Ginkgo Biloba voor geheugen en concentratie
Gepubliceerd op 19 december 2018 - Laatst bijgewerkt op 05 augustus 2021
Laatst bijgewerkt op 5 augustus 2021
Over Ginkgo Biloba als wondermiddel wordt veel gepraat. Bij de meeste mensen is het echter niet duidelijk wat Ginkgo Biloba precies doet. In dit artikel bespreken we de oorsprong, de werking, de gezondheidsvoordelen en de mogelijke bijwerkingen.
Wat is Ginkgo Biloba?
Ginkgo Biloba-extracten worden gehaald uit de bladeren en soms uit de zaden van de Ginkgo Biloba-boom, en worden in de traditionele Chinese geneeskunde al vele duizenden jaren gebruikt.
Ginkgo Biloba is trouwens geen geneesmiddel, maar een voedingssupplement. Ginkgo Biloba komt in de vorm van vloeibare extracten (bijvoorbeeld in thee), capsules en tabletten.
Hoewel de voordelen van Ginkgo Biloba nog niet volledig gekend zijn, worden er eigenschappen aan toegeschreven met de volgende werking:
- Verbetert de bloedstroom in de hersenen en de rest van het lichaam.
- Vermindert het ontstaan van ontstekingen.
- Werkt als een antioxidant (zoals vitamine E) om celbeschadiging tegen te gaan.
- Verbetert het geheugen bij mensen met geheugenproblemen.
Werkzame producten in Ginkgo Biloba
Ginkgo Biloba bevat de antioxidante stoffen ginkgo flavone glycosiden, terpene moleculen (ginkgolides en bilobalide) alsook organische zuren. Antioxidanten bevechten de schadelijke effecten van vrije radicalen.
De speciale terpeen moleculen geven Ginkgo biloba haar vermogen om te vechten tegen veroudering. Op die manier verbetert Ginkgo Biloba de bloedsomloop, vermindert het ontstekingen en beschermt het de hersencellen tegen schade veroorzaakt door gebrek aan zuurstof.
Gebruik van Ginkgo Biloba
Ginkgo Biloba kan voor tal van doeleinden gebruikt worden. Uit onderzoek blijkt dat het de volgende stoornissen verbetert:
- Bloedcirculatiestoornissen.
- Astma en allergieën.
- Blaasontstekingen.
- Artritis.
- Prikkelbare darmsyndroom.
- Premenstrueel syndroom.
- Duizeligheid.
- Hoofdpijn en migraine.
- Glaucoom en maculadegeneratie.
- Tinnitus of suizende oren.
- Een verminderd libido.
- Beginnende dementie en Alzheimer.
- Concentratieproblemen, angst, stress en stemmingswisselingen.
Ginkgo-bladeren zouden stoffen bevatten die het bloed verdunnen en de spierkracht in de wanden van de bloedvaten versterkt, waardoor de bloeddoorstroming verbetert.
Ginkgo-zaden bevatten stoffen die bacteriële en schimmelinfecties in het lichaam zouden kunnen doden. De zaden bevatten echter ook een toxine die in grotere hoeveelheden bijwerkingen kunnen geven zoals een beroerte en bewustzijnsverlies.
Ginkgo Biloba na beroerte
Een studie gevoerd aan de Nanjing University Medical School, met patiënten uit vijf Chinese ziekenhuizen, ging na wat de effecten van Ginkgo Biloba op een beroerte zijn. Alle 330 deelnemers begonnen de proef binnen een week na een ischemische beroerte. De gemiddelde leeftijd van de patiënten was 64. Ongeveer de helft kreeg dagelijks 450 mg Ginkgo Biloba toegediend, naast 100 mg aspirine, terwijl de rest alleen de aspirine kreeg.
Tijdens een beroerte wordt het bloed dat vitale delen van de hersenen levert onderbroken, wat vaak leidt tot een verminderd geheugen en een afname van de organisatorische en redeneervaardigheden van patiënten. Onderzoekers wilden zien of het combineren van Ginkgo Biloba en aspirine kan helpen de cognitieve achteruitgang te verminderen of te stoppen. Uit de studie blijkt dat Ginkgo Biloba de cognitieve vaardigheden na een beroerte kan verbeteren.
Ginkgo Biloba bijwerkingen
Ginkgo Biloba lijkt bij normale dosissen een veilig product te zijn en heeft weinig bijwerkingen. Direct contact met de pulp van de Ginkgo Biloba vrucht blijkt een vergelijkbare vergiftigingsreactie te hebben zoals deze die klimop op de huid kan veroorzaken, maar deze reactie heeft men niet met de orale supplementen omdat hiervoor vooral de bladeren en soms de zaden van de boom gebruikt worden.
Deskundigen weten nog niet of Ginkgo Biloba veilig is voor zwangere vrouwen of deze die borstvoeding geven. Daarom is het aangeraden steeds een arts te contacteren alvorens met het product te starten.
Bloedstollingproblemen zijn de enige grote complicatie die het gebruik van Ginkgo Biloba kan beïnvloeden. Toch is de kans op bloedingen zeer laag omdat het geen grote schommelingen geeft in de bloedstolling. Hoe dan ook is Ginkgo Biloba niet aanbevolen voor mensen die bloedverdunnende medicijnen nemen. Het gecombineerde effect van Ginkgo Biloba en deze geneesmiddelen kan wel schadelijk zijn.
Andere bijwerkingen bij een te hoge dosis kunnen zijn: problemen met de spijsvertering (diarree, misselijkheid, indigestie, braken), hoofdpijn, allergische huidreacties of spierzwakte.
Omwille van de bijwerkingen is het altijd nuttig de behandelende arts in te lichten als men Ginkgo Biloba-supplementen neemt. De arts kan altijd nakijken of deze wel interessant zijn om samen met de reeds voorgeschreven medicatie in te nemen.
Dosering van Ginkgo Biloba
Ginkgo Biloba geef je best niet aan kinderen omdat de mogelijke bloedstollingproblemen bij hen ernstige gevolgen kunnen hebben.
Voor volwassenen raadt men een dosis aan van 120 mg per dag verdeeld in twee of drie dosissen. Voor volwassenen kan men de eerste resultaten vaak zien na vier tot zes weken, maar men moet het product na deze periode blijven doornemen. De maximale werking bereikt men pas na zes maanden.
Bronnen
Wat is Ginkgo Biloba
Voordelen van Ginkgo Biloba
Ginkgo Biloba bijwerkingen
Ginkgo Biloba na beroerte