Nad+ natuurlijk verhogen met deze 3 voedingsmiddelen
Gepubliceerd op 14 februari 2024 - Laatst bijgewerkt op 14 februari 2024
Laatst bijgewerkt op 14 februari 2024
3 Voedingsmiddelen Die Kunnen Helpen Bij Het Stimuleren van NAD+
1. Melk
Amandelmelk, haver melk en andere melkvervangers worden geprezen als een beter alternatief voor koemelk. Echter, koemelk heeft één voordeel ten opzichte van andere melkvervangers: hogere hoeveelheden nicotinamide riboside.
Koemelk werd vroeger gebruikt als een vroegtijdige behandeling voor pellagra, een veelvoorkomende ziekte in het begin van de 20e eeuw.
Onderzoekers ontdekten dat pellagra het gevolg was van een ernstig tekort aan NAD+, en koemelk kon worden gebruikt als behandeling vanwege het vitamine B3-gehalte. Koemelk bevat een concentratie tryptofaan en vitamine B3-varianten die bekend staan als nicotinamide en nicotinamide riboside.
Normaal gesproken, als je één vorm van vitamine B3 in voedingsmiddelen vindt, zul je ook andere vormen vinden.
De drie vormen van vitamine B3 zijn:
- niacine
- nicotinamide
- nicotinamide riboside.
Niacine is de meest voorkomende vorm van vitamine B3 en werd later gebruikt als de primaire methode om pellagra te behandelen vanwege de hogere biologische beschikbaarheid.
Maar onderzoekers stopten niet met het o3,9 micromol per litnderzoeken van koemelk en zijn vitamine B3-gehalte nadat de pellagra-epidemie eindigde.
Later onderzoek ging verder om te zien hoe nicotinamide riboside de NAD+-niveaus veel efficiënter verhoogt dan niacine. Ook was NR vrij van het onaantrekkelijke bijwerking van huidblozen dat niacine met zich meebracht.
Wetenschappers die natuurlijke bronnen van NR wilden onderzoeken, begonnen koemelk opnieuw te onderzoeken. Een studie gepubliceerd in The Journal of Nutrition [2] mat hoeveel NR in koemelk wordt aangetroffen.
De studie keek naar biologische en conventionele melk om te zien of er een verschil was in de hoeveelheid NR:
Het metabolisme van NAD+ voorlopers en de impact ervan op de cellevensduur hebben veel baat gehad bij studies uitgevoerd in de gist Saccharomyces cerevisiae, die een van de meest gevestigde modelorganismen is die wordt gebruikt om de verouderingsprocessen van zowel prolifererende (replicatieve veroudering) als niet-prolifererende cellen (chronologische veroudering) te bestuderen.
Vanwege de hoge concentratie niacine in gist is het waarschijnlijk dat gist een hogere concentratie NR heeft dan melk. Helaas heeft niemand de metingen van NR in gist voldoende bestudeerd om deze speculatie te verifiëren.
3. Tonijn, zalm en andere vissoorten
Forel en paling worden opgemerkt [6] vanwege hun hoge NAD-concentraties in de hersenen, het hart, de kieuwen, de nieren, de lever en het spierweefsel. Vooral spierweefsel is belangrijk, omdat dit het witte vlees is dat we graag eten.
Vers spierweefsel van vis met weinig vet is de beste bron van NAD.
Hoewel paling minder geliefd is, is het ook een goede bron van NAD, vooral in de lever en spieren. Zalm is een andere vis waarvan de NAD-niveaus hoog lijken te zijn, met één studie die aantoonde dat NAD aanwezig was in 10 verschillende soorten zalmachtige vissen. Veel andere soorten vis, waaronder tonijn en sardines, zijn ook goede bronnen van deze nuttige voedingsstof.
Hoewel er verder onderzoek wordt uitgevoerd, heeft voorlopig werk vastgesteld dat het invriezen van vis de voedingswaarde, inclusief het NAD-gehalte, kan verlagen.
Bronnen
↑1 | 10 Apr 2014, Mitochondrial Aging and Age-Related Dysfunction of Mitochondria |
---|---|
↑2 | The Journal of Nutrition, Volume 146, Issue 5, May 2016, Nicotinamide Riboside Is a Major NAD+ Precursor Vitamin in Cow Milk |
↑3 | Sept 30 1972, Accumulation of Nicotinamide Adenine Dinucleotide in Baker’s Yeast by Secondary Culture |
↑4 | 09 March 2007, A fraction derived from brewer’s yeast inhibits cholesterol synthesis by rat liver preparations in vitro |
↑5 | 15 April 2020, Nicotinamide, Nicotinamide Riboside and Nicotinic Acid—Emerging Roles in Replicative and Chronological Aging in Yeast |
↑6 | March 1988, NAD+-linked isocitrate dehydrogenase in fish tissues |