Start Hier
  • Gratis E-boeken
  • Vitamines & Supplementen
  • Kwalen & Aandoeningen
  • Dieet & Voeding
  • Quizzes
Zoek je iets?

De 3 fases van een proteïnedieet

Gepubliceerd op 21 mei 2019 - Laatst bijgewerkt op 25 augustus 2020

Laatst bijgewerkt op 25 augustus 2020

Meer en meer echter slaan talloze sites ons met het proteïnedieet om de oren. En zoals steeds: snel resultaat, moeiteloos, gezond en onschadelijk… Maar is dat ook zo?

Wat is een proteïnedieet?

De basisprincipes van een proteïnedieet of eiwitdieet zijn eenvoudig. Als je lichaam enkel nog proteïnen krijgt, en dus geen koolhydraten, zal het automatisch je vetreserves aanspreken.

Gezien je lichaam eerst en vooral koolhydraten gebruikt om energie aan te maken en het dat dus ook niet meer vindt in je lichaam, zal de bron voor energie dus je vetreserves zijn. Gezien je echter ook een grote hoeveelheid proteïnen inneemt, goed voor de aanmaak van spieren, zal je spiermassa niet aangetast worden.

Op het moment dat je lichaam geen koolhydraten meer heeft, komen er ketonen vrij. Dit noemt men de ketose toestand. Het honger gevoel zal verdwijnen, en je zal afslanken als nooit voorheen.

Een proteïnedieet is dus geen of beperkt koolhydraten eten en je spierweefsel in stand houden met het in nemen van grotere hoeveelheden proteïnen.

Proteïnes of eiwitten vinden we terug in volgende voedingsstoffen:

  • Eieren
  • Vis
  • Vlees
  • Gevogelte
  • Peulvruchten
  • Noten

Daarnaast is het handig aanvullend te werken met een proteïne-vervangproduct zoals wei (gefractioneerde eiwitten van de melkwei).

Proteïneshake

Verschillende fases

Het bovenstaande principe, afkomstig en uitgewerkt in de Verenigde Staten tijdens de jaren zestig, kun je uiteraard niet te lang volhouden. Enerzijds omdat het dieet tamelijk eenzijdig is en anderzijds omdat je lichaam niet de nodige afwisseling aan voedselbronnen binnenkrijgt en algauw tekorten zal vertonen. Daarom zijn er verschillende fases om je lichaam wat te sparen.

Fase 1: stoppen met koolhydraten, starten met proteïnes

In deze fase moet je het meest afvallen. Je eet enkel proteïneshakes, suikervrije dranken, eiwitrijke maaltijden (vis, vlees, gevogelte…) en groenten (selder, tomaten, andijvie, radijs, sla, witloof, asperges…).

Je nuttigt dus geen suikers en geen koolhydraten (brood, pasta, aardappelen, rijst).

Vermijd ten allen tijde maaltijden over te slaan. Eet het liefst ontbijt, lunch, avondmaaltijd en 2 tot 3 tussendoortjes. Alcohol is uiteraard niet wenselijk, gezien de aanwezigheid van suikers.

Belangrijk is ook dat je veel water drinkt en een aanvulling neemt van een krachtig multivitaminepreparaat zoals Life Extension Mix en kalium. Hou deze fase 4 weken vol. Het moet in deze fase mogelijk zijn tussen de 6 en 10 kg af te vallen.

Deze fase is heel motiverend, maar tevens saai en dus enorm moeilijk vol te houden. Vandaar dat er nog een fase volgt.

Fase 2: koolhydraten opnieuw opbouwen

Dit is de fase waarin het lichaam weer wat koolhydraten toegediend krijgt. Deze fase houdt je liefst terug een 4-tal weken vol. Je gaat nog steeds gewicht verliezen, alhoewel iets langzamer.

Pas hier toch wat op met te veel koolhydraten, aangezien je pancreas ondertussen gestabiliseerd is op weinig suikers.

Veel eten zal trouwens nog niet lukken, gezien je maag wat gekrompen is door de afvalfase en dus minder kan verdragen. ‘s Morgens mag je nu al gerust een paar sneden bruin brood eten aangevuld met een proteïneshake. Je kunt nu ook al wat fruit en yoghurt eten.

Voor de rest houdt je je aan de proteïnerijke voeding (veelal afkomstig van dierlijke producten) of proteïne-vervangende producten (afkomstig uit melk, soja en eieren), aangevuld met bepaalde groenten. Voor sommigen kan het goed zijn om de spijsvertering wat in gang te houden door regelmatig een tussendoortje te nemen.

Drink nog steeds geen alcohol en probeer veel water te drinken. Nu ben je toe aan wat beweging. Een half uurtje sporten om te beginnen zal het afslanken alleen maar stimuleren en bijdragen tot een nieuwe manier van gezond leven.

Nuttig nog steeds geen slechte koolhydraten zoals pasta, aardappelen of rijst. Dit moet je doen om het ketoseproces in gang te houden. Dus enkel ‘s morgens een paar sneetjes bruin brood. Trouwens nog een tip om de spijsvertering wat te stimuleren: gebruik elke dag een lepel olijfolie van de eerste persing.

Fase 3: overstappen op normaal eetpatroon

In deze fase heb je ondertussen al je streefgewicht behaald en kun je geleidelijk weer overschakelen op een normaal eetpatroon.

In deze fase kun je de proteïne vervangproducten en/of shakes achter je laten. Maar bij vele mensen is het toch aan te raden om per dag nog 1 vervangproduct proteïne te nemen. Ze vullen de maag goed en geven weinig energie af. Je vermijdt hiermee om terug in je slechte gewoontes te hervallen en terug aan te komen.

Voor- en nadelen van een proteïnedieet

Het proteïnedieet is een effectieve en snelle manier om af te vallen. Je ziet in de beginfase de kilo’s smelten als sneeuw voor de zon. Je hongergevoel wordt door de eiwitten onderdrukt en je hebt dus geen problemen met hevige “trek”. De ketonen die vrij komen geven je een licht euforisch gevoel en je mentale toestand gaat erop vooruit. Ten slotte is het een methode om geleidelijk aan je eetgewoonten te veranderen.

Het proteïnedieet is in de beginfase echter enorm eenzijdig. Veel prettige momenten zul je er niet aan beleven. Het kan je een slechte adem bezorgen door de ketonen (op te lossen met groene thee te drinken). Spierpijn of krampen komen veelvuldig voor door de verzuringsneiging bij zo’n dieet.

Daarom is een multivitaminepreparaat aanbevolen, samen met omega-3 vetzuren. Door het gebrek aan koolhydraten kun je het gevoel hebben dat je koud hebt. En de meeste mensen krijgen of constipatie of diarree.

Pluspunten van proteïnepoeder

  • Gewichtsbeheersing: je voelt je langer voldaan, wat als gevolg heeft dat je kleinere porties gaat eten en minder gaat snacken, ongeacht of je een specifiek dieet volgt. Proteïnepoeder verlaagt je lichaamsgewicht, maar ook je bloeddruk en cholesterol.
  • Verhoogde spiergroei: proteïnes zijn een geschikte aanvullen voor zij die proberen meer spieren te verkrijgen. Ze vergroten de spieren en maken ze eveneens sterker.
  • Sneller herstel na inspanningen: proteïne verhoogt niet enkel de spiergroei, maar helpt ook om beschadigde spieren en weefsels te herstellen. Zo zal een atleet sneller herstellen na een inspanning.
  • Toegevoegde voedingswaarde: de dagelijkse inname van proteïne bedraagt voor vrouwen 46 g en voor mannen 56 g. Voor vegetariërs en veganisten kan het een handige manier zijn om proteïnetekorten weg te werken.[1]

Bronnen[+]

Bronnen
↑1 18 september 2018, What are the benefits of protein powder?

Andere artikels over Dieet & Voeding

    • Biologische appels bezitten meer gunstige bacteriën dan conventionele appels

      Nieuw onderzoek suggereert dat een appel ongeveer 90 miljoen bacteriën bevat. Als je op zoek bent naar de beste bacteriën voor je darmen, kan je het best voor biologische appels kiezen.

      (meer…)

    • Biologische appels bezitten meer gunstige bacteriën dan conventionele appels
    • 10 manieren om je metabolisme te versnellen

      Je metabolisme of stofwisseling is verantwoordelijk voor het omzetten van verschillende stoffen tot energie in het lichaam. Een belangrijk onderdeel van het metabolisme is de spijsvertering.

      Heb je last van een traag metabolisme of een trage spijsvertering? Dit artikel geeft je 10 hapklare tips om je metabolisme te versnellen.

      (meer…)

    • 10 manieren om je metabolisme te versnellen
    • Is chronische pijn teken van een gebrek aan voedingsstoffen?

      Volgens een Keniaanse studie houdt de consumptie van glutamaat, een veelgebruikte smaakstofadditief, verband met chronische pijn.

      (meer…)

    • Is chronische pijn teken van een gebrek aan voedingsstoffen?
    • De gezondheidsvoordelen van zeewier

      Zeewier werd onlangs uitgeroepen tot een van de meest voedzame groenten in de wereld, wat de lange levensduur van Japanners eveneens verklaart.

      (meer…)

    • De gezondheidsvoordelen van zeewier
    • Hoe gezond oud worden? 8 bruikbare tips

      In de tweede helft van je leven ben je doorgaans zelfverzekerder, wijzer en geduldiger, maar je haar is ook grijzer en je krijgt rimpels. Met deze door de wetenschap bewezen tips word je gezond oud.

      (meer…)

    • Hoe gezond oud worden? 8 bruikbare tips

Index

  • De 3 fases van een proteïnedieet
  • Gewicht verliezen met een eiwitsupplementendieet (proteïnen / melkwei)
  • De voordelen en nadelen van weipoeder
  • Proteïnedrankjes: waarvoor dienen ze?
  • Sterk en gezond houden van je spieren met whey, creatine en glutamine

Gerelateerde artikels

  • Drie grote redenen waarom de meeste diëten falen
  • Hoe whey gewichtsverlies bevordert
Home
Kwalen & Aandoeningen
Overgewicht & Afslanken
  • Afslanken
  • Kruiden & Planten

Copyright De Gezondheidswinkel© 2022