
Hieruit bleek dat de bloeddruk zakte wanneer er minder natrium in het voedsel zat. Hoe hoger de initiële bloeddruk, hoe groter de daling van de bloeddruk was bij een verlaagde inname. De mensen met de hoogste bloeddruk haalden dus de beste resultaten.
Het natriumarm DASH-dieet verlaagde, in vergelijking met een normaal dieet, de systolische bloeddruk met ongeveer 10 punten voor degenen die met een bloeddruk van 140 tot 149 begonnen, en zelfs met 20 punten voor degenen met een initiële bloeddruk van 150 of hoger.
Voor wie is zo’n dieet aan te raden?
Voor alle volwassenen die hun bloeddruk willen verlagen. De onderzoekers gaven aan dat het effect van een dieet groter is dan van medicatie. Het DASH-dieet benadrukt granen, fruit en groenten, en magere melkproducten. Ook vis, gevogelte, peulvruchten, noten en zaden worden aangeraden. Rood vlees, zoetigheden en vetten mogen in kleine hoeveelheden opgenomen worden, en slechte vetten en cholesterol moeten vermeden worden.