Volle melk verlaagt de cholesterol
Gepubliceerd op 21 april 2018 - Laatst bijgewerkt op 24 juni 2020
Laatst bijgewerkt op 24 juni 2020
In een wereld waar vet taboe is, kiezen we meestal voor halfvolle of magere melkproducten. Dat is een prima keuze wanneer je gewicht probeert te verliezen, maar in geval van cholesterol is volle melk eigenlijk een betere keuze.
Uit onderzoek blijkt dat de consumptie van volle melk de cholesterolwaarden meer doet dalen in vergelijking met magere melk. Magere melkproducten worden doorgaans gepromoot als positief bij gewichtsverlies en de preventie van hartziekten. Deze aanbevelingen kwamen er echter vooraleer het effect van vet op de gezondheid van het hart werd nagegaan.
Recentelijk werden verschillende studies gevoerd om na te gaan of magere melk al dan niet de gezondheid van het hart ondersteunt. Tot op heden werd geen bewijs gevonden dat magere melk een betere optie is dan volle melk wat betreft cholesterolniveaus. Andere studies hebben aangetoond dat volle melk het risico op type 2-diabetes kan verminderen.
In een recente studie gevoerd aan de universiteit van Kopenhagen werd nagegaan wat de effecten van melkconsumptie (500 ml/dag) waren. Elke drie weken werd gewisseld tussen magere en volle melk. De deelnemers werden vervolgens op cholesterolniveaus getest om te zien wat het effect van de melk was.
Hieruit bleek dat het niveau van slechte LDL-cholesterol niet veel verschilde, maar dat het niveau goede HDL-cholesterol toenam bij volle melk. Wanneer er meer HDL-cholesterol in het lichaam aanwezig is, betekent dit dat meer LDL-cholesterol verwijderd kan worden, wat gezonder is voor het hart.
Als je aan hoge cholesterol lijdt, is het dus een prima idee om te switchen naar volle melk. Mager voedsel werkt het best bij gewichtsverlies en het de gezondheid van het hart, maar dit is niet het geval voor melk.