Gezondheidswinkel

ondersteun je lichaam op een gezonde manier

  • Gratis E-boeken
  • Vitamines & Supplementen
  • Kwalen & Aandoeningen
  • Dieet & Voeding
  • Video’s
Home / Dieet & Voeding / Effecten van caloriebeperking op cognitieve achteruitgang

Effecten van caloriebeperking op cognitieve achteruitgang

9 februari 2021

De beperking van het aantal calorieën vertraagt veroudering en het leven aanzienlijk verlengen. Alle mechanismen van veroudering – de vormen van schade die zich ophopen in oude weefsels en de gevolgen van die schade – worden hierdoor beïnvloed.

Er bestaat echter een verschil tussen levenslange calorierestrictie en calorierestrictie op latere leeftijd. Hersenschade is bijvoorbeeld een fenomeen dat zich over lange tijd uitstrekt en om die reden moeilijker ongedaan gemaakt kan worden door op latere leeftijd je dieet te veranderen.[1]

Het nut van caloriebeperking

Caloriebeperking bestaat uit het verminderen van de dagelijkse calorie-inname met behoud van essentiële voedingsstoffen zonder dat er risico op ondervoeding bestaat. Een vermindering van de dagelijkse calorie-inname met 20-40% wordt als een matige caloriebeperking beschouwd.

Caloriebeperking wordt dusdanig beschouwd als de meest effectieve niet-farmacologische interventie om aan ouderdom gerelateerde ziekten tegen te gaan en de levensduur te verlengen.

Gunstige effecten zijn bewezen bij onder meer de ziekte van Parkinson, de ziekte van Alzheimer en neuro-endocriene stoornissen.[2] De effecten van caloriebeperking op de cognitie zijn echter controversieel, omdat ze verschillen naargelang intensiteit, duur en periode.

Uit dierproeven blijkt dat een calorierestrictie tussen 20% en 40% in de eerste maand van hun leven helpt om leeftijdsgebonden cognitieve achteruitgang te verminderen. Dit gaat zowel over gezonde als pathologische veroudering, zoals bij alzheimer. Daarnaast helpt caloriebeperking tevens om cognitieve achteruitgang als gevolg van obesitas en hersenletsels te verminderen.

Tot slot kan caloriebeperking de cognitie verbeteren, wanneer het met een matige intensiteit en vroeg in het leven wordt uitgevoerd. Wanneer het intensief en op latere leeftijd wordt geïntroduceerd, kan calorierestrictie schadelijk zijn voor de cognitie.

Met calorierestrictie is het wel opletten geblazen. Bepaalde studies met mensen hebben aangetoond dat calorierestrictie zelfs schadelijk kan zijn, wat kan leiden tot bloedarmoede, verlies van spiermassa, verminderde botmineraaldichtheid, zwakte en prikkelbaarheid.[3]

Het kan dus nuttig zijn om je calorie-inname te beperken en bij voorkeur start je daarmee op jonge leeftijd. Gezonder eten, en ook minder eten, helpt om je brein en lichaam gezond te houden.

Ontvang elke dinsdag onze nieuwsbrief met 2 nieuwe artikels in je inbox 👇

 

Bronnen[+]

↑1 11 januari 2021, Effects of Calorie Restriction on Cognitive Decline
↑2 2011, Role of sirtuins and calorie restriction in neuroprotection: implications in Alzheimer’s and Parkinson’s diseases
↑3 december 2020, Does calorie restriction improve cognition?

Andere interessante artikels:

  1. Geschiedenis en geneeskrachtige werking van granaatappels
  2. Mangosteen, werkzame delen en medicinale werking
  3. Kurkuma in de strijd tegen hartproblemen en kanker
  4. Voedsel hoog in cholesterol: wat eten en wat vermijden
  5. L-Theanine versterkt de mentale gezondheid
  6. Verzadigde vetten kunnen je cardiovasculaire gezondheid beïnvloeden
  7. Slaapgebrek verstoort de bloeddoorstroming
  8. Het hongerhormoon verbetert je geheugen
  9. Frequent thee drinken verbetert de hersengezondheid
  10. Een mediterraan dieet verbetert de cognitieve functies van senioren
  11. Onderzoekers vinden manier om bloeddruk bij obese patiënten te verlagen
  12. Olijfolie kan dementie voorkomen
  13. Het mediterraan dieet correleert met betere cognitieve functies
  14. 9 voedingsmiddelen die je humeur verbeteren
  15. 5 geneeskrachtige paddenstoelen ter ondersteuning van je immuunsysteem
  16. Natuurlijke vetverbranding
  17. De 3 fases van een proteïnedieet
  18. Hoe op een natuurlijke manier slaapproblemen oplossen?
  19. Kunnen veranderingen in levensstijl helpen bij aderverkalking?
  20. Pompoen is een superfood

Categorie: Dieet & Voeding, Hart & Vaatziekten, Hersenen & Gemoed

Meest recente artikels

  • Bruin vet beschermt tegen chronische ziekten
  • Studie onthult nieuw verband tussen overgewicht en artrose
  • 8 tips om gezond ouder te worden
  • Positief zijn over ouder worden verlengt de levensduur met 7,5 jaar
  • Effecten van caloriebeperking op cognitieve achteruitgang
  • Cookiebeleid
  • Privacy

Copyright De Gezondheidswinkel© 2021

Deze site gebruikt cookies. Lees meer over privacy en cookies.