Omega-6 en linolzuur beschermen het hart
Gepubliceerd op 16 oktober 2020 - Laatst bijgewerkt op 26 oktober 2021
Laatst bijgewerkt op 26 oktober 2021
Van omega-6 wordt vaak gezegd dat ze, in vergelijking met omega-3, negatieve gevolgen hebben voor de hartgezondheid. Niets is minder waar. Mits omega-6 van een natuurlijke bron is, zijn er alleen maar voordelen voor het hart aan verbonden.
Verschillende types omega-6 vetzuren
Omega-6 vetzuren zijn een groep van meervoudig onverzadigde vetzuren en zijn van belang voor de bouw van het menselijke lichaam.
De verschillende omega-6 vetzuren
- Linolzuur
- Arachidonzuur
- Gamma-linoleenzuur
- Geconjugeerd linoleenzuur
De rol van omega-6 vetzuren
Omega-6 vetzuren spelen een belangrijke rol bij tal van biochemische en andere processen in het lichaam.[1] Hoewel de aandacht vaak gaat naar omega-3 vetzuren, die veel minder vaak voorkomen in voeding tegenwoordig, mag ook het belang van omega-6 vetzuren niet onderschat worden. Hieronder een overzicht van de belangrijkste functies:
1. Omega-6 vetzuren reguleren de bloeddruk
Omega-6 vetzuren zorgen voor een goede bloeddruk, zodat die niet te hoog of te laag komt te liggen. Hiervoor is ook de balans tussen omega-3 en omega-6 vetzuren erg belangrijk.
2. Omega-6 vetzuren gaan ontstekingen tegen
Een van de voornaamste functies van omega-6 vetzuren is het tegengaan van inflammatie in het lichaam. Dit is vooral interessant aangezien chronische, aanhoudende inflammatie tal van problemen teweegbrengt voor het lichaam.[2]
3. Omega-6 vetzuren verlagen de cholesterol
Vervolgens zouden omega-6 vetzuren helpen bij het verlagen van cholesterol, waardoor de cardiovasculaire gezondheid verbetert.[3]
4. Omega-6 vetzuren helpen bij herstel en groei
Ten slotte spelen omega-6 vetzuren een belangrijke rol bij de groei van weefsel en het lichaam als geheel. Ook voor het helen van wonden en schade aan ander weefsel zijn deze vetzuren belangrijk.
Linolzuur: het bekendste omega-6 vetzuur
Linolzuur is een het bekendste omega-6 vetzuur. Linolzuur, dat van nature voorkomt in bepaalde voedingsmiddelen zoals lijnzaad en lijnzaadolie, heeft enkele noemenswaardige gezondheidsvoordelen voor het lichaam.
1. Linolzuur beschermt tegen hart- en vaatziekten
Onderzoek heeft reeds uitgewezen dat linolzuur het lichaam beschermt tegen hart- en vaatziekten. Wel belangrijk is dat het gaat om onbewerkt linolzuur, dat van nature in voeding of bepaalde supplementen voorkomt.
2. Linolzuur beschermt tegen diabetes
Daarbij zou linolzuur ook bescherming kunnen bieden tegen diabetes. Dit komt doordat het zuur de insulineresistentie van het lichaam verbetert, waardoor suikers en de bloedsuikerspiegel van het lichaam beter gereguleerd kunnen worden.
3. Linolzuur vermindert het visceraal vetgehalte
Vervolgens zorgt linolzuur ook voor het verminderen van gevaarlijk vet dat zich tussen de organen bevindt, zogenaamd visceraal vet. Dit effect werd vastgesteld bij inname van niet meer dan 1,5 theelepeltjes per dag.[4]
4. Linolzuur zorgt voor goede bloedwaarden
Wie regelmatig voeding eet waar onbewerkt linolzuur in aanwezig is, zal gezonder bloed hebben en minder cholesterol. Ook dit heeft als rechtstreeks effect dat het risico op diabetes kleiner wordt.[5]
5. Linolzuur verlengt de levensduur
Ten slotte zou linolzuur in zijn onbewerkte vorm ook kunnen bijdragen tot een langere levensduur. Dit komt mede doordat het ook aderen en hart in goede gezondheid houdt en zodoende de kans op chronische ziektes én acute aandoeningen verlaagt.[6]
Bronnen