Start Hier
  • Gratis E-boeken
  • Vitamines & Supplementen
  • Kwalen & Aandoeningen
  • Dieet & Voeding
  • Quizzes
Zoek je iets?

De link tussen een vitamine D-tekort, haarverlies en huidaandoeningen

Gepubliceerd op 25 april 2019 - Laatst bijgewerkt op 09 november 2021

Laatst bijgewerkt op 9 november 2021

Vitamine D heeft een invloed op diverse huidfuncties. Het is een in vet oplosbare vitamine die optreedt in twee vormen: vitamine D2 (uit planten) en vitamine D3 (uit dierlijke voedingsmiddelen). De zon zorgt voor de synthese van cholesterol in vitamine D3, de meer stabiele variant van het vitamine.

De rollen van vitamine D

Dankzij zijn interactie met calcium, speelt vitamine D een rol bij zowel celvernieuwing (proliferatie) als celspecialisatie (differentiatie).[1] Daarnaast bezit vitamine D ontstekingsremmende kwaliteiten die helpen om infecties te bevechten.[2] Uit onderzoek is eveneens gebleken dat vitamine D een cruciale rol speelt bij het gezond houden van de haarfollikels. Tot slot is vitamine D ook van belang bij het helen van wonden.[3]

Vitamine D voor haar en huid

Een vitamine D-tekort komt vaak voor bij onder meer psoriasis, atopisch eczeem en haaruitval. Toch is men niet zeker wat de richting van het effect is. Draagt een tekort bij tot de aandoening, of is het omgekeerd? Aan patiënten met een huidaandoening wordt desalniettemin dikwijls aangeraden te vitamine D-supplementen te nemen.

#1. Psoriasis en vitamine D: wat is de link?

Psoriasis is een chronische inflammatoire huidziekte die wereldwijd 2-3% van de bevolking treft. Psoriasis kan je herkennen aan de rode plekken bedekt met zilverkleurige schilfers. Deze aandoening kan zich voordien op meerdere lichaamsdelen. Het is vaak genetisch, maar er bestaat ook een latere vorm die uitgelokt wordt door stress, overmatig alcoholgebruik, roken en medicatie.

In meerdere onderzoeken werd een vitamine D-tekort teruggevonden bij psoriasispatiënten. Dit tekort kan echter ook verklaard worden door factoren als afkomst, dieet en blootstelling aan zonlicht. Een vitamine D-behandeling kan hoe dan ook effectief zijn bij het aanpakken van psoriasissymptomen, en dit wordt door veel klinische onderzoeken bevestigd. Aan sommige patiënten wordt eveneens aanbevolen lichttherapie te volgen, daar dit dezelfde effecten heeft als de zon.

#2. Vitamine D-tekort bij atopisch eczeem

Atopisch eczeem lijkt op psoriasis en doet de huid ontsteken. Net als psoriasis is het vooral erfelijk. Aan de basis liggen allergieën zoals voor huisstofmijt. Kenmerken van atopisch eczeem betreffen roodheid, schildering en jeuk. Bepaalde factoren als stress, roken, irriterende wasmiddelen en warmte kunnen atopisch eczeem verslechteren.

Onderzoek toont een link tussen een vitamine D-tekort en atopisch eczeem. Vooral bij populaties die op hogere geografische breedtegraden wonen, met een lagere blootstelling aan de zon en een lagere vitamine D-productie, is die link duidelijk. In de wetenschappelijke literatuur wordt een vitamine D-tekort gezien als een risicofactor voor atopisch eczeem. Veel klinische onderzoeken hebben in dit geval aangetoond dat vitamine D-suppletie leidt tot een significante verbetering van de ernst van atopisch eczeem.[4]

Een andere vorm van eczeem betreft seborroïsch eczeem en deze vorm komt op behaarde lichaamsdelen (vooral de hoofdhuid) voor. Ook op deze vorm van eczeem heeft vitamine D gunstige effecten.

#3. Haaruitval en vitamine D

De rol van vitamine D bij de gezondheid van het haar kan worden verklaard door het feit dat een optimale concentratie van vitamine D helpt om verouderingsverschijnselen zoals haaruitval te vertragen. Vitamine D helpt namelijk om de haarfollikels gezond te houden.

Een recent onderzoek uitgevoerd bij tachtig vrouwelijke patiënten toonde aan dat lage vitamine D2-gehalten geassocieerd zijn met haaruitval. Ook al brengt onderzoek niet altijd even veel duidelijkheid, toch kan het wijs zijn om te supplementeren met vitamine D eens je haaruitval opmerkt.[5]

Supplementeren met vitamine D

Meer vitamine D kan je allereerst uit de zon halen. Een kwartiertje per dag zonnen, kan positieve effecten hebben op je huid. Daarnaast dien je je dieet aan te passen en vaker vette vis (zalm, haring, sardines, tonijn), oesters, garnalen, eieren, paddenstoelen en melk op het dieet te zetten. [6] Ben je vegetariër of veganist, dan kan je kiezen voor een kwalitatief supplement.

Vitals Vitamine D3 1000 IE (100 caps)

Vitals Vitamine D3 1000 IE (100 caps)

Vitals Vitamine D3 bevat de actieve vorm van vitamine D, namelijk cholecalciferol. Deze vorm maakt je lichaam ook zelf aan. Dosering: 1 per dag.

Bekijk dit product

Bronnen[+]

Bronnen
↑1 25 september 2008, Vitamin D’s role in cell proliferation and differentiation
↑2 11 juli 2013, The Role of Vitamin D in Prevention and Treatment of Infection
↑3 14 augustus 2015, Vitamin D and Calcium Regulation of Epidermal Wound Healing
↑4 6 januari 2018, Vitamin D and the Pathophysiology of Inflammatory Skin Diseases
↑5 8 februari 2014, Vitamin D and the skin: Focus on a complex relationship: A review
↑6 12 september 2018, 9 Healthy Foods That Are High in Vitamin D

Andere artikels over Antioxidanten

    • Celzouten: lichaamseigen mineralen met een verrassende werking

      Wat zijn celzouten?

      Celzouten zijn minerale verbindingen zoals die van nature in ons lichaam voorkomen. Ze beïnvloeden ons op celniveau en zijn, in tegenstelling tot homeopathische middelen, niet verdund. Celzouten zijn cruciaal om het menselijk lichaam goed te laten functioneren. Bij elk proces in het lichaam zijn minerale zouten aanwezig. Een verstoring in die minerale aanwezigheid kan de mentale of fysieke gezondheid grondig verstoren. We voelen ons futloos, we zijn slechtgezind, of we grijpen naar troostende middelen. Celzouten helpen die verstoring tegengaan.

      (meer…)

    • Celzouten: lichaamseigen mineralen met een verrassende werking
    • Hoge niveaus van homocysteïne zijn gelinkt aan Alzheimer en dementie

      Meer dan vijf miljoen Amerikanen lijden aan de ziekte van Alzheimer, het meest voorkomende type dementie. Ondertussen sterven jaarlijks 740.000 mensen in de Verenigde Staten vanwege hartaandoeningen en beroertes. Ook in België en Nederland lijden er heel wat mensen aan Alzheimer.

      Om dit gezondheidsrisico op te lossen, kijken wetenschappers naar het verband tussen hoge niveaus van het aminozuur homocysteïne en dementie.

      (meer…)

    • Hoge niveaus van homocysteïne zijn gelinkt aan Alzheimer en dementie
    • Helpt vitamine C echt bij verkoudheid?

      Het boek ‘Vitamine C en de gewone verkoudheid’, geschreven door Nobelprijswinnaar Dr. Linus Pauling, werd in 1970 gepubliceerd. Het uitgangspunt van het boek - dat het consumeren van grote hoeveelheden vitamine C de ernst en de duur van een verkoudheid zou kunnen verminderen - werd alom door het publiek omarmd, ondanks de tegenstand van sommige wetenschappers en artsen. Vitamine C begon kippensoep te vervangen als behandeling voor verkoudheid en griep en wordt, meer dan vier decennia later, nog steeds voor dit doel gebruikt.

      (meer…)

    • Helpt vitamine C echt bij verkoudheid?
    • Vitamine D helpt tegen de ziekenhuisbacterie

      Uit verschillende studies komt naar voren dat bij oudere inwoners van België, Nederland, Engeland, Denemarken en Ierland het vitamine D-niveau laag is. Van de mannen had daar 36 procent, en van de vrouwen 47% een vitamine D niveau lager dan 30 nmol/l. Een 70-jarige maakt bij dezelfde hoeveelheid zonlicht slechts 25% vitamine D aan van een 20 jarige.

      Een ander onderzoek uit 2006 laat een duidelijke beter slaappatroon bij ouderen in bejaardenhuizen zien wanneer deze overdag voldoende zonlicht krijgen.

      (meer…)

    • Vitamine D helpt tegen de ziekenhuisbacterie
    • Cranberry & cranberrysap: werking, voordelen en bijwerkingen

      Cranberry wordt al eeuwenlang gebruikt als voedingsmiddel, maar de bes staat ook bekend voor zijn medicinale werking. Het is een kleine rode bes uit Noord-Amerika die boordevol antioxidanten zit. De cranberry of veenbes staat vooral bekend in het bestrijden van blaasontstekingen, maar de kleine bes kan zoveel meer.

      (meer…)

    • Cranberry & cranberrysap: werking, voordelen en bijwerkingen
Home
Vitaminen & Mineralen
Vitaminen & Mineralen
    • Vitamine D

    Copyright De Gezondheidswinkel© 2023