Effecten van caloriebeperking op cognitieve achteruitgang
Gepubliceerd op 09 februari 2021 - Laatst bijgewerkt op 17 maart 2021
Laatst bijgewerkt op 17 maart 2021
De beperking van het aantal calorieën vertraagt veroudering en het leven aanzienlijk verlengen. Alle mechanismen van veroudering – de vormen van schade die zich ophopen in oude weefsels en de gevolgen van die schade – worden hierdoor beïnvloed.
Er bestaat echter een verschil tussen levenslange calorierestrictie en calorierestrictie op latere leeftijd. Hersenschade is bijvoorbeeld een fenomeen dat zich over lange tijd uitstrekt en om die reden moeilijker ongedaan gemaakt kan worden door op latere leeftijd je dieet te veranderen.[1]
Het nut van caloriebeperking
Caloriebeperking bestaat uit het verminderen van de dagelijkse calorie-inname met behoud van essentiële voedingsstoffen zonder dat er risico op ondervoeding bestaat. Een vermindering van de dagelijkse calorie-inname met 20-40% wordt als een matige caloriebeperking beschouwd.
Caloriebeperking wordt dusdanig beschouwd als de meest effectieve niet-farmacologische interventie om aan ouderdom gerelateerde ziekten tegen te gaan en de levensduur te verlengen.
Gunstige effecten zijn bewezen bij onder meer de ziekte van Parkinson, de ziekte van Alzheimer en neuro-endocriene stoornissen.[2] De effecten van caloriebeperking op de cognitie zijn echter controversieel, omdat ze verschillen naargelang intensiteit, duur en periode.
Uit dierproeven blijkt dat een calorierestrictie tussen 20% en 40% in de eerste maand van hun leven helpt om leeftijdsgebonden cognitieve achteruitgang te verminderen. Dit gaat zowel over gezonde als pathologische veroudering, zoals bij alzheimer. Daarnaast helpt caloriebeperking tevens om cognitieve achteruitgang als gevolg van obesitas en hersenletsels te verminderen.
Tot slot kan caloriebeperking de cognitie verbeteren, wanneer het met een matige intensiteit en vroeg in het leven wordt uitgevoerd. Wanneer het intensief en op latere leeftijd wordt geïntroduceerd, kan calorierestrictie schadelijk zijn voor de cognitie.
Met calorierestrictie is het wel opletten geblazen. Bepaalde studies met mensen hebben aangetoond dat calorierestrictie zelfs schadelijk kan zijn, wat kan leiden tot bloedarmoede, verlies van spiermassa, verminderde botmineraaldichtheid, zwakte en prikkelbaarheid.[3]
Het kan dus nuttig zijn om je calorie-inname te beperken en bij voorkeur start je daarmee op jonge leeftijd. Gezonder eten, en ook minder eten, helpt om je brein en lichaam gezond te houden.
Bronnen