33 voedingsmiddelen met een hoog gehalte aan vitamine C
Gepubliceerd op 05 maart 2020 - Laatst bijgewerkt op 06 juni 2020
Laatst bijgewerkt op 6 juni 2020
Vitamine C is een antioxidant en een essentieel aspect van een gezond en goed werkend lichaam. Het helpt te zorgen voor de gezondheid en het onderhoud van pezen, botten en huid, en het helpt ook je immuunsysteem om schadelijke stoffen in het lichaam te neutraliseren.
De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid betreft 60 mg en is eigenlijk veel te laag. Een veelvoud van die hoeveelheid is nuttig en nodig om het lichaam duurzaam gezond te houden.
1. Guaves
Guaves worden soms beschouwd als een superfood, dankzij hun rijkdom aan vitaminen en mineralen. Een van die overvloedige vitaminen is het antioxidant vitamine C. Een guave bevat 125.57 mg van vitamine C, meer dan twee keer de aanbevolen dagelijkse dosis. Guave is ook rijk aan vezels, die nuttig zijn voor de spijsvertering.
Portie (1 guave), 125,57 milligram vitamine C (209% ADH), 37 calorieën |
2. Chilipoeder
Een eetlepel smaakvol chilipoeder voorziet je lichaam van 5.13 mg essentiële vitamine C. Dat komt neer op ongeveer 9% van wat de gemiddelde volwassene moeten consumeren op een dag. Chilipoeder is zacht uitgedrukt een verrassende bron van antioxidanten en mineralen.
Portie (1 eetlepel), 5,13 milligram vitamine C (9% ADH), 25 calorieën |
3. Gele paprika
Paprika’s zijn zoete en kleurrijke groenten die rijk zijn aan vitamine C. Als je niet zeker weet hoe er meer van te eten, probeer ze eens toe te voegen aan de saus in je volgende pizza of pastagerecht.
Portie (1 paprika), 341,31 milligram vitamine C (569% ADH), 50 calorieën |
4. Bloemkool
Een portie van een kopje bloemkool voorziet je lichaam van 46.4 mg van vitamine C, of net iets meer dan driekwart van de hoeveelheid die de gemiddelde volwassene minimum moet consumeren per dag. Bloemkool is een geweldige aanvulling op je dieet omdat het laag in calorieën is.
Portie (1 kop), 46,4 milligram vitamine C (77% ADH), 25 calorieën |
5. Verse tijm
Verse en gedroogde kruiden zitten vol met voedingsstoffen en hebben bovendien ook een heerlijke smaak. Voor de inname van vitamine C, kies je er best voor om verse tijm toe te voegen aan je maaltijden. Een eetlepel bevat 1,6 mg, of 3% van de aanbevolen dagelijkse inname.
Portie (1 theelepel), 1.6 milligram vitamine C (3% ADH), 1 calorieën |
6. Spruitjes
Een portie spruitjes bevat 6.52 mg aan vitamine C, 13% van de aanbevolen dagelijkse waarde voor de gemiddelde volwassene. Spruitjes zijn een geweldige aanvulling op je dieet en zijn ook een grote bron van vitamine K, kalium, foliumzuur en ijzer.
Grootte (1 beker), 6,52 milligram vitamine C (13% ADH), 38 calorieën |
7. Boerenkool
Boerenkool is rijk aan antioxidanten zoals vitamine A en C. Slechts een kop gehakte boerenkool brengt al meer dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C. Het is ook een rijke bron van ijzer, koper, calcium, natrium en kalium.
Portie (1 kop), 80,4 milligram vitamine C (134% ADH), 34 calorieën |
8. Chilipepers (groen)
Er zijn diverse kleurrijke (en smaakvolle) rassen van hete pepers. Voor veel vitamine C, kies je best de groene variant. Een enkele groene peper levert al 182% van de aanbevolen dagelijkse waarde van vitamine C.
Paprika’s zijn ook een grote bron van verscheidene andere anti-oxidanten en mineralen, dus als je kunt omgaan met de kruidige smaak, dan geniet je van de vele voordelen voor de gezondheid.
Portie (1 eetlepel), 109,13 milligram vitamine C (182% ADH), 18 calorieën |
9. Verse peterselie
Verse kruiden zoals peterselie zorgen voor een geweldige aanvulling op je maaltijden, zowel door hun smaak als hun voordelen voor de gezondheid. Verse peterselie is rijk aan vitamine C, een eetlepel levert 9% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Het is ook een goede bron van kalium, calcium, magnesium, vitamine A en B-vitamines.
Portie (1 eetlepel), 5,12 milligram vitamine C (9% ADH), 1 calorieën |
10. Mosterdzaadjes
De volgende keer dat je geniet van een gezonde salade, gebruik dan ook eens wat mosterdzaadjes en donkere bladgroenten als basis. Een kopje gehakte mosterdzaadjes biedt 39,2 milligram vitamine C. Mosterdzaadjes bevatten ook calcium en foliumzuur, evenals vitamine A en vitamine K.
Portie (1 beker), 39,2 milligram vitamine C (65% ADH), 15 calorieën |
11. Versterkte ontbijtgranen
Veel merken van volkoren granen zijn verrijkt met vitaminen, zoals vitamine D en vitamine B12. Sommige zijn zelfs verrijkt met de antioxidant vitamine C.
Een 3/4 kop portie van bepaalde granen, kan tot 105% van de aanbevolen dagelijkse dosis leveren en dat is dus een mooie bonus. Zorg ervoor dat je bij voeding de etiketten eerst goed controleert alvorens te kopen.
Portie (30 gram), 63 milligram vitamine C (105% ADH), 105 calorieën |
12. Gedroogde rozemarijn
Gedroogde rozemarijn is een goede bron van foliumzuur, vitamine A, ijzer, kalium, calcium, en vitamine C.
Portie (1 eetlepel), 1,84 milligram vitamine C (3% ADH), 10 calorieën |
13. Raapstelen
De groene, lommerrijke toppen van de knol zorgen voor een uitstekende aanvulling op je dieet, net als de rapen zelf het ook doen. Een kopje rauwe raapstelen levert 33 mg van de antioxidant vitamine C.
Dat is meer dan de helft van de totale aangeraden hoeveelheid die per dag wordt aanbevolen voor de gemiddelde volwassene. Voeg meer raapstelen en andere donkere bladgroenten aan uw dieet, en u zult genieten van de vele nutritionele voordelen.
Portie (1 kop), 33 milligram vitamine C (55% ADH), 18 calorieën |
14. Tuinkers
Tuinkers is een andere van de groene bladgroenten die ronduit geweldig voor je gezondheid is. Een kopje tuinkers bevat heel wat gezonde vezels, eiwitten, vitamine A, foliumzuur, calcium, ijzer, en bevat genoeg vitamine C om meer dan de helft van de aanbevolen quota voor de dag te vullen.
Portie (1 beker), 34,5 milligram vitamine C (58% ADH), 16 calorieën |
15. Broccoli
Als je op zoek bent om jezelf te beschermen tijdens het griepseizoen door het stimuleren van je immuunsysteem, zou broccoli het eerste moeten zijn waar je aan denkt.
Met het toevoegen van slechts een kopje gehakte rauwe broccoli zal u met 81.18 mg aan vitamine C binnen hebben, genoeg om uw vitamine C inname voor niet minder dan 135% voor de hele dag te dekken.
Portie (1 beker), 81,17 milligram vitamine C (135% ADH) , 31 calorieën |
16. Kiwi
De zoete kiwi’s mogen dan klein zijn, maar ze hebben een enorme impact als het gaat om anti-oxidanten zoals vitamine C. Een kiwi bevat 141% van de vitamine C die het nodig heeft voor de dag.
Genieten van een sappige kiwi op zijn eigen als tussendoortje, als onderdeel van een immuun-systeem boost, in een fruitsalade, of in een smoothie.
Portie (1 kiwi), 84,36 milligram vitamine C (141% ADH), 56 calorieën |
17. Ananas
De tropische en verrukkelijke ananas zorgt voor een gezonde en smaakvolle toevoeging aan een fruitsalade of smoothie, en het is geweldig als gebakken roerelement met garnalen, ham, of varkensvlees.
Een kopje ananas geeft je lichaam niet minder dan 131% van de aanbevolen dagelijkse dosis van vitamine C. Daarnaast kan ananas helpen je botten versterken, artritis verlichten, de spijsvertering verbeteren en als rijke bron van het enzym bromelaine de bloedvaten jong houden.
Portie (1 kopje) , 78,87 milligram vitamine C (131% ADH), 83 calorieën |
18. Tomaten
Wanneer de meeste mensen denken aan tomaten, denken ze aan lycopeen, die antioxiderende eigenschappen heeft.
Een andere antioxidant die in tomaten aanwezig is, is vitamine C. Een medium tomaat voorziet je lichaam van bijna de helft van de vitamine C van de de gemiddelde volwassene behoeften per dag, terwijl het slechts 28 calorieën aan je dieet toevoegt.
Portie (1 middelgrote tomaat), 28.78 milligram vitamine C (48% ADH), 28 calorieën |
19. Bananenpeper
Bananenpepers zorgen voor een grote topping op pizza, sandwiches en hamburgers, en niet alleen vanwege hun goede smaak. Ze bevatten vitamine A, eiwit en vitamine C, maar ze zijn laag in vet en calorieën. Ze zijn een goede keuze voor degenen die genieten van voedingsmiddelen die pittig zijn, maar niet te pittig.
Portie (1 cup), 38,04 milligram vitamine C (63% ADH), 12 calorieën |
20. Rode kool
De meeste mensen zijn bekend met groene kool, maar wist je dat rode kool ook een levensvatbare bron van vitamine C is, evenals vele andere vitaminen en mineralen? Een kopje gehakte verse rode kool biedt 50.73 mg aan vitamine C, 993.2I % aan vitamine A, 2 g vezels, en slechts 28 calorieën.
Portie (1 beker), 50.73 milligram vitamine C (85% ADH), 28 calorieën |
21. Papaja
Een middelgrote papaja bevat 187.87mg van vitamine C. Dat is ruim drie keer meer dan wat de gemiddelde persoon minstens zou moeten consumeren in een hele dag.
Geef je immuunsysteem een boost met dit heerlijk en kleurrijk fruit, en je zal uw lichaam met een aantal andere voordelen extra verwennen, waaronder vitamine A, vitamine B, calcium en kalium.
Portie (1 middelgrote), 187,87 milligram vitamine C (313% ADH), 119 calorieën |
22. Aardbeien
Een kopje gesneden aardbeien brengt meer dan genoeg vitamine C in je lichaam om de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid te bereiken. Aardbeien kunnen gebruikt worden bij het ontbijt, in een salade of fruit smoothie, en een zoete maar gezonde traktatie na het diner.
Portie (1 beker), 97,61 milligram vitamine C (163% ADH), 53 calorieën |
23. Zongedroogde tomaten
Zongedroogde tomaten zijn uitgegroeid tot een populair voedsel, en het is gemakkelijk in te zien waarom. Ze zijn een grote bron van vitamine C, vitamine K, kalium en ijzer.
Portie (1 beker), 111,98 milligram vitamine C (187% ADH), 25 calorieën |
24. Bieslook
Een eetlepel gehakte bieslook voegt een heerlijk milde ui smaak toe aan je gerecht, evenals een ware boost van vitaminen en mineralen om jemaaltijden mee te verrijken.
Bieslook is een goede bron van vitamine C en kan ook helpen bij het verlagen van cholesterol, het voorkomen van kanker en het verlagen van de bloeddruk. Voor het serveren van dit ingrediënt, begin je best met het toevoegen van gehakte bieslook aan uw roerei, soepen en aardappelpuree.
Portie (1 eetlepel), 1,74 milligram vitamine C (3% ADH), 1 calorie |
25. Gedroogde basilicum
Gedroogde kruiden hebben de neiging om minder smaak te hebben dan hun verse equivalenten, dus als je kiest voor gedroogde kruiden zoals basilicum kies je het om zijn vitamine C-gehalte.
Slechts een eetlepel bevat 2% van de aanbevolen dagelijkse dosis voor de meeste volwassenen. Gedroogde basilicum gaat goed samen met gerechten waarin olijven, knoflook, of tomaten een dominant ingrediënt zijn.
Portie (1 eetlepel), 1,22 milligram vitamine C (2% ADH), 5 calorieën |
26. Cantaloup meloen
Wist u dat meloen behoort tot de komkommer familie? Beide zijn hoog in vitamine C, met een meloen wig (of ongeveer 1/8 van de meloen) die 34% van de aanbevolen dagelijkse dosis bevat.
Cantaloup bevordert ook de gezondheid van de longen, voorkomt hart- en vaatziekten en vermindert stress. Naast vitamine C is er het hoog in vitamine A en kalium.
Portie (1/8 middelgrote meloen), 20,19 milligram vitamine C (34% ADH), 19 calorieën |
27. Gedroogde koriander
Gedroogde koriander, dat is het zaad van de plant, wordt vaak gebruikt in de Aziatische, Latijnse en mediterrane gerechten.
Het is een geweldige bron van vitamine C en magnesium, maar de meeste mensen zijn meer bezig met de subtiele smaak . Neem zeker meer gedroogde koriander in je maaltijden op en geniet van de vele voordelen voor de gezondheid die het aan uw dieet toevoegt.
Portie (1 eetlepel), 11,33 milligram vitamine C (19% ADH), 6 calorieën |
28. Gemalen kruidnagel
Zoals vele kruiden, is kruidnagel -een krachtige bron van vitamine C, ondanks de kleine hoeveelheden die worden gebruikt in de keuken. Een eetlepel gemalen kruidnagel biedt 5.66 mg aan vitamine C, of 9% van de dagelijkse dosis. Gemalen kruidnagel kan helpen bij de spijsvertering.
Portie (1 eetlepel), 5,66 milligram vitamine C (9% ADH), 23 calorieën |
29. West-Indische kers
Als je een boost van vitamine C nodig hebt, is de West-Indische kers een van de beste manieren om uw aanvulling te krijgen. Een kopje van deze voedselrijke vruchten bevat bijna 3000% van de hoeveelheid vitamine C die de gemiddelde volwassenen nodig heeft voor een hele dag. Kersen helpen ook bij opgeblazenheid of constipatie.
Portie (1 cup), 1644,05 milligram vitamine C (2740% ADH), 31 calorieën |
30. Mango’s
Mango’s zijn een kleurrijke en smaakvolle fruitsoort, en zitten vol met vitaminen en mineralen om je gezondheid te bevorderen. De gemiddelde mango bevat bijna je hele aanbevolen hoeveelheid vitamine C voor de dag. Mango’s zijn ook een grote bron van vitamine A, E en B6, evenals mineralen zoals koper en kalium.
Portie (1 mango), 57,34 milligram vitamine C (96% ADH), 135 calorieën |
31. Saffraan
Saffraan wordt beschouwd als een van de duurste specerijen ter wereld, dit door de grote hoeveelheid arbeid en bloesems die het kost om slechts een kleine hoeveelheid van het kruid te produceren.
Als het je lukt om wat u saffraan in uw keuken te krijgen, kan saffraan worden gebruikt om vele gerechten op smaak te brengen en te helpen met astma, kinkhoest, slaapproblemen, brandend maagzuur, depressie en meer. Het is ook een goede bron van vitaminen en mineralen, zoals mangaan, ijzer, kalium en ook wat vitamine C.
Portie (1 theelepel), 0,81 milligram vitamine C (1% ADH), 3 calorieën |
32. Cayennepeper
Als je een manier kunt vinden om een eetlepel cayennepeper in je maaltijden op te nemen, zal je genieten van 3.82 mg vitamine C in uw dieet, of 6% van de aanbevolen dagelijkse dosis voor volwassenen. Cayennepeper wordt vaak gebruikt in kruidige gerechten of in zacht voedsel zoals rijst en bonen om ze een pittige smaak te geven.
Portie (1 eetlepel), 3,82 milligram vitamine C (6% ADH), 16 calorieën |
33. Sinaasappels
Sinaasappels zijn een van de meest bekende en meest gebruikte bronnen van vitamine C. Vers geperst sinaasappelsap kan een rijke en gemakkelijke bron van vitamine C zijn, maar het eten van de vrucht zelf – met inbegrip van de pulp – biedt nog maar gezondheidsvoordelen. Sinaasappels zijn eveneens een goede bron van foliumzuur, kalium, en B-vitamines.
Portie (1 oranje), 36,11 milligram vitamine C (60% ADH), 35 calorieën |
De meeste mensen weten dat vitamine C een antioxidant is die helpt bij de -behandeling van een verkoudheid en bij griepsymptomen. Terwijl het effect van vitamine C op het immuunsysteem kan variëren van persoon tot persoon, blijft het essentieel voor het onderhouden van de gezondheid van de huid, beenderen, hart en bloedvaten.
>> Verder lezen: Een sterker immuunsysteem krijgen