Gezondheidswinkel

ondersteun je lichaam op een gezonde manier

  • Gratis E-boeken
  • Vitamines & Supplementen
  • Kwalen & Aandoeningen
  • Dieet & Voeding
  • Video’s
Home / Kwalen & Aandoeningen / Studie koppelt glucosamine en chondroïtine aan verminderde sterftecijfers

Studie koppelt glucosamine en chondroïtine aan verminderde sterftecijfers

19 januari 2021

Glucosamine en chondroïtine worden meestal gebundeld als voedingssupplement, en een nieuwe studie suggereert dat het nemen van deze stoffen het sterftecijfer aanzienlijk kan doen dalen.

Deze bevinding bouwt voort op een eerdere epidemiologische studie die aantoont dat suppletie met glucosamine correleert met een verminderd aantal sterfgevallen door eender welke oorzaak.[1]

Wat zijn glucosamine en chondroïtine?

Glucosamine en chondroïtine zijn beide structurele componenten van het kraakbeen, het weefsel dat de gewrichten opvangt. Elk van hen wordt op natuurlijke wijze in het lichaam geproduceerd, maar ze zijn ook beschikbaar als voedingssupplementen.

Glucosamine is een polysaccharide die voorkomt in kraakbeenachtige gewrichtsweefsels, botten, huid, ligamenten en nagels, en het is betrokken bij de eiwit- en lipidensynthese. Het zit in het vocht tussen de gewrichten, waar het helpt om de wrijving op de gewrichtsoppervlakken te verminderen. Glucosamine is van nature aanwezig in sommige dierlijke weefsels, zoals schelpen en dierlijke botten, en zelfs in sommige soorten schimmels.

Chondroïtine is een minder goed bestudeerde molecule dan glucosamine, maar wordt er vaak aan gekoppeld, omdat uit sommige onderzoeken blijkt dat het ontstekingsremmende eigenschappen heeft. Chondroïtine komt van nature voor in dierlijk weefsel, vooral in de gewrichten en ander bindweefsel. Deze bronnen zijn echter veel lager dan de typische doses die in chondroïtine-supplementen worden gegeven.

Vreemd genoeg is het, gezien het gangbare gebruik voor gewrichtspijn, onduidelijk of glucosamine helpt bij artrose in de knieën of in andere gewrichten. De resultaten van eerdere studies suggereren ook dat chondroïtine niet helpt bij artrose-pijn in de knieën, de heupen of andere gewrichten.

Resultaten van de studie

In de nieuwe studie werd gekeken naar de gegevens van meer dan 16.000 deelnemers die glucosamine en chondroïtine gebruikten, met bijzondere aandacht voor zowel cardiovasculaire sterfte als sterfte door andere oorzaken.[2]

Na controle voor de leeftijd werd de suppletie met glucosamine en chondroïtine gekoppeld aan een vermindering van 65% van de cardiovasculaire mortaliteit en een vermindering van 39% van de mortaliteit door alle oorzaken.

De meest waarschijnlijke reden voor deze grote invloed op het sterftecijfer ligt in de vermindering van de ontstekingen en de daarmee gepaard gaande cytokinen. In een eerdere studie bleek dat het niveau van C-reactief eiwit, een veelgebruikte biomarker voor systemische ontstekingen, in een testgroep die glucosamine en chondroïtine innam met 23% was verlaagd in vergelijking met een placebogroep. Dezelfde studie toonde aan dat de cytokine-activiteit in de testgroep ook significant verminderd was.[3]

De onderzoekers wijzen ook op een andere studie die aantoont dat glucosamine de grootte van lipoproteïne met een lage dichtheid en het vermogen om te binden beïnvloedt.[4] Dit is mogelijk een manier waarop glucosamine de ontwikkeling van atherosclerose alsook de cardiovasculaire mortaliteit kan verminderen.

De resultaten suggereren kortom dat er een sterk verband bestaat tussen de inname van glucosamine en chondroïtine, en de daaruit voortvloeiende afname van de sterftecijfers. Dit is waarschijnlijk toe te schrijven aan een algemene vermindering van de systemische ontstekingen. [5]

Bronnen[+]

↑1 6 april 2020, Associations of regular glucosamine use with all-cause and cause-specific mortality: a large prospective cohort study
↑2 november 2020, Glucosamine/Chondroitin and Mortality in a US NHANES Cohort
↑3 26 februari 2015, Randomized trial of glucosamine and chondroitin supplementation on inflammation and oxidative stress biomarkers and plasma proteomics profiles in healthy humans
↑4 januari 2002, Arterial smooth muscle cell proteoglycans synthesized in the presence of glucosamine demonstrate reduced binding to LDL
↑5 7 december 2020, Study Links Glucosamine and Chondroitin to Reduced Mortality

Andere interessante artikels:

  1. Blauwe bosbessen bieden tal van gezondheidsvoordelen
  2. Hoe kan ik aderverkalking verminderen?
  3. Cholesterol: goed of slecht? Deel 1: LDL cholesterol
  4. Doe aan labo screening
  5. Hartritmestoornissen: soorten en onderzoeksmethodes
  6. Het ABC van leverklachten en problemen
  7. Mariadistel voor de behandeling van vervette lever
  8. Studie: de zoutconsumptie verminderen leidt tot een lagere bloeddruk
  9. Goede cholesterolniveaus boosten
  10. Kunnen veranderingen in levensstijl helpen bij aderverkalking?
  11. Kurkuma kan sporten bij hartfalen terug mogelijk maken
  12. Types ontstekingen en hoe je ze kan voorkomen
  13. Een dutje doen helpt tegen hoge bloeddruk
  14. Doorbloeding verbeteren met supplementen, voeding en beweging
  15. Vitamine D tekort bij kinderen doet bloeddruk stijgen
  16. Slechte gewoonten die je triglyceriden doen toenemen
  17. Het verschil tussen virale en bacteriële infecties
  18. Overmatige triglyceriden in het bloed kunnen orgaanschade veroorzaken
  19. Zeewier als veelbelovende behandeling tegen Covid-19
  20. Cholesterol en triglyceriden voorspellen grote cardiovasculaire gebeurtenissen

Categorie: Hart & Vaatziekten, Kwalen & Aandoeningen

Meest recente artikels

  • Bruin vet beschermt tegen chronische ziekten
  • Studie onthult nieuw verband tussen overgewicht en artrose
  • 8 tips om gezond ouder te worden
  • Positief zijn over ouder worden verlengt de levensduur met 7,5 jaar
  • Effecten van caloriebeperking op cognitieve achteruitgang
  • Cookiebeleid
  • Privacy

Copyright De Gezondheidswinkel© 2021

Deze site gebruikt cookies. Lees meer over privacy en cookies.