Start Hier
  • Gratis E-boeken
  • Vitamines & Supplementen
  • Kwalen & Aandoeningen
  • Dieet & Voeding
  • Quizzes
Zoek je iets?

Effecten van caloriebeperking op cognitieve achteruitgang

Gepubliceerd op 09 februari 2021 - Laatst bijgewerkt op 17 maart 2021

Laatst bijgewerkt op 17 maart 2021

De beperking van het aantal calorieën vertraagt veroudering en het leven aanzienlijk verlengen. Alle mechanismen van veroudering – de vormen van schade die zich ophopen in oude weefsels en de gevolgen van die schade – worden hierdoor beïnvloed.

Er bestaat echter een verschil tussen levenslange calorierestrictie en calorierestrictie op latere leeftijd. Hersenschade is bijvoorbeeld een fenomeen dat zich over lange tijd uitstrekt en om die reden moeilijker ongedaan gemaakt kan worden door op latere leeftijd je dieet te veranderen.[1]

Het nut van caloriebeperking

Caloriebeperking bestaat uit het verminderen van de dagelijkse calorie-inname met behoud van essentiële voedingsstoffen zonder dat er risico op ondervoeding bestaat. Een vermindering van de dagelijkse calorie-inname met 20-40% wordt als een matige caloriebeperking beschouwd.

Caloriebeperking wordt dusdanig beschouwd als de meest effectieve niet-farmacologische interventie om aan ouderdom gerelateerde ziekten tegen te gaan en de levensduur te verlengen.

Gunstige effecten zijn bewezen bij onder meer de ziekte van Parkinson, de ziekte van Alzheimer en neuro-endocriene stoornissen.[2] De effecten van caloriebeperking op de cognitie zijn echter controversieel, omdat ze verschillen naargelang intensiteit, duur en periode.

Uit dierproeven blijkt dat een calorierestrictie tussen 20% en 40% in de eerste maand van hun leven helpt om leeftijdsgebonden cognitieve achteruitgang te verminderen. Dit gaat zowel over gezonde als pathologische veroudering, zoals bij alzheimer. Daarnaast helpt caloriebeperking tevens om cognitieve achteruitgang als gevolg van obesitas en hersenletsels te verminderen.

Tot slot kan caloriebeperking de cognitie verbeteren, wanneer het met een matige intensiteit en vroeg in het leven wordt uitgevoerd. Wanneer het intensief en op latere leeftijd wordt geïntroduceerd, kan calorierestrictie schadelijk zijn voor de cognitie.

Met calorierestrictie is het wel opletten geblazen. Bepaalde studies met mensen hebben aangetoond dat calorierestrictie zelfs schadelijk kan zijn, wat kan leiden tot bloedarmoede, verlies van spiermassa, verminderde botmineraaldichtheid, zwakte en prikkelbaarheid.[3]

Het kan dus nuttig zijn om je calorie-inname te beperken en bij voorkeur start je daarmee op jonge leeftijd. Gezonder eten, en ook minder eten, helpt om je brein en lichaam gezond te houden.

Bronnen[+]

Bronnen
↑1 11 januari 2021, Effects of Calorie Restriction on Cognitive Decline
↑2 2011, Role of sirtuins and calorie restriction in neuroprotection: implications in Alzheimer’s and Parkinson’s diseases
↑3 december 2020, Does calorie restriction improve cognition?

Andere artikels over Dieet & Voeding

    • Effect van ketodieet op cholesterol en triglyceriden

      Gezien het ketodieet een vetrijk, koolhydraatarm dieet is, vraag je je wellicht af of het wel goed is voor je hart. In tegenstelling tot wat je zou denken, wordt het keto-dieet eigenlijk geassocieerd met verbeteringen in de cardiovasculaire gezondheid.

      (meer…)

    • Effect van ketodieet op cholesterol en triglyceriden
    • Wandelen in het bos verlaagt je bloeddruk

      Woon je in de buurt van een bos en maak je je zorgen over je bloeddruk, dan zal een boswandeling je beslist goed doen. Uit Japans onderzoek blijkt namelijk dat de praktijk van Shinrin-yoku, of ‘baden in het bos’ helpt bij het verlagen van de bloeddruk.

      (meer…)

    • Wandelen in het bos verlaagt je bloeddruk
    • Voeding & Supplementen tegen Alzheimer

      Onderzoek toont aan de juiste keuzes op het vlak van voeding, samen met een doordacht gebruik van voeding, hormonen en geneesmiddelen kan leiden tot een dalend risico op de neurodegeneratieve ziekte Alzheimer. Bestaande geneesmiddelen bestrijden slechts een aantal van de symptomen van de ziekte. Geen enkel medicijn kan de ziekte afremmen of stoppen, laat staan ongedaan maken. Gelukkig bestaan er natuurlijke opties om de symptomen van Alzheimer te voorkomen of te verminderen.

      (meer…)

    • Voeding & Supplementen tegen Alzheimer
    • Helpen probiotica bij lactose-intolerantie?

      Lactose-intolerantie wordt gekenmerkt door maag- en darmklachten als gevolg van de fermentatie van niet-opgenomen lactose in de dikke darm. Deze aandoening ontstaat door een tekort aan het enzym lactase, dat de lactose afbreekt. 

      (meer…)

    • Helpen probiotica bij lactose-intolerantie?
    • 5 redenen om pompoen te eten dit najaar

      Pompoenen zijn niet weg te denken uit de keuken, vooral in de herfstmaanden. Of het nou als decoratie is of in gerechten, deze vrucht is een klassieker. Pompoen bevat dan ook nog eens vitaminen en mineralen, en is laag aan calorieën. Wij zetten even alle gezondheidsvoordelen op een rijtje.

      In dit artikel lees je:

      • wat pompoenen precies zijn;
      • welke voedingsstoffen pompoenen hebben;
      • waarom pompoenpitten ook zo gezond zijn;
      • 5 redenen waarom pompoen in je dieet moet zitten;
      • de voordelen van pompoen in het kort.

      (meer…)

    • 5 redenen om pompoen te eten dit najaar
Home
Dieet & Voeding
  • Afslanken
  • Kruiden & Planten

Copyright De Gezondheidswinkel© 2023