Heb jij ooit mangosteen geproefd?
Gepubliceerd op 20 juli 2018 - Laatst bijgewerkt op 18 juli 2022
Laatst bijgewerkt op 18 juli 2022
Dat fruit eten gezond is, weet iedereen. De laatste jaren is er meer en meer interesse voor de Aziatische vrucht mangosteen.
Mangosteen komt voor in de regenwouden van Maleisië, de Filippijnen, Sri Lanka en Indonesië, en lijkt aan de buitenkant op een pruim. De donkerrode of paarse schil is bedekt met dikke “bloembladen”. Onder de huid zit dan weer een dikke, roodachtige laag en binnenin is de witte vrucht in secties verdeeld zoals een sinaasappel.
Wat zijn de gezondheidsvoordelen van mangosteen?
Mangosteen helpt bij de behandeling van huidinfecties, acne, wonden, chronische diarree en cholera. Een afkooksel van de schil wordt eveneens gebruikt bij blaasontstekingen en gonorroe, en bij spruw en urineweg-aandoeningen. In Maleisië wordt soms een infuus met mangosteen toegediend om menstruatieklachten te verminderen.
Een portie van 100 gram mangosteen bevat meer dan 5 gram vezels en dit helpt bij het verwijderen van afvalstoffen uit het lichaam. Mangosteen bevat bovendien diverse vitamines zoals vitamine A, C, een reeks vitamines van het B-complex (thiamine, niacine, pantotheenzuur en folaat), evenals mineralen zoals koper, mangaan, kalium en magnesium.
Door die vitamines en mineralen heeft mangosteen een positieve invloed op onder andere diabetes, overgewicht, neuropathie, maculadegeneratie, artritis, bloeddruk en de immuniteit in het algemeen.
Van een verminderde histamine-intolerantie tot een verbeterde hersenfunctie
Mangosteen helpt bij de behandeling van schimmelinfecties, waaronder Candida albicans, een infectie die veroorzaakt wordt door overmatige suiker- en graanconsumptie, hoge stressniveaus en het in contact komen met bepaalde parasieten, schimmels en virussen.
Overmatige schimmelgroei kan op zijn beurt leiden tot histamine-intolerantie. Symptomen hiervan zijn uitslag of een loopneus na het eten van bepaalde voedingsmiddelen, voedselallergieën, zin in suiker, constant moe of ziek zijn, eczeem en terugkerende schimmelinfecties.
Uit studies blijkt bovendien dat mangosteen de hersenen beschermt tegen schade veroorzaakt door glutamaat, een opwekkende neurotransmitter. Te veel glutamaat kan leiden to neurologische schade en de productie van meer vrije radicalen in de hersenen. Om die reden heeft mangosteen ook veelbelovende effecten bij de ziekte van Parkinson.
Recent onderzoek heeft daarnaast aangetoond dat xanthonen de opbouw van amyloïde bètaproteïne, die leidt tot neurodegeneratie en de ziekte van Alzheimer, maar ook optreedt bij hersenschuddingen en traumatische hersenletsels, verhinderen.
Xanthonen in mangosteen
Mangosteen bevat een grote hoeveelheid xanthonen. Xanthonen hebben antioxidante, ontstekingsremmende, antibacteriële en antivirale functies, en remmen de groei van tumoren. Xanthonen reguleren bovendien de groei van cellen.
Uit onderzoek blijkt dat xanthonen in mangosteen de groei van kankercellen kunnen verhinderen. De hoogste activiteit werd gemeten bij borstkanker, leukemie, longkanker, tongkanker, leverkanker, bijnierkanker en dikkedarmkanker.
Dagelijks kleine hoeveelheden mangosteensap drinken kan helpen bij het verbeteren van de gezondheid.