Hoe whey gewichtsverlies bevordert
Gepubliceerd op 12 februari 2017 - Laatst bijgewerkt op 12 juli 2022
Laatst bijgewerkt op 12 juli 2022
Terwijl miljoenen Europeanen en Amerikanen strijd voeren om het overtollige gewicht dat hun gezondheid en levensduur bedreigt van zich af te schudden, is er een nieuwe onderzoek waaruit blijkt dat de melk-afgeleide verbinding bekend als wei een waardevolle hulp kan zijn bij gewichtsverlies.
Deze opkomende bevindingen tonen aan dat wei verschillende kritische paden met betrekking tot gewichtsbeheersing moduleert, zoals het ondersteunen van verzadiging, het verbeteren van de gevoeligheid voor insuline, en het optimaliseren van de spiermassa.
Bovendien suggereert onderzoek dat wei kan helpen om stress te verminderen, om cortisol te matigen, en ter ondersteuning van gezonde serotonine niveaus, om zo een gevoel van welzijn mee te geven.
Deze bevindingen zijn toe te voegen aan de reeds gevestigde voordelen van wei, waaronder het stimuleren van glutathione niveaus, het vergemakkelijken van het immuunsysteem, en helpen in de strijd tegen kanker.
Dit veelzijdige voedingsstof kan dus helpen om het gehele lichaamswelzijn te verbeteren door gezond gewicht, gemoedsstemming en biochemie.
Wat is wei?
De term “wei” verwijst in feite naar een complexe, stof afgeleid van melk die bestaat uit een combinatie van eiwit, lactose en mineralen, met sporen van vet. Eiwit is de meest voorkomende component van de wei en bevat vele kleinere eiwit subfracties en kleine peptiden.
Elk van deze subfracties heeft unieke biologische eigenschappen. Moderne filter technologie is sterk verbeterd in de afgelopen tien jaar, waardoor bedrijven een aantal van de zeer bioactieve peptiden van wei hebben kunnen afzonderen, zoals lactoferrine en lactoperoxidase, deze treden in slechts minieme hoeveelheden in de melk van de koe op.
Studies geven aan dat wei inspanningen tot gewichtsverlies een boost kan geven via verschillende werkingsmechanismen. In dit artikel zullen we kort een paar mogelijke wegen onderzoeken waarlangs wei mensen kan helpen die op zoek zijn om enkele ponden te verliezen en die een optimaal lichaamsgewicht beogen.
Hormonen en hongersignalen
Menselijke honger en eetlust worden geregeld door een opvallend complex geheel van overlappende feedback netwerken die een groot aantal hormonale, psychologische en fysiologische invloeden bevatten.
Dit is momenteel een intensief gebied van onderzoek, zoals grote farmaceutische bedrijven streven naar een “wondermiddel” in gewichtsverlies op de markt te brengen.
Wetenschappers op zoek naar oplossingen voor de obesitas-epidemie zijn zeer geïnteresseerd in het hormoon cholecystokinine als regulator van de eetlust. Tijdens de vertering van voedsel, scheidt het maagdarmkanaal cholecystokinine uit, een klein peptide met meerdere functies, zowel in het centrale en perifere zenuwstelsel.
Enkele decennia geleden vonden de onderzoekers dat cholecystokinine grotendeels verantwoordelijk was voor het ervaren van een gevoel van volheid of verzadiging na een maaltijd, en dat gedeeltelijk hielp bij de controle over de eetlust, althans op de korte termijn.
Extra hormonen die betrokken zijn bij verzadiging en eetlust, onder meer insuline, leptine, een op-glucagon-lijkende peptide, en anderen. Voedingsfactoren – in het bijzonder de hoeveelheid en de samenstelling van eiwitten, vetten en opgenomen koolhydraten – bepalen welke hormonen vrijkomen en in welke hoeveelheden.
Wei beïnvloedt de voedselinname
Nieuwe studies suggereren dat wei op een unieke wijze voedselopname kan beïnvloeden door haar effecten op cholecystokinine en andere routes. Hoewel vele studies hebben aangetoond dat eiwit is het meest verzadigend en vullende macronutriënt is, mogen alle eiwitten niet gelijk behandeld worden in dit opzicht.
Twee studies uitgevoerd bij mensen aan de Universiteit van Surrey in Engeland vergeleken de effecten van de wei en caseïne (een andere op melk gebaseerd eiwit) op de eetlust en verzadiging-gerelateerde hormonen, waaronder cholecystokinin.
In de eerste studie, verbruikten de deelnemers een vloeibare maaltijd met gelijke hoeveelheden van wei en caseïne. Negentig minuten later, waren ze vrij om te eten aan een buffet. De groep die wei had gekregen verbruikte beduidend minder calorieën aan het buffet dan de groep die caseïne kreeg.
In het tweede onderzoek, onderzochten de onderzoekers de effecten van de wei en caseïne dranken op de plasmaspiegels van aminozuren en verzadiging-gerelateerde hormonen.
Vergeleken met de caseïne dranken, produceerden de wei dranken 28% meer aminozuur concentraties over de tijdsspanne van meer dan drie uur, samen met de 60-65% stijging van de twee hormonen in verband met verzadiging, cholecystokinine en op-glucagon-lijkende peptide.
De wei groep meldde ook een groter gevoel van volheid en tevredenheid dan de caseïne-groep.
De onderzoekers concludeerden “Deze resultaten impliceren post-absorptieve stijging van de plasma aminozuren met zowel cholecystokinine en op-glucagon-lijkende peptide als mogelijke bemiddelaars van de verhoogde verzadigingsreactie op de wei en benadrukken het belang van aandacht voor de invloed van eiwittype op de eetlust als reactie op een gemengde maaltijd.”
Samen genomen tonen deze twee studies aan dat de consumptie van wei de gevoelens bevordert van tevredenheid en volheid die leiden tot een verminderde eetlust en een verminderde voedselinname. Wei kan dus een waardevolle steun zijn voor wie op zoek is om gewicht te verliezen door het helpen met het beperken van hun calorie-inname.
Verlies van gewicht en de gevoeligheid voor insuline
Diëten met een hoog eiwit waarde zijn gevonden om het lichaamsgewicht te verminderen en de gevoeligheid voor insuline te verhogen. Wetenschappers van de Australische Universiteit van Adelaide hebben getracht te achterhalen of bepaalde vormen van eiwitbehoefte deze resultaten beïnvloed
In deze studie met ratten, verbruikten de proefdieren een vetrijk dieet gedurende negen weken, en daarna werd er overgestapt naar een dieet met matige of grote hoeveelheden van wei-of rundvlees eiwit tijdens zes weken.
De wetenschappers vonden dat een hoge inname van eiwit het energieniveau verlaagd , mogelijks veroorzaakt door het verzadigende effect van eiwitten in vergelijking met koolhydraten of vetten. De proteïne-diëten deden ook het lichaamsvet van de proefdieren afnemen.
Daarnaast toonden de met-wei-gevoede ratten een verhoogde insuline gevoeligheid en een afname van 40% in de concentratie van plasma-insuline in vergelijking met de rundvlees-gevoede ratten.
Verhoogde insuline gevoeligheid en verminderde concentratie van plasma insuline worden beiden geassocieerd met verbeterde bloedsuiker controle en minder vetopslag. Verhoging van de voedingsdichtheid met wei-eiwit heeft ook tot een vermindering van lichaamsgewicht geleid.
De onderzoekers beweren, “Deze bevindingen ondersteunen de conclusies dat een eiwitrijk dieet de energie-inname en adipositas vermindert, en dat het wei-eiwit effectiever is dan rood vlees in het verminderen van het lichaamsgewicht en in de verhoging van de insulinegevoeligheid”.
Wei lijkt dus een ideale bron van eiwitten voor het bevorderen van een gezonde bloedsuikerspiegel en het ondersteunen van gewichtsverlies.
Vet verbranden, mager weefsel opbouwen
Het consumeren van wei voor de training ondersteunt de vetverbranding en kan helpen bij mensen mager lichaamsweefsel wensen uit te bouwen en te behouden, volgens een studie uitgevoerd in Parijs, Frankrijk.
Wetenschappers weten al langer dat de samenstelling van een maaltijd voor de training helpt bij het bepalen welk materiaal het lichaam verbrandt als brandstof tijdens het sporten. Het aantal koolhydraten, vetten en eiwitten verbruikt voorafgaand aan de oefening kan derhalve van invloed hebben op lange termijn in lichaamsgewicht en samenstelling.
De Franse wetenschappers bestudeerden mannelijke ratten die twee uur per dag trainden gedurende meer dan vijf weken. Eén groep ratten oefenden in de nuchtere toestand, zonder eten voor de training. Drie andere groepen ratten oefenden een uur na het nuttigen van een maaltijd verrijkt met ofwel glucose, volle melk eiwit, of wei proteïne.
De resultaten waren veelzeggend. In vergelijking met het vasten, verhoogde de glucose maaltijd de glucose-oxidatie en verminderde de lipide oxidatie tijdens en na het sporten. Dit geeft aan dat de glucose-gevoede ratten suiker verbrandden in plaats van lichaamsvet als een energiebron.
Daarentegen, de volle melk eiwit en wei-maaltijden bewaarden de lipide oxidatie en de toegenomen eiwit oxidatie, wat aangeeft dat vetverbranding werd gehandhaafd en dat het eiwit werd gebruikt als brandstofbron.
De wei-eiwit maaltijd verhoogde de oxidatie meer dan de hele-melkeiwit maaltijd, misschien omdat de uitstekende oplosbaarheid van wei toelaat dat er een snelle absorptie is en het gebruik als brandstof.
Een van de meest interessante bevindingen van de studie heeft betrekking op het lichaamsgewicht, die toenam in de groep die voeding en supplementen kregen in vergelijking met de nuchtere groep.
In de groepen die ofwel glucose of hele-melkeiwit ontvingen, was de toename in gewicht van lichaamsvet. Echter, in de wei-gevoede groep was de gewichtstoename een weerspiegeling van een toename van de spiermassa en een afname in het lichaamsvet. Wei dus blijkt de voorkeur te krijgen voor het ondersteunen van verbeteringen in de lichaamssamenstelling.
De onderzoekers geloven dat het vermogen van wei, om snel aminozuren te leveren tijdens het sporten en om de vetverbranding te behouden, in staat stelt om de verbetering van de vetweefsel-reducerende effecten van lichaamsbeweging training te onderhouden.
Wei biedt daarmee belofte voor degenen die hopen om spiermassa toe te voegen en vet te verliezen.
Effecten op de gemoedsstemming, cortisol en serotonine
Wei kan het gewichtsverlies ook ondersteunen door het moduleren van het niveau van de cruciale neurotransmitter serotonine. Serotonine is betrokken bij een breed scala aan psychologische en biologische functies, en beïnvloedt gemoedsstemming, angst en eetlust.
Gezonde niveaus van serotonine worden gerelateerd met ontspanning, rust, en een verbeterd vermogen om te gaan met stress, terwijl de lagere niveaus worden geassocieerd met depressie, angst, en een slecht gecontroleerde eetlust.
Omdat serotonine is afgeleid van het dieet aminozuur tryptofaan, hebben wetenschappers gespeculeerd dat het verhogen van tryptofaan in de voeding het serotonine niveau zou kunnen verhogen.
Een recente studie, uitgevoerd in Nederland, onderzocht of de aanvulling van voeding met wei-afgeleide alpha-lactalbumine, een tryptofaan-rijk wei bestanddeel, het plasma-tryptofaan niveau zou beïnvloeden, depressie zou verminderen, of de concentraties van cortisol, de zogenaamde stresshormoon, zou verminderen.
De Nederlandse onderzoekers onderzochten 29 zeer stressgevoelige proefpersonen en 29 relatief stress-onkwetsbare proefpersonen die een dubbelblind, placebo-gecontroleerde studie.
Na het nuttigen van een dieet verrijkt met zowel wei-afgeleide alpha-lactalbumine als natrium-caseïnaat, werden de deelnemers blootgesteld aan experimentele stress. Naar aanleiding van de stressor, beoordeelden de wetenschappers de dieet-geïnduceerde veranderingen in plasma tryptofaan en zijn verhouding tot andere grote neutrale aminozuren, maar ook veranderingen in de stemming, hartslag en cortisol concentraties.
Bij diegenen die gevoed werden met het wei afgeleide alpha-lactalbumine dieet, was de verhouding van plasma tryptofaan aan andere aminozuren 48% hoger dan bij diegenen die het caseïne dieet volgden. Bij de stress-kwetsbare proefpersonen werd dit gepaard met een daling van de cortisol niveaus en verminderde gevoelens van depressie.
De onderzoekers vonden dat de aanvulling van stress-kwetsbare personen met wei-afgeleide alpha-lactalbumine “hun zelfredzaamheid verbeterde, waarschijnlijk door de veranderingen in de serotonine van de hersenen”.
Synergie met andere melkbestanddelen
Calcium, een andere component van zuivelproducten, is geassocieerd met verlaging van het lichaamsgewicht en de vetmassa. Calcium zou het energiemetabolisme kunnen beïnvloeden door te helpen bij het reguleren van de vetstofwisseling in de vetcellen en door het moduleren van triglyceriden stockage.
Verschillende studies hebben aangetoond dat calcium uit zuivelproducten beter is dan calcium niet afkomstig van zuivelproducten voor het versnellen van vetverbranding en het verminderen van gewichtstoename.
Onderzoekers geloven dat de wei fractie van zuivelproducten verantwoordelijk zou kunnen zijn voor dit effect, opmerkend dat “zuivel bronnen van calcium aanzienlijk gewicht en vet verminderen en versnellen van vetverlies in een grotere mate dan de extra bronnen van calcium.
Dit versterkt effect van zuivelproducten met betrekking tot extra calcium is waarschijnlijk te wijten aan extra bioactieve stoffen, waaronder het angiotensine-converting enzyme-remmers en aan de rijke concentratie van vertakte keten aminozuren in wei, die samen met calcium zorgen voor adipositas”.
Zo kan een groot aantal componenten in wei in synergie handelen om een gezond lichaam te ondersteunen.
Voordelen van wei gaan ver terug in de tijd…
De gezondheidsbevorderende eigenschappen van wei worden al eeuwen gewaardeerd. Volgens een uitdrukking van Florence, Italië, circa 1650, “Chi vuol viver sano e lesto beve scotta e cena presto,” die wordt vertaalt als : “Als je een gezond en actief leven wilt, drink wei en dineer vroeg.”
Om niet achter te blijven, was er een andere Italiaanse spreuk uit de volgende eeuw, circa 1777, “Allevato con la scotta il dottore e in bancarott”, of “Als iedereen zou zijn grootgebracht met wei, dan zouden artsen failliet zijn.”
Conclusie
Degelijk onderzoek suggereert dat door het ondersteunen van verzadiging, door het verminderen van calorie-inname, het bevorderen van vetverbranding, en het stimuleren van magere weefsel, wei voordeel kan bieden aan individuen die streven naar het bereiken of handhaven van een gezond gewicht.
Wei kan ook een gezonde reactie op stress ondersteunen en helpen bij het handhaven van gezonde niveaus van neurotransmitters in de hersenen.
Er zijn aanwijzingen dat de consumptie van wei voor de maaltijd kan helpen bij het beperken van daaropvolgende honger en voedselinname, en dat de inname van wei voor de training de vetverbrandende effecten van de training kunnen bevorderen.
Aangezien de gevolgen van de wei ongeveer twee tot drie uur blijken te duren, suggereren sommige voedings-experts de inname van wei gedurende de hele dag.
Een gezond ontbijt kan onder meer één of twee lepels wei bevatten in een kom met havermout, terwijl een snack in de namiddag een shake kan zijn op basis van wei.