De rol van broccoli in de strijd tegen preventie van kanker
Gepubliceerd op 15 juli 2015 - Laatst bijgewerkt op 22 juni 2020
Laatst bijgewerkt op 22 juni 2020
Iedereen weet ergens in zijn achterhoofd wel dat we eigenlijk meer fruit en groenten zouden moeten eten om zo onze gezondheid te verbeteren, en misschien zelfs onze levensverwachting met meer dan maar een paar jaar te kunnen verlengen.
Maar wat mensen zich niet altijd realiseren is dat bepaalde van deze voedingsstoffen wel echt heel erg goed voor ons lichaam en onze gezondheid zijn. Meer bepaald zijn de meeste mensen er zich niet van bewust hoe de verschillende soorten groenten en fruit een uitgesproken weldadig effect op ons kunnen hebben.
Een broccoli is één voedsel maar om er één te noemen die eigenlijk dagelijks of toch minstens één keer per week op het menu van elke persoon zou moeten staan en we geven u graag de reden waarom dit zo is.
Broccoli is een van de kruisbloemige planten met een grote potentie die gewoon op geregelde basis in ons boodschappenmandje moet liggen.
Kruisbloemige planten bestrijden de kankers
Kruisbloemige planten waaronder groenten zoals paksoi, broccoli,: spruitjes (in het Engels flatterend voor ons Belgen hardnekkig ‘Brussels sprouts’ genoemd), bloemkool en nog veel meer andere soorten.
Kruisbloemige planten krijgen deze naam mee omdat de vier blaadjes van een bloemen inderdaad een kruisvormige gemakkelijk te onderscheiden vorm aannemen.
Deze kruisbloemige planten en meer bepaald de groenten bevatten een aanzienlijk aandeel aan vezels, net zoals een overvloedige hoeveelheid van essentiële vitaminen en mineralen, elementen die volgens tal van wetenschappers een belangrijke hulp kunnen bieden bij de preventie van maagkanker.
In aanvulling op al deze nuttige stoffen bevatten de kruisbloemige groenten ook isiothiocynaten en indolen. Dit zijn bestanddelen die het lichaam kunnen helpen in de strijd van het verminderen van ontstekingen en ook helpen om schade aan ons DNA te voorkomen.
Broccoli en zijn belangrijke rol in de strijd voor de preventie van kanker
Er is intussen al wereldwijd heel wat onderzoeken gedaan die een sterk verband aangetoond tussen het eten van broccoli gedurende minstens drie keer per maand en een duidelijk aanwijsbare verlaging van de tekenen van kanker bij heel wat studieobjecten.
Een bepaalde studie van het Roswell Park Cancer Instute, een belangrijk instituut in het kader van de strijd tegen kanker, toonde aan dat de onderzoekers bij die deelnemers die drie keer per week broccoli aten niet minder dan 40% minder gevallen van blaaskanker konden optekenen.
Gelijkaardig onderzoek gaf opmerkelijke resultaten die werden naar voren gebracht tijdens een meeting van de Amerikaanse associatie van kankeronderzoek in het jaar 2012.
Het studieobject van dit onderzoek waren vrouwen met een diagnose van borstkanker.
Als resultaat van de studie werd de these naar voor gebracht dat er vrouwen die hun consumptie van kruisvormige groenten met een eerste plaats broccoli gevoelig verhoogden meteen ook een risico op de terugkeer van kanker met niet minder dan 35% wisten naar beneden te halen.
Als klap op de vuurpijl werd ook nog een daling van hun mortaliteitscijfer met een slordige 62% vastgesteld.
Internationale onderzoekers bevestigen deze gegevens
De Verenigde Staten is natuurlijk niet het enige land dat zijn aandacht toegespitst op onderzoek naar de connectie tussen het eten van kruisvormige planten en de bestrijding van kanker.
Zowel in Europese landen als Zwitserland en Italië keken wetenschappers naar het gegevens die intussen meerdere studies hebben weten te verzamelen en zij kwamen tot gelijkaardige conclusies over de positieve link tussen kruisvormige planten en dan meer bepaald groenten en de strijd tegen kanker.
Onder de meest opvallende resultaten was een terugdringing van niet minder dan 32% van de nierkankers bij deze patiënten die kruisvormige groenten gedurende minstens één keer per week aten.
Maar ook op het vlak van de andere kankers werden gelijkaardige resultaten vastgesteld. Zo verwijzen onder meer naar een vermindering van 17% bij patiënten die kruisvormige groenten aten in kankers in de mond, de borst en de rectale streek, en 28% vermindering bij esophageale kanker (beter bekend als slokdarmkanker).
De bewijslast van al deze onderzoeken en de analyse van de resultaten is zonneklaar.
Wanneer de vergelijking wordt gemaakt tussen zij die zeker een keer per week kruisvormige groenten eten met andere individuen die zelden of nooit deze groenten tot zich nemen, dan zijn de veggie eters, om ze zo te noemen, veel gezonder.
Het verschil in de percentages van kankers tussen zij die wel en niet of weinig kruisvormige groenten eten is zo significant over heel de lijn dat de conclusie simpel en eenvormig kan zijn: we moeten er gewoon veel van blijven eten!