Medische mythes in verband met kanker
Gepubliceerd op 16 september, 2021
Laatst bijgewerkt op 16 september 2021
Mythes ontstaan vaak rond veel voorkomende aandoeningen. Het is dan ook geen verrassing dat mensen kanker verkeerd begrijpen.
“Kanker” is een algemene term voor een groep ziekten die elk deel van het lichaam kunnen aantasten. Deze verscheidenheid geeft olie op het vuur van de verwarring.
In dit artikel hopen we enkele mythes te ontkrachten en deze veel voorkomende en gevarieerde groep ziekten te verduidelijken.
1. Kanker is een doodvonnis
Kanker is geen doodvonnis. Naarmate wetenschappers kanker beter begrijpen en betere behandelingen ontwikkelen, blijven de genezingspercentages verbeteren.
In het Verenigd Koninkrijk, bijvoorbeeld, zijn de overlevingskansen in de afgelopen 40 jaar verdubbeld. Het is ook vermeldenswaard dat de overlevingspercentages aanzienlijk variëren afhankelijk van het type kanker. De overlevingskans voor zaadbalkanker bijvoorbeeld 98%, terwijl de overlevingskans voor alvleesklierkanker slechts 1% is.
2. Kanker is besmettelijk
Niet waar, iemand met kanker kan het niet op anderen overdragen. Sommige seksueel overdraagbare aandoeningen, waaronder het humaan papillomavirus (HPV) en hepatitis B en C, kunnen echter kanker van de baarmoederhals en de lever veroorzaken. In deze gevallen veroorzaakt een besmettelijke stof de kanker, maar is de kanker zelf niet besmettelijk.
3. Mobiele telefoons veroorzaken kanker
Tot op heden is er geen bewijs dat mobiele telefoons kanker veroorzaken. Deze toestellen zenden radiofrequente straling (radiogolven), een vorm van niet-ioniserende straling, uit. Het lichaam absorbeert deze straling.
Wetenschappers weten dat blootstelling aan ioniserende straling, bijvoorbeeld röntgenstraling, het risico op kanker verhoogt. Radiofrequente straling is echter niet-ioniserende straling, waardoor het risico op kanker niet toeneemt.
4. Elektriciteitskabels veroorzaken kanker
De extreem laagfrequente (ELF) magnetische velden die door hoogspanningsleidingen worden geproduceerd, zijn niet-ioniserend en veroorzaken geen kanker. Dit wordt bevestigd door verschillende studies bij ratten en muizen.
Wat werd in sommige studies een lichte toename gevonden van het risico op leukemie bij kinderen die in de buurt van hoogspanningsleidingen wonen. De redenen hiervoor blijven echter onduidelijk.
5. Kunstmatige zoetstoffen veroorzaken kanker
Tot op heden is er geen goed bewijs dat kunstmatige zoetstoffen het risico op kanker verhogen. In vroege studies bij laboratoriumdieren werd soms een link gevonden tussen kanker en zoetstoffen zoals sacharine, maar deze bevindingen werden nooit bij mensen gevonden.
6. Kankerchirurgie veroorzaakt verdere verspreiding van de kanker
Dit is een gedeeltelijke mythe. Het is waar dat kankeroperaties de kanker kunnen doen uitzaaien, maar dit is zeldzaam. Zo legt de American Cancer Society[1] uit: “Vooruitgang in de apparatuur die tijdens de operatie wordt gebruikt en meer gedetailleerde beeldvormingstests hebben geholpen om dit risico tot een minimum te beperken.”
Een verwante mythe zegt dat een tumor sneller zal groeien of uitzaaien naar andere delen van het lichaam als hij aan de lucht wordt blootgesteld. Dit is niet waar.
7. Kruidengeneesmiddelen kunnen kanker genezen
Er is geen bewijs dat kruidengeneesmiddelen kanker kunnen genezen of behandelen.
Sommige mensen vinden echter dat bepaalde alternatieve therapieën, zoals acupunctuur, meditatie en yoga, helpen bij de psychologische stress die met kanker gepaard gaat en bij sommige bijwerkingen van de kankerbehandeling. Het feit dat iets “natuurlijk” is, betekent niet dat het ook veilig is.
In sommige omstandigheden kunnen kruidensupplementen schadelijk zijn voor de gezondheid. Zo kan sint-janskruid ervoor zorgen dat bepaalde medicijnen tegen kanker niet zo goed werken als zou moeten.
8. Kanker zit in de familie
Hoewel sommige vormen van kanker erfelijk zijn, gaat het hier om een minderheid van de gevallen: naar schatting 3-10% van de gevallen van kanker is het gevolg van mutaties die van de ouders worden geërfd.
Omdat mensen meer kans hebben om kanker te krijgen naarmate ze ouder worden, en mensen tegenwoordig langer leven, is het niet ongewoon dat mensen enkele familieleden hebben die kanker krijgen. Dit zou kunnen helpen verklaren waarom deze mythe blijft bestaan.
9. Kanker komt altijd terug
Gelukkig is deze bewering een mythe en totaal niet waar. De huidige therapieën voor kanker worden steeds beter en wel in die mate dat de kans op totale genezing van kanker steeds groter wordt.
Echter zullen verschillende soorten kanker een duidelijk verschillend vermogen hebben om genezen te worden, en verschillende soorten kanker zullen ook verschillende tijdsbestekken hebben waarbinnen ze typisch terugkeren. Om die reden is het niet altijd duidelijk wanneer een patiënt precies helemaal genezen is.
10. Er is geen kuur voor kanker
Gelukkig is dit ook een mythe. Naarmate de wetenschap dieper graaft in de mechanismen achter kanker, worden de behandelingen steeds effectiever.
Zo hebben sommige kankersoorten, zoals teelbal- en schildklierkanker, een genezingspercentage van 60%. Met genezingspercentage bedoelen we de populatie van kankerpatiënten die dezelfde levensverwachting heeft als de algemene bevolking. Ook borst-, prostaat- en blaaskanker hebben genezingspercentages van rond de 50%.
Sommige kankersoorten kunnen worden uitgeroeid, maar helaas niet alle kankersoorten kunnen volledig worden genezen. Er is voortdurend optimisme dat de genezingspercentages toenemen gezien de voortdurende aandacht voor screening en betere behandelingen (denk maar aan immunotherapie).[2]
Bronnen
↑1 | 2021, American Cancer Society |
---|---|
↑2 | 27 april 2021, Medical myths: All about cancer |