Magnesium optimaliseert de status van vitamine D
Gepubliceerd op 26 december 2018 - Laatst bijgewerkt op 18 juli 2022
Laatst bijgewerkt op 18 juli 2022
Magnesium is een cruciaal mineraal dat verantwoordelijk is voor de gezondheid van het lichaam en het brein. Magnesium is betrokken bij honderden biochemische processen en heeft een ontstekingsremmende werking. Onderzoekers vonden nu ook dat magnesium een invloed kan hebben op andere, eveneens cruciale, stoffen in het lichaam.
De link tussen magnesium en vitamine D
De interesse naar de rol van magnesium bij de aanmaak van vitamine D, kwam er nadat uit diverse onderzoeken bleek dat iedereen vitamine D anders verwerkte. Dit had steevast te maken met een verschil in magnesiumniveaus in het lichaam. Een groot magnesiumtekort zou de synthese van vitamine D in het lichaam belemmeren.
Vitamine D-tekorten worden al langer erkend als een wijdverspreid gezondheidsprobleem. Veel mensen nemen na bloedonderzoek dan ook vitamine D-supplementen. Magnesiumtekorten worden dan echter weer zelden besproken. Mensen consumeren nochtans niet genoeg magnesium per dag om aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid te voldoen.
De studie naar magnesium
Onderzoekers aan het Vanderbilt-Ingram Cancer Center voerden een gerandomiseerde studie bij 250 mensen die risico liepen op het ontwikkelen van dikkedarmkanker. Ze kregen ofwel doses magnesium ofwel placebo’s toegediend op basis van hun baseline-inname via voeding.
Deze studie bevestigt eerdere bevindingen die aangaven dat lage magnesiumgehaltes samenhangen met lage vitamine D-niveaus. De proef onthulde ook dat magnesium een regulerend effect had bij mensen met hoge vitamine D-spiegels. Magnesium zorgt er dus voor dat de vitamine D-spiegels in het lichaam geoptimaliseerd worden.
Qi Dai, hoofdauteur van de studie, beschreef het ideale niveau als zijnde in het midden van een U-vorm. De aanwezigheid van vitamine D op dit niveau werd gekoppeld aan het laagste risico op hart- en vaatziekten bij eerdere studies.
Zelf aan de slag gaan kan je door meer magnesium te gaan nuttigen. Voedingsmiddelen met veel magnesium zijn onder meer donkere bladgroenten, bonen, volle granen, donkere chocolade, vette vis zoals zalm, noten en avocado’s. Ook een kwalitatief supplement kan soelaas bieden.[1]
Bronnen
↑1 | 14 december 2018, Magnesium optimizes vitamin D status |
---|