Veenbessensap is ook een bloeddrukverlagend middel
Gepubliceerd op 26 juni 2015 - Laatst bijgewerkt op 05 juli 2022
Laatst bijgewerkt op 5 juli 2022
De cranberry of de veenbes is gekend om urineweginfecties te bestrijden, maar verder onderzoek in dit verband toont aan dat het sap van de veenbes ook kan bijdragen tot een verlaging van het niveau van de bloeddruk in ons lichaam.[1]
De veenbes voorziet in een brede variëteit van natuurlijke plantenflavonoïden die wetenschappelijk gezien vaak in verband worden gebracht met een verlaging van het risico op een hartaanval.
De studie werd uitgevoerd onder leiding van Janet Novotny, een wetenschapper van het US Department of Agriculture. Tijdens de studie dronken 56 deelnemers elk een groot glas van een gezoete placebodrank met weinig calorieën, of een glas met dezelfde inhoud aan sap van de veenbes, en dit tweemaal per dag.[2]
Het dieet van de deelnemers uit de studie werd strikt gecontroleerd om er zeker van te zijn dat hun gewicht gedurende de test hetzelfde zou blijven. Het onderzoekscentrum voorzag zelf in de maaltijden om te vermijden dat de deelnemers verschillende hoeveelheden en soorten voedsel tot zich zouden nemen.
Het was een dubbele, goed omschreven, placebo gecontroleerde test, wat concreet betekent dat zowel de deelnemers als de onderzoekers zelf niet wisten welke deelnemers nu precies het glas met het veenbessensap dronken en welke deelnemers de gezoete placebodrank tot zich namen.
Na acht weken werd vastgesteld dat de deelnemers die de veenbessendrank toegediend kregen een gemiddelde daling in hun systolische en diastolische bloeddruk lieten optekenen van 3 mg Hg. De deelnemers die de placebo drank dronken ondervonden geen daling van de bloeddruk.[3]
Onderzoekers wijzen uit dat deze daling in de beide types van bloeddruk relevant mag genoemd worden aangezien de meeste studies waarbij in de voeding wordt ingegrepen een verlaging van alleen het eerste type van bloeddruk vinden.
Er werd geconcludeerd dat het van groot belang is te noteren dat veenbessensap net een lage inhoud aan calorieën werd gebruikt. De gewone types van veenbessensap die op de markt beschikbaar zijn, zijn hoog in calorieën en toegevoegde suikers.
Deze suiker wordt doorgaans toegevoegd om het sap van de veenbessen voor de consument smakelijker en beter ‘drinkbaar’ te maken.
De in de studie opgenomen verlaging van beide vormen van bloeddruk is weliswaar geen grote verlaging, maar het is een verlaging. Toch is het hoopgevend wanneer je zelf werkt aan een verlaging van de bloeddruk om veenbessensap met weinig calorieën toe te voegen aan eet- en drinkgewoonten.
Bronnen