Heb jij ooit mangosteen geproefd?
Gepubliceerd op 20 juli 2018 - Laatst bijgewerkt op 13 augustus 2025
Laatst bijgewerkt op 13 augustus 2025
Dat fruit eten gezond is, weet iedereen. De laatste jaren is er meer en meer interesse voor de Aziatische vrucht mangosteen.
Mangosteen komt voor in de regenwouden van Maleisië, de Filippijnen, Sri Lanka en Indonesië, en lijkt aan de buitenkant op een pruim. De donkerrode of paarse schil is bedekt met dikke “bloembladen”. Onder de huid zit een roodachtige laag en binnenin is de witte vrucht in partjes verdeeld zoals een sinaasappel.
Mangosteen komt voor in de regenwouden van Maleisië, de Filippijnen, Sri Lanka en Indonesië, en lijkt aan de buitenkant op een pruim. De donkerrode of paarse schil is bedekt met dikke “bloembladen”. Onder de huid zit dan weer een dikke, roodachtige laag en binnenin is de witte vrucht in secties verdeeld zoals een sinaasappel.

Voedingswaarde en voedingsstoffen
Een portie van 100 gram mangosteen bevat meer dan 5 gram vezels en levert diverse vitamines zoals vitamine A, C, B1 (thiamine), B3 (niacine), B5 (pantotheenzuur) en folaat, evenals mineralen zoals koper, mangaan, kalium en magnesium. Deze voedingsstoffen dragen bij aan normale lichaamsfuncties, zoals de werking van het immuunsysteem, het behoud van normale bloeddruk en de bescherming van cellen tegen oxidatieve stress.
Traditioneel gebruik
In verschillende culturen wordt mangosteen traditioneel gebruikt ter ondersteuning van het algemene welzijn en bij huidverzorging†. Deze toepassingen zijn gebaseerd op traditioneel gebruik en niet op algemeen aanvaard wetenschappelijk bewijs.
Onderzoek naar bestanddelen
Mangosteen bevat xanthonen, een groep polyfenolen met antioxidatieve eigenschappen in laboratoriumonderzoek. Er wordt onderzoek gedaan naar de mogelijke invloed van deze stoffen op biologische processen in het lichaam. Bevindingen uit cel- en dieronderzoek geven aanwijzingen voor effecten, maar deze zijn nog niet bevestigd in voldoende studies bij mensen.
Conclusie
Mangosteen is een tropische vrucht die niet alleen geliefd is om haar zoete smaak, maar ook om haar plaats in de traditionele voeding en cultuur van verschillende Aziatische landen. Het fruit bevat van nature vitamines, mineralen en polyfenolen zoals xanthonen. Sommige van deze stoffen, zoals vitamine C, dragen bij tot de bescherming van cellen tegen oxidatieve stress. Wetenschappelijk onderzoek naar deze effecten bij mensen loopt nog, waardoor geen medische werking kan worden gegarandeerd.
