Wei-eiwit en gehydrolyseerd collageen hebben vergelijkbare effecten op de eetlust
Gepubliceerd op 12 oktober 2021 - Laatst bijgewerkt op 12 oktober 2021
Laatst bijgewerkt op 12 oktober 2021
Eiwitten bevorderen het verzadigingsgevoel in sterkere mate dan koolhydraten of vetten. Vooral wei-eiwitten zouden vanwege hun aminozuursamenstelling efficiënt zijn.
Omdat veel mensen gehydrolyseerd collageen gebruiken ter ondersteuning van de huid en de gewrichten, vroegen Braziliaanse wetenschappers zich af of collageen hetzelfde effect als wei kan hebben op de eetlust.
Eiwitten voor een langere verzadiging
Deze nieuwe studie vergeleek de effecten van suppletie met wei-eiwit (WP) en gehydrolyseerd collageen (HC) op de eetlust en de calorie-inname. Daarnaast beoordeelden de auteurs de effecten van elk eiwit op de leptineniveaus (verzadiging) en de bloedglucose (energie).
De auteurs randomiseerden 10 gezonde vrouwen om ofwel 40 gram WP of HC te nemen, met een periode van 1 week tussen elke conditie.
De supplementen hadden de volgende calorie- en macronutriëntensamenstelling:
- Wei-eiwit: 160,7 calorieën, 25 gram eiwit, 10 gram koolhydraten en 2,3 gram vet
- Collageen: 164,7 calorieën, 26 gram eiwit, 10 gram koolhydraten en 2,3 gram vet
De deelnemers vulden visuele analoge schalen (VAS) in om de subjectieve eetlust te bepalen (honger, vol gevoel in de maag, en zin om te eten) voor en 30, 60, 90 en 120 minuten na de supplementatie.
Twee uur na de supplementatie mochten de deelnemers kaasbrood eten om de energie-inname te bepalen. Ook namen de onderzoekers bloedmonsters vóór en 30, 60 en 120 minuten na de eiwitsupplementatie om de leptineniveaus en de bloedglucose te meten.
Geen verschillen tussen wei en collageen
Er was geen verschil tussen de behandelingsgroepen op het vlak van eetlust of energie-inname. Leptineconcentraties waren hoger in de HC-conditie op 60 minuten na de supplementatie, met geen andere verschillen in leptine of bloedglucose tussen de condities op enig ander tijdstip. Anders gezegd, gehydrolyseerd collageen en wei-eiwitten hebben hetzelfde effect op het verzadigingsgevoel.
Opmerking: De auteurs beoordeelden leptine op meerdere tijdstippen zonder te corrigeren voor meervoudige vergelijkingen. Dit verhoogt de kans dat de bevindingen met betrekking tot leptine vals-positief zijn.[1]