10 natuurlijke manieren om je glutathiongehalte te verhogen
Gepubliceerd op 04 augustus 2020 - Laatst bijgewerkt op 04 augustus 2020
Laatst bijgewerkt op 4 augustus 2020
Glutathion is een van de belangrijkste en krachtigste antioxidanten van het lichaam. In dit artikelen bespreken we hoe je de werking van deze antioxidant gemakkelijk kunt activeren.
Wat is glutathion?
Glutathion wordt door je lichaam zelf geproduceerd. Het bestaat voornamelijk uit drie aminozuren: glutamine, glycine en cysteïne.[1]
Dankzij de glutathion is het lichaam in staat zich te beschermen tegen verschillende infecties, de ontwikkeling van kanker, heeft de lever het vermogen om zware metalen, gifstoffen en andere xenobiotische stoffen te ontgiften, en zijn de cellen niet onderhevig aan voortdurende vernietiging.[2]
Er zijn een aantal redenen waarom het glutathiongehalte van je lichaam kan afnemen, waaronder slechte voeding, chronische ziekten, infecties en constante stress. Je glutathiongehalte neemt tevens af bij het ouder worden. Het is dus cruciaal om het niveau van deze antioxidant op peil te houden.
Hoe kan je je glutathiongehalte verhogen?
1. Consumeer voeding rijk aan zwavel
Zwavel is een belangrijk mineraal dat van nature voorkomt in voeding. Het is nodig voor de structuur en de activiteit van belangrijke eiwitten en enzymen in het lichaam. Zwavel is daarnaast nodig voor de synthese van glutathion.[3]
Zwavel zit in twee aminozuren in de voeding: methionine en cysteïne. Het is voornamelijk afkomstig van dierlijke proteïnen, zoals rundvlees, vis en gevogelte. Er zijn echter ook vegetarische bronnen van zwavel, zoals kruisbloemige groenten zoals broccoli, spruitjes, bloemkool, boerenkool, waterkers en mosterdgroenten.
2. Verhoog je vitamine C-inname
Vitamine C is een in water oplosbare vitamine aanwezig in fruit en groenten. Aardbeien, citrusvruchten, papaja’s, kiwi’s en paprika’s zijn allemaal voorbeelden van voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine C.
Deze vitamine werkt als antioxidant om cellen te beschermen tegen oxidatieve schade. Het onderhoudt ook de voorziening van andere antioxidanten, waaronder glutathion.
Onderzoekers hebben ontdekt dat vitamine C kan helpen het glutathiongehalte te verhogen door eerst vrije radicalen aan te vallen en zo glutathion te sparen. Ze hebben ook ontdekt dat vitamine C helpt om geoxideerd glutathion terug om te zetten in zijn actieve vorm.[4]
>> Lees verder: 33 voedingsmiddelen met een hoog gehalte aan vitamine C
3. Consumeer voeding rijk aan selenium
Selenium is een essentieel mineraal en een cofactor van glutathion, wat betekent dat het een stof is die nodig is voor de activiteit van glutathion.
Door het verhogen van je seleniuminname, kan je de toevoer van glutathion in je lichaam op peil houden. De beste bronnen van selenium zijn rundvlees, kip, vis, orgaanvlees, kwark, bruine rijst en paranoten.
De aanbevolen voedingswaarde (ADH) voor selenium voor volwassenen bedraagt 55 mcg. Te veel selenium heeft een toxisch effect.
4. Nuttig voeding rijk aan glutathion
Het menselijk lichaam produceert glutathion, maar er zijn ook voedingsbronnen rijk aan de stof. Spinazie, avocado’s, asperges en okra’s behoren tot de rijkste voedingsbronnen.
Gglutathion uit voeding wordt echter slecht geabsorbeerd door het menselijk lichaam. Bovendien kunnen de kook- en opslagcondities de hoeveelheid glutathion in voedsel verminderen.
Ondanks het feit dat het minder invloed heeft op het verhogen van het glutathiongehalte, kan glutathionrijk voedsel helpen bij het verminderen van oxidatieve stress.
5. Vul aan met wei-proteïne
De productie van glutathion in je lichaam is afhankelijk van bepaalde aminozuren. Cysteïne is bijvoorbeeld een belangrijk aminozuur dat betrokken is bij de synthese van glutathion.
Voedingsmiddelen die rijk zijn aan cysteïne, zoals wei-eiwit, kunnen je glutathionvoorraad verhogen.[5]
Onderzoek ondersteunt deze claim; veel studies hebben aangetoond dat wei-eiwit het glutathiongehalte kan verhogen en daardoor de oxidatieve stress kan verminderen.
6. Overweeg mariadistel
Mariadistelsupplementen zijn een andere manier om het glutathiongehalte op natuurlijke wijze te verhogen. Dit kruidensupplement wordt gewonnen uit de Mariadistelplant, bekend als Silybum marianum.
Mariadistel bestaat uit drie actieve stoffen, die samen bekend staan als silymarine. Onderzoekers geloven dat silymarine in staat is om het glutathiongehalte op peil te houden door celbeschadiging te voorkomen.
7. Gebruik een supplement met kurkuma
De medicinale eigenschappen van kurkuma zijn gekoppeld aan het hoofdbestanddeel, curcumine. Talrijke dier- en proefdierstudies hebben aangetoond dat kurkuma en curcuminextract het vermogen hebben om het glutathiongehalte te verhogen.
Onderzoekers concluderen dat curcumine in kurkuma kan helpen bij het herstellen van een adequaat glutathiongehalte en de activiteit van de glutathionenzymen kan verbeteren.[6]
8. Slaap voldoende
Een goede nachtrust is essentieel voor de algemene gezondheid. Opmerkelijk is dat een langdurig slaaptekort kan leiden tot oxidatieve stress en zelfs tot onevenwichtigheden in de hormoonhuishouding. Bovendien heeft onderzoek aangetoond dat chronisch slaaptekort het glutathiongehalte kan doen dalen.
Daarom kan een goede, herstellende slaap elke nacht helpen om het niveau van deze antioxidant te behouden of te verhogen.
9. Beweeg voldoende
Recent onderzoek toont aan dat lichaamsbeweging ook nuttig is bij het handhaven of verhogen van de antioxidantenspiegels, vooral glutathion.
Een combinatie van zowel cardio- als circuittraining verhoogt glutathion het meest, in vergelijking met cardio- of krachttraining alleen.
10. Vermijd te veel alcohol
Alcoholisme kan de longen beschadigen. Uitputting van glutathion in de longen van alcoholisten is waarschijnlijk te wijten aan oxidatieve stress veroorzaakt door chronisch alcoholgebruik.
De kleine luchtwegen van de longen hebben glutathion nodig om goed te kunnen functioneren. In feite hebben gezonde longen tot 1000 keer meer glutathion dan andere delen van het lichaam.[7]
Of kies gewoon voor een glutathion-supplement:
Bronnen