3 grote vergissingen bij de aankoop van en het gebruik van voedingssupplementen
Gepubliceerd op 21 juni 2016 - Laatst bijgewerkt op 20 oktober 2021
Laatst bijgewerkt op 20 oktober 2021
Als je een nieuweling bent in de wereld van de supplementen, weet je intussen wellicht al hoe verwarrend alle info en opties kunnen zijn. Met zoveel opties ter beschikking is het moeilijk om te weten wat je moet doen.
Vergissing 1: je neemt ze op een verkeerde manier in
We krijgen vaak de vraag: Hoe moet ik supplementen nu eigenlijk innemen? Zou ik ze best innemen samen met voedsel? Moet ik ze nemen samen met, of zonder mijn medicijnen? En doet het er eigenlijk wel toe?
Heel eenvoudig: het antwoord is ja!
Hier zijn een paar vuistregels:
- Multivitamines worden het best samen met voeding ingenomen. Waarom? Omdat je er op die manier zeker van bent dat je je maag niet extra gaat belasten. Sommige mensen zijn op dit vlak gevoeliger dan andere.
- Vetoplossende voedingstoffen worden hebt best genomen samen met een maaltijd die vet bevat. Hieronder vallen vitamine A, D, E en K. Het includeert ook supplementen zoals CoQ10, visolie en curcumine. Het is zeker geen goed om een vetoplossende voedingstof in te nemen op een lege maag want dan zal je niet de beste absorptie verkrijgen.
- Sommige supplementen worden dan weer best met een lege maag genomen. Hieronder rekenen we onder meer aminozuren zoals L-tryptophan en L-carnitine. Aminozuren gaan op die manier de strijd aan om beter te absorberen.
- Medicijnen neem je best niet samen met supplementen in, omdat ze de werking van de medicijnen kunnen verstoren. Dit is zeker het geval voor mineralen. De supplementen kunnen ook de absorptie van de medicijnen verstoren, en mogelijk de tijd waarop ze in je bloed pieken vertragen. Dit is zeker het geval voor supplementen met vezels.
- Laat ten minste twee uur tussen de inname van je medicijnen en je supplementen. Als je niet zeker van je stuk bent, vraag je het best nog eens aan je apotheker. Zoals altijd is het beter veilig te spelen dan later te moeten ervaren dat je er verkeerd aan gedaan hebt.
Vergissing 2: de verkeerde vorm kopen
In de winkel of bij de apotheker worden je met zodanig veel opties geconfronteerd dat je niet goed weet welke vorm van supplement je moet kopen of dat je er zomaar een uitneemt zonder er goed over na te denken.
We hopen dat we dit kunnen veranderen, want de juiste vorm doet er wel degelijk toe. Waar je bij het kopen van supplementen wel moet op letten, is dat je een supplement van hoge kwaliteit koopt met de nodige absorbende eigenschappen.
Hier is een voorbeeld. Als je een overtuigd en regelmatig gebruiker van supplementen bent, zal je wellicht al gemerkt hebben dat er tal van types magnesium in de winkel verkrijgbaar zijn.
Zo vind je onder meer magnesium in de vorm van citraat, glycinaat, oxide en noem maar op. Weet echter wel dat geen van deze vormen van magnesium ideaal zijn als je bekommerd bent over de gezondheid van je brein.
Voor de niet goed geïnformeerde consument zijn al deze vormen van magnesium eender, maar dat zijn ze zeker en vast niet. Als we het over de gezondheid van je brein hebben, is het ideaal om magnesium onder de vorm van threonaat in te nemen.
Nog een andere algemene regel die je moet volgen: als je gaat voor de aankoop van mineralen, moet je op zoek naar de chelaatversies; dit is waar het mineraal is bevestigd aan een aminozuur of een organische verbinding. Deze vormen van mineralen worden ook beter geabsorbeerd.
Vergissing 3: verkeerd opslaan van de supplementen
De supplementen op de juiste plaats opslaan kan een groot verschil uitmaken voor het intact houden van de kwaliteit en de kracht ervan. Het is zelfs zo – geloof het of niet – dat de meest belangrijke bedreiging voor uw supplementen vocht is. Water kan de ingrediënten doen oxideren en beschadigen, dus houdt hier rekening mee en bewaar je supplementen op een droge plaats.
Hoge temperaturen kunnen even zo een probleem vormen, omdat ze kunnen tussenbeide komen in de delicate structuur van een voedingstof en dit zelfs in die mate dat ze de stoffen kunnen afbreken.
Conclusie is dus dat je supplementen moeten bewaard worden op een koele, droge plaats. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is de badkamer zeker geen goede plaats om je supplementen te bewaren.