Start Hier
  • Gratis E-boeken
  • Vitamines & Supplementen
  • Kwalen & Aandoeningen
  • Dieet & Voeding
  • Quizzes
Zoek je iets?

Verzadigingsgevoel: beperk de calorieën

Gepubliceerd op 09 augustus 2016 - Laatst bijgewerkt op 24 juni 2020

Laatst bijgewerkt op 24 juni 2020

Wij hebben vele eeuwen hongersnood gehad in alle werelddelen. Van daaruit hebben we een reflex ontwikkeld om ons goed vol te stouwen als we daartoe de kans krijgen.

Maar we hebben een probleem: alle voedsel is nu – althans bij ons – constant en overvloedig aanwezig. Dus hebben we dagelijks de kans om ons verzadigingsgevoel te bevredigen. En dat was niet de bedoeling.

We eten te veel

Een vol gevoel hebben we pas als we meer binnen hebben dan we op dit ogenblik kunnen verwerken…dus: te veel! Als dit dagelijks gebeurt is het een permanente druk op ons verteringssysteem.

Talrijke studies tonen nochtans aan dat een organisme dat onder zijn verzadigingspeil gevoed is, veel beter en duurzamer functioneert. Het is ook elementaire logica: alles wat je eet moet je ook verteren en verbranden of stapelen, hoe meer er binnenkomt hoe meer energieverbruik en hoe meer verbrandingsprocessen.

Eten wordt verbrand

Verbranding betekent oxidatie, betekent verbinden met zuurstof en daarbij is er in ieder geval neiging tot schade door vrije radicaalvorming. Deze ontstaan omdat zuurstof altijd elektronen afpakt van andere stoffen die daardoor onstabiel worden of hun functie verliezen.

Een derde van de energie die we uit voedsel halen wordt gebruikt om dat voedsel ook verteerd te krijgen. Eten geeft energie, ja, maar maakt ook eerst loom en moe. Voor mensen die er behoefte aan hebben, of de (meestal slechte) gewoonte creëerden om meerdere keren per dag te eten geldt deze regel dus nog veel meer: blijf telkens duidelijk onder je verzadigingsgevoel.

Caloriebeperking is belangrijk

Caloriebeperking is nog altijd de meest efficiënte manier om het leven te verlengen. Allerlei uitgebreide studies en experimenten sinds de jaren 1930 hebben telkens opnieuw aangetoond, bij alle ongewervelde en gewervelde levende wezens, dat minder calorieën meer leven betekent.

Weegschaal

In 1981 werd een groots opgezette studie gestart met apen. Nadeel: apen hebben een gemiddelde levensverwachting van 25-40 jaar; dus heb je 2 generaties onderzoekers nodig vooraleer definitieve besluiten kunnen getrokken worden. Voordeel: apen hebben grotendeels dezelfde genetische structuur als mensen.

Dus wat voor apen geldt zal hoogstwaarschijnlijk ook voor mensen gelden. Daarbij experimenteert men met twee groepen: de ene groep krijgen een normaal dagelijks rantsoen, de anderen slechts tweederde. En zie: na 27 jaar: minder calorieën, meer leven.

De normaal gevoede apen tonen al de klassieke te verwachten ouderdomsziekten, vooral diabetes en hart- en vaatziekten, terwijl de anderen nog kwik en gezond in hun kooi rondspringen. Definitieve conclusies zijn er nog niet, de tendens is in ieder geval al zeer duidelijk.

Andere artikels over Chronische ziekten

    • Een slecht dieet, een slechte rug

      Let op je voeding! Recent onderzoek wees uit dat een dieet met veel bewerkt voedsel het risico op botverlies en wervelfracturen verhoogt. Vooral vrouwen lopen risico.

      (meer…)

    • Een slecht dieet, een slechte rug
    • Knoflook verbetert je gezondheid

      Knoflook staat vooral bekend voor z'n uitgesproken aroma en smaak. Daarnaast heeft deze groente diverse gezondheidsvoordelen en is het in feite een van de krachtigste natuurlijke medicijnen.

      Knoflook wordt al eeuwenlang gebruikt. In het oude Egypte maakte knoflook deel uit van het dagelijkse dieet en werd het vereerd als een geneeskrachtig kruid. Men dacht dat je door knoflook productiever werd. Ook in Toetanchamons graf werd knoflook teruggevonden.

      Allicine is het actieve ingrediënt in knoflook. Het is een verbinding die zwavel bevat en verantwoordelijk is voor de scherpe geur en smaak van knoflook. Het is ook wat de plant geneeskrachtig maakt.

      (meer…)

    • Knoflook verbetert je gezondheid
    • Groene thee voor gewichtsverlies bij vrouwen met overgewicht/obesitas (Studie)

      In deze meta-analyse van gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken uitgevoerd bij vrouwen met overgewicht/obesitas, verminderde suppletie met groene thee het lichaamsgewicht, de BMI en de middelomtrek; de effecten op lichaamsgewicht en BMI waren duidelijk bij dagelijkse doses groene thee van 1000 mg of meer.

      (meer…)

    • Groene thee voor gewichtsverlies bij vrouwen met overgewicht/obesitas (Studie)
    • Natuurproducten, rechtstreeks uit Moeder Natuurs winkel

      In dit artikel leggen we uit wat natuurproducten precies zijn, waar je ze vindt en wat hun voor- en nadelen zijn. De Gezondheidswinkel vindt het belangrijk steeds met natuurlijke producten te werken.

      (meer…)

    • Natuurproducten, rechtstreeks uit Moeder Natuurs winkel
    • Bruin vet beschermt tegen chronische ziekten

      Bruin vet is het type vet dat, in tegenstelling tot wit vet, helpt om energie te verbranden. Wetenschappers geloven dat bruin vet de sleutel kan zijn voor nieuwe behandelingen tegen obesitas. 

      (meer…)

    • Bruin vet beschermt tegen chronische ziekten
Home
Dieet & Voeding
  • Afslanken
  • Kruiden & Planten

Copyright De Gezondheidswinkel© 2025